Бойни прийоми, греди и пълен обрат в Ел Класико: Реал обърна Барселона чрез фамозен Белингам (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)


Бойни прийоми, греди и пълен обрат в Ел Класико: Реал обърна Барселона чрез фамозен Белингам (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

6955 0

Барселона и Реал Мадрид не разочароваха в зрелищен сблъсък от Ла Лига, завършил при резултат 1:2! Каталунците поведоха в резултата чрез новото си попълнение Илкай Гюндоган, но за пореден път през кампанията Джуд Белингам бе факторът "Х" за "кралския клуб" и с две попадения обърна развоя. А първото от тях бе изключително!

И в това Ел Класико имаше достатъчно драма, спорни моменти, греди и нерви между кръвните съперници. Футболистите на Шави пропиляха доста чисти положения и макар тези на Карло Анчелоти също да имаха някои нелоши такива, показаха доста по-добра ефективност! Освен това домакините се отличиха с два изстрела в гредата. И двата отбора пък имаха напълно основателни претенции за дузпи при две ситуации в мача.

С успеха Реал Мадрид излезе първи в класирането с 28 точки, колкото има и вторият Жирона. Барселона пък остава на третата позиция с вече 4 пункта пасив. В следващия кръг "белия балет" посреща у дома Райо Валекано (05.11), докато каталунците гостуват на Реал Сосиедад (04.11).

Всичко тръгна отлично за домакините, които поведоха в резултата още в 6-ата минута чрез дебютното попадение на Илкай Гюндоган за новия му клуб. Това бе вторият най-бърз гол в Ел Класико във всички турнири през 21-ви век - след Неймар през октомври 2014 година (03:02 минута).

Освен това германският полузащитник вече има попадения във всяко от големите дербита в топ първенствата, в които е играл. Той се е разписвал за Манчестър Сити срещу Манчестър Юнайтед, както и за Борусия Дортмунд срещу Байерн Мюнхен.

През второто полувреме дойде времето на Джуд Белингам. Английският халф за пореден път затвърди трансферния удар, който Реал направи, като вече има 10 попадения в първенството за кампанията и е лидер по този показател.

Първият му гол бе страховит бомбен изстрел от около 25 метра, докато вторият дойде в добавеното време от срещата. Така Джуд се превърна в първия английски футболист на Реал, който вкарва поне 2 гола в първото си Ел Класико във всички турнири за 21-ви век.

Първото му попадение пък бе първо за "кралския клуб" в това съперничество, дошло извън наказателното поле, след този на Гарет Бейл през май 2018 година (и общо пето извън наказателното поле от сезон 2003/04 насам).

При този така важен успех за Реал Мадрид Лука Модрич, който дебютира за отбора си именно в Ел Класико преди години, изигра мач номер 500 за "белия балет" - отново срещу същия съперник. Карло Анчелоти пък се превърна в третия треньор в историята начело на Реал Мадрид, който записва поне 250 мача. Това са правили Зинедин Зидан (263) и Мигел Муньос (605).

Зрелищно Ел Класико: Безброй положения, греди и фамозен Белингам (ГАЛЕРИЯ)

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

През първите секунди и двата отбора опитаха да контролират топката, но не се получаваше особено успешно. Първата любопитна ситуация възникна след по-малко от две минути игра. Тогава Винисиус получи дълго подаване, до което не стигна. Въпреки че вече бе извън пределите на терена, той изрита топката силно напред, което му навлече доста освирквания от трибуните.

В третата минута се стигна и до първата по-футболна ситуация. Белингам пресече в центъра, а впоследствие се понесе към противниковата половина. Той влезе опасно в наказателното поле вляво по нападението, но бе затворен от двама противникови футболисти. Почти спечели корнер, но извърши нарушение, което бе маркирано.

6' - 1:0! Чуамени опита да пресече подаване пред наказателното поле, но прати топката по посока своята врата. Гюндоган спринтира, за да я стигне, като Алаба игра с нея преди това, но шпагатът му рикошира в крака на германския халф. Тя остана под негов контрол и от непосредствена дистанция я прати покрай Кепа за първия си гол за Барселона.

 

Реал опита да отговори бързо, но Барселона се справи в отбрана. Първо с опасно остро подаване в наказателното поле, а след това и с блокиран изстрел от границата на наказателното поле, който Винисиус Жуниор опита.

В 16-ата минута Гави отне от Кроос, който се забави с подаване в собствената си половина. Така топката се озова във Ферин, който в наказателното поле потърси близкия ъгъл, но бе спрян от страничния стълб. Секунди след това Фермин Лопес се превърна и в първия играч с жълт картон след по-грубо влизане в краката на Кроос.

При всеки период, в който Реал задържаше повече топката и опитваше да натиска съперника, Барселона дебнеше за контраатака, каквито се получаваха вече на няколко пъти. Рюдигер опита да пробие добре подредената противникова отбрана чрез изстрел от далечна дистанция, но той мина покрай гредата.

В 28-ата минута Феликс показа отлична техника един срещу един Рюдигер и спринтира към Кепа, без да има човек пред себе си. Там обаче Карвахал показа отлична скорост и успя да го застигне и да чукне топката, за да я извади от контрола му с чиста намеса - току преди португалецът да се окаже в наказателното поле.

Малко след 30-ата минута Балде получи от Феликс зад гърба на Рюдигер. Младокът показа техника и се справи с един противников футболист току пред вратарското поле, но се притече подкрепление и топката бе избита от краката му преди да успее да играе отново с нея.

В 38-ата минута Карвахал получи отлично центриране в наказателното поле. Той имаше двама съотборници пред вратарското поле, но опита изстрел от много малък ъгъл. Изпълнението имаше много сила, но се оплете в мрежата от външната ѝ страна.

За финал на полувремето Барса отново владееше инициативата и отправи няколко по-опасни центрираня в наказателното поле на Реал, но гостите се справиха. След последното такова за полувремето "кралския клуб" организира контраатака чрез Винисиус. Той показа впечатляваща скорост по тъчлинията, но бе цинично задържан от Феран Торес, за което вторият получи жълт картон.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още на старта на втората част пред Реал се откри добра възможност след плонож и неуспешно изчистване с глава в обраната на Барса. Последва моментално извеждащо подаване към Родриго, който влезе в наказателното поле и опита удар от малък ъгъл, но изпълнението му бе твърде неточно.

Веднага след това последваха силни минути за Барса и няколко опасни центрирания. При едно от тях Мартинес намери топката с глава и преодоля Кепа, но топката се спря в страничния стълб. Последва и добавка с крак от Араухо, но стражът се намеси великолепно.

Атаките и към двете врати продължиха. Реал отговори с опасно нахлуване в наказателното поле от Белингам. Там обаче с превъзходен шпагат се намеси Гави, точно когато съперникът щеше да стреля от удобна позиция.

Малко преди да измине част игра Кансело получи хитро подаване и влезе зад противниковата отбрана. Той нахлу в наказателното поле, смени рязко посоката и влезе навътре, след което се нагласи за изпълнение с по-силния си ляв крак. От отлична позиция обаче се отличи със сериозен пропуск и прехвърли вратата.

Точно в 61-вата минута пък бе пуснат Роберт Левандовски, който влезе на мястото на Феран Торес. След като на почивката бе вкарал Камавинга вместо Менди, Анчелоти пусна Хоселу и Модрич вместо Кроос и Родриго в 63-тата минута.

В 65-ата минута Кансело се отличи със страхотен пробив през средата, справи се с Камавинга и влезе в наказателното поле. Последва силен удар, след който топката се отклони в шпагата на Алаба и за малко да изненада неприятно Кепа.

Три минути след това Чуамени отправи бомбен изстрел извън наказателното поле, но Тер Щеген внимаваше и изби в ъглов удар. След неговото изпълнение не се стигна до нищо по-опасно.

69' - 1:1! Резултатът бе изравнен от голмайстора на Реал през сезона - Джуд Белингам. Англичанинът стигна до отбита топка и отправи много мощен изстрел от около 25 метра, с който разстреля Тер Щеген.

В 78-ата минута Камавинга проби отляво, а Араухо го хвана с ръце и събори на земята. Бранителят не игра с топката и ситуацията остана спорна, но нито главният съдия, нито ВАР се намесиха - вероятно, защото Камавинга падна една идея по-лесно.

Video edited on Kapwing

Минута след това Левандовски получи пред дъгата на наказателното поле и опита изстрел, който обаче мина с малко над напречната греда.

90+2' - 1:2! Центриране на Карвахал, Модрич не успя да овладее топката, но осъществи своеобразно гениално подаване към Белингам, който току пред Тер Щеген прати топката за втори път в мрежата и завърши фамозен пълен обрат.

Състави за Ел Класико

Барселона: Тер Щеген, Кансело, Араухо, Мартинес, Кристенсен, Балде, Гюндоган, Гави, Феран Торес, Фермин, Феликс

Реал Мадрид: Кепа, Карвахал, Алаба, Рюдигер, Менди, Чуамени, Валверде, Кроос, Белингам, Родриго, Винисиус

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Карло Анчелоти няма да може да използва Дани Себайос и Арда Гюлер, както и дългосрочно контузените Тибо Куртоа и Едер Милитао. Шави пък със сигурност няма да може да разчита на Сержи Роберто и на Френки де Йонг.

До последно под въпрос бяха звездни състезатели като Роберт Левандовски, Педри и Жул Кунде. В крайна сметка те попаднаха в групата, която Барселона обяви часове преди срещата. Не е ясно дали всеки от тях е напълно готов и за колко игрово време биха му стигнали силите.

Кръвните съперници се срещнаха цели пет пъти през тази година. Барселона спечели последния мач между тях с класическото 3:0 в контрола, в която Винисиус пропусна дузпа, а Реал се отличи с куп удари в гредите.

В официалните срещи през годината каталунците спечелиха три пъти, а столичани - веднъж. Това се случи на реванша за Купата на Краля с разгромното 4:0 като гост, което обезсмисли и единия от въпросните успехи за съперника (с 1:0 в първия мач за Купата).

В началото на годината за Суперкупата на страната отново Шави излезе краен победител с триумф с 3:1, а два месеца след това в Ла Лига бъдещият шампион надделя с 2:1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички