Барселона се отнесе без милост към Еспаньол и официализира титлата си


Барселона се отнесе без милост към Еспаньол и официализира титлата си
Снимка: Getty Images

4600 0

Барселона е новият шампион на Испания! Титлата им през сезон 2022/23 стана факт след убедителна победа с 4:2 над градския съперник Еспаньол в 34-ия кръг на Ла Лига.

Барселона поведе с 2:0 за по-малко от 10 минути, след като Левандовски откри в 11 с асистенция на Балде, а в 20' бекът сам реализира след голов пас на Педри. В 40' отново полякът вкара за гостите и направи преднината им класическа.

Осем минути след подновяването на играта и Жул Кунде записа името си сред голмайсторите. Еспаньол съумя да върне 2 попадения, дело на Хавиер Пуадо Диас в 73' и на Хоселу в 90+2'.

След тази убедителна победа Барселона има 85 точки на върха, 4 кръга до края на сезона. Дори и тимът да загуби всичките си оставащи мачове, няма да може да бъде застигнат от втория Реал Мадрид.

Тъжното в мача е, че градският съперник на шампионите не успя да си помогне в битката за оцеляване в Ла Лига и остава 19-и - на предпоследната позиция, с 31 спечелени точки.

Ето как се разви мачът:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Мачът не тръгна добре за бранителя на гостите Жул Кунде, който още в 2' получи жълт картон заради удар с лакът. Гостите поведоха още в 11-ата минута, когато Балде ускори отляво, справи се с бранител, стигна до удобна позиция за центриране и намери Роберт Левандовски в малкото наказателно поле. Полякът с едно движение на крака успя да прати топката във вратата на "папагалчетата" за 1:0.

След 20 минути игра каталунците вече водеха с 2:0 - при атака отдясно Педри центрира към Балде, който се пребори с Оскар Хил и успя с левия крак да чукне топката във вратата, пазена от Пачеко, за да даде удобна преднина на своя тим във важния мач. 

В 24' Барселона можеше да дръпне твърде убедително в резултата, след като Левандовски опита да влезе в ролята на асистент и центрира за Рафиня, но пред вратата бразилецът се подхлъзна и се размина с топката. Минута по-късно Левандовски бе намерен на границата на пеналтерията и потърси долния десен ъгъл, но стражът на Еспаньол се намеси решително в последния момент.

В 41' обаче нямаше кой да спре Барселона - Рафиня напредна, центрира към спринтиращия Левандовски и той фронтално засече топката, отбелязвайки за 3:0. 

В добавеното време Еспаньол стигна до отличен шанс - Брейтуейт получи сам в наказателното поле и стреля в долния ляв ъгъл, но не затрудни Марк-Андре тер Стеген.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят бе подновен при по-ниско темпо, като гостите си свършиха голяма част от работата преди почивката. Не бяха изминали и 10 минути игра, когато "блаугранас" отбелязаха четвърти гол. В ситуацията Де Йонг изпрати отлично подаване към Жул Кунде, който се справи с опеката си и с едно движение с глава наказа Пачеко за четвърти път в този мач.

Шави Ернандес направи двойна смяна в 63' - вместо Роналд Араухо - Жорди Алба, а вместо Рафиня - на терена излезе Усман Дембеле. Седем минути по-късно домакините стигнаха до чудесна ситуация чрез Хавиер Диас. Неговият удар беше отразен от стража на Барселона - Марк-Андре тер Стеген.

Четири минути по-късно Диас спечели битката срещу германския страж, прехвърляйки го и вкарвайки на празна врата. Това бе 12-ият гол във вратата на каталунците през сезона дотук, а той оживи трибуните, на които често можеха да се забележат разплакани фенове.

Двойна смяна за гостите и в 75' - Гави отстъпи мястото си на Ансу Фати, а Андреас Кристенсен - на Маркос Алонсо. В 84' Браян Оливан е заменен от Лука Колеошо в състава на "папагалчетата".

В добавената втора минута към основното време домакините успяха да върнат още едно попадение и да ядосат Марк-Андре тер Стеген, който се надява да завърши сезона с рекорд по най-малко допуснати голове. Точен за Еспаньол беше Хоселу - 2:4. 

Стартови състави

Еспаньол: Пачеко, Хил, Кабрера, Монтес, Гомес, Оливан, Суарес, Дардер, Нико, Брейтуейт, Хоселу

Барселона: Тер Стеген, Араухо, Бускетс, Педри, Левандовски, Кристенсен, Де Йонг, Рафиня, Кунде, Балде, Гави

Преди мача

Каталунците влизат категорично от върха в двубоя от 34-тия кръг с преднина от 11 точки пред втория - Реал Мадрид. Еспаньол пък е предпоследен и се нуждае от точки в борбата за оставане в елита.

За "папагалчетата" отсъстват Гори и Грагера тази вечер, като е хубаво да се отбележи, че каталунците не са побеждавали като гости от 2018 г. (4:0) Последваха две равенства по 2:2 между отборите, а въобще последният успех на "блаугранас" датира от ноември, 2021 г. - 1:0.

Последният двубой завърши 1:1 в навечерието на 2023 г. Тогава Барселона на собствения си стадион не успя да затвори срещата и така пропиля скромната си преднина.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички