127 милиона евро в търсене на заместник на Шави


127 милиона евро в търсене на заместник на Шави
Снимка: Getty Images/Guliver

3071 0

Едва ли Барселона скоро ще намери играч с характеристиките на Шави Ернандес - геният в средата на терена, който беше сърцето на най-силните отбори на "блауграна" през 21-и век. За последно той беше на "Камп Ноу" през 2015 година, а вече 4-о поредно лято каталунците са ав търсене на негов заместник. И, спокойно можем да кажем, несполучливо до момента.

Най-близо до това да замени Шави беше Иван Ракитич. Той записа много силен първи сезон, след като измести именития испанец в титулярния състав на Луис Енрике, а Барселона завоюва требъл през 2015 година. Оттогава насам обаче хърватинът изпитва трудности, а критиките към него растат с всеки изминал мач.

Надеждата на ръководството на тима беше, че Арда Туран ще е дългогодишният заместник на Шави. Страхотен биткаджия, който бързо обработва и разпределя топката. Неговият профил обаче не пасна на Барселона - турчинът обича бързия и  директен ь, докато Шави не беше такъв тип футболист. Той виждаше играта с няколко хода напред и умееше брилянтно да дирижира играта на Барселона.

Стигна се и до привличането на Андре Гомеш през лятото на 2016 година. Тогава той беше считан за "кражбата на лято 2016", след като беше спазарен за едва 35 милиона евро. Според материали на каталунската преса обаче, той не се разбира с Лионел Меси и Андрес Иниеста, а Луис Енрике го закотви на пейката.

Последният опит поне за временно стабилизиране на халфовата линия е Паулиньо - издънката на Тотнъм, за която Барселона плати 40 милиона евро на китайския Гуанджоу Евъргранд. Факт е, че трябва да се даде шанс на всеки нов, но бразилският национал е на 29 години и Барселона наруши едно от златните си правила - да не купува играчи в по-напреднала възраст за сериозна сума. Причината за този трансфер обаче не е само футболна, като в Испания са на мнение, че сделката е плод на лични интереси на Хосеп Мария Бартомеу.

Така за 4 лета Барселона пръсна 127 милиона евро за заместници на Шави, или поне за играч, който може да е лидер на халфовата линия. Изключвайки втората половина на сезон 2014/15, "блауграна" очевидно не разполага с този човек. И почти сигурно ще продължи да го търси и през 2018 година, без дори ръководството да помисли, че може да погледне към собствените си кадри.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички