С голям късмет Ювентус взе аванс срещу Спортинг Лисабон, кошмар беляза ¼-финала в Лига Европа (ВИДЕО+СНИМКИ)


С голям късмет Ювентус взе аванс срещу Спортинг Лисабон, кошмар беляза ¼-финала в Лига Европа (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: GettyImages

4635 0

Ювентус победи с голям късмет с 1:0 гостуващия Спортинг Лисабон в първия ¼-финал от Лига Европа. Хората на Масимилиано Алегри взеха аванс преди реванша на „Жозе Алваладе“, но не показаха, че са по-добрият отбор и на собствения си стадион в Торино.

Скъпоценното попадение за „бианконерите“ заби златната резерва Федерико Гати в 73-ата минута. Той реализира дебютния си гол за „Старата госпожа“.

Истинските герои за Ювентус обаче са вратарите Войчех Шчесни и заменилият го Матия Перин. Двамата извадиха общо около дузина чисти положения пред мрежата си и изиграха главна роля за измъчената победа, която на фона на показаното от двата отбора не изглеждаше никак заслужена.

Двубоят бе белязан от кошмарен момент. В 42-ата минута титулярният страж на Ювентус Войчех Шчесни се хвана за гърдите, като вероятно ставаше въпрос за проблем със сърцето. Лекарският щаб влезе на терена и се наложи полякът да бъде заменен принудително. Замени го Матия Перин, а Шчесни напусна с насълзени очи и под аплодисментите на трибуните.

Победителят от тази двойка ще срещне на полуфинала единият измежду Манчестър Юнайтед и Севиля.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първата по-интересна ситуация дойде в 5-ата минута. Анхел ди Мария проби през центъра и подаде към Аркадиуш Милик. Полякът стреля от дъгата на пеналта, но би над вратата. Само секунди по-късно гостите отговориха с неточен удар на Тринкао.

Федерико Киеза бе изведен в пеналта в 12-ата минута. Фланговият щурмовак на „бианконерите“ шутира към вратата, но Адан спаси. Гостите бяха близо до гола в 20-ата минута, когато Хидемаса Морита би от около 20 метра, но на сантиметри от дясната греда на Шчесни.

В 28-ата минута Шчесни спаси домакините. След разбъркване в пеналта Себастиан Коатес би, но полякът изби със страхотен рефлекс. Около 60 секунди по-късно стражът отрази и изстрел на Педро Гонзалвеш.

„Лисабонските лъвове“ пропуснаха трето отлично голово положение в 33-ата минута. Тогава Нуно Сантош би в далечния ъгъл от около 12 метра, но защитник изчисти пред голлинията.

В 42-ата минута се стигна до неприятен момент. Спасителят на Юве до момента – вратарят Войчех Счесни получи проблеми пред вратата си. Той се хвана и за сърцето. След кратък престой на лекарския екип на терена, полският страж бе заменен от Матия Перин, който застана под рамката. Шчесни напусна разплакан.

Video edited on Kapwing

В добавеното време и  Джеремия Сейнт Джъст  от гостите получи травма и той също напусна терена със сълзи на очите. Замени го Диоманде.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След почивката отново гостите пропуснаха. В 47-ата минута Педро Гонсалвеш би коварно, но Перин се справи.

В следващия четвърт час темпото на игра спадна и до положения пред двете врати не се стигна.

ГОООЛ! Футболът е нелогична игра и това се видя в 73-ата минута, когато Ювентус откри резултата. Адан увисна при центриране на Анхел Ди Мария. Влахович  свали топката с глава, последва изчистване, но тя попадна право на крака на Федерико Гати, който не сгреши на празна врата и прати кълбото в мрежата - 1:0.

Video edited on Kapwing

Гостите се втурнаха да търсят изравняването. До края на мача обаче те така и не успяха да поразят вратата на „Старата госпожа“.

В добавеното време дойдоха най-чистите положения. В първата от тях Матиа Перин също се прояви и направи чудесата на Шчесни под рамката преди почивката. Той спаси удар на Педро Гонзалвеш от близко, а след това запази победата за гранда от Торино, отразявайки и добавката на Ектор Бейерин.

Стартови състави:

Ювентус: Шчесни, Гати, Бремер, Данило, Куадрадо, Локатели, Рабио, Костич, Ди Мария, Милик, Киеза

Спортинг Лисабон: Адан, Коатес, Инасио, Юсте, Сантош, Гонсалвеш, Морита, Есгайо, Тринкао, Шермити, Едуардс

Преди мача:

Двата тима влизат по-различен начин в срещата, след като Ювентус имаше две поредни дербита - направи домакинско реми с Интер (1:1) и загуби визитата си на Лацио с (1:2). Така приключи серията от пет поредни победи. 

Спортинг пък не е губил среща от средата на февруари, когато загуби местно дерби от Порто с 1:2 за първенството. Последваха 11 срещи, от които бяха спечелени цели 7, а ремито с Арсенал в редовното време се превърна в осми успех, но след изпълнението на дузпи.

Спортно-техническите проблеми пред двамата наставници са сравнително еднакви преди срещата - Ихатарен, Жорже и Де Шилио липсват за домакините, докато за Спортинг Браганса, Паулиньо и Уварте пропускат със сигурност, а Кабрал е под въпрос.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички