Рома удари лошо Аякс в края и се взира в 1/2-финалите на Лига Европа


Рома удари лошо Аякс в края и се взира в 1/2-финалите на Лига Европа
Снимка: Gulliver/GettyImages

3877 0

Италианският Рома записа изключително ценен успех в първия четвъртфинален мач срещу Аякс. В Амстердам хората на Пауло Фонсека достигнаха до пълния обрат и се прибраха в Рим с резултат 2:1. Двата гола на чужд терен със сигурност може да повлияят на крайния резултат в тази двойка, а домакините могат да съжаляват изключително много за този резултат, след като пропуснаха половин дузина изгодни ситуации посока вратата на Пау Лопес.

Иначе, Дави Клаасен изведе амстердамци напред в резултата след 39 минути игра, а Душан Тадич в 53-ата пропусна възможността да удвои актива за своите. Капитанът на Аякс шутира от дузпа, но Лопес отрази удара. Четири по-късно пък Лоренцо Пелегрини изравни, след като стреля от фаул, а вратаря на домакините Шел Схерпен не се намеси добре и „вълците” стигнаха до гол. В самия край на срещата бранителят Роджър Ибаньес попари още веднъж отбраната на Аякс и с топовен изстрел от наказателното поле на домакините и по този начин донесе важната победа за тимът от „Олимпико”.

Реваншът между двата отбора е следващия четвъртък, на 14-и април, на едноименния стадион в столицата на Италия.

Нидерландците бяха непобедени в 24 поредни мача и впечатляват с над 2 гола във всеки от последните си 5 мача в турнира, но сега това не се случи.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата започна в зрелищно темпо, а първият голям шанс се откри пред гостите от Рим. Педро Родригес изведе с дълго и диагонално подаване вляво Един Джеко. Нападателят набра скорост по крилото пусна успореден пас за Пелегрини, който бе съпроводен от Мартинес, но не успя с шпагата си да отправи изстрел и топката излезе в тъч. В четвъртата минута пък Райън Гравенберх получи пас на дъгата на наказателното поле и отправи изстрел с десния крака, ала Пау Лопес се намеси добре и спаси удара от играча на домакините.

Лоренцо Пелегрини изпусна изгодна възможност за "вълците" след четвърт час игра, след като Пелегрини обстрелва вратата на Схерпен, ала неточно. В 24-ата минута Спинацола от Рома получи разтежение в задната част на бедрото при поредния спринт и това накара Пауло Фонсека да погледне към своята скамейка. На негово място в 29-ата минута се появи Рикардо Калафиори, който записа шестия си мач за италианския тим.

Последвалите минути на "Йохан Кройф АренА" показаха много тактически футбол, като и двата отбора натискаха съперника по различен начин. Амстердамци, водени от Ерик тен Хааг разчитаха на острите нападения по фланговете чрез Нерес и Антони, а Тадич бе призва да влиза в центъра на нападението. Рома, от своя страна, изграждаше атаките си през средата като Верету и Диавара оплътняваха подстъпите към вратата на Лопес за евентуално контранападение.

Шест минути преди края на първата част домакините откриха резултата. Ибаньес и Манчини сториха пълна глупост в столицата на Нидерландия, след като не се разбраха за спорна топка, а Клаасен отне и напредна. Той видя вдясно капитана си Тадич, който в наказателното поле му върна успореден пас и Клаасен с десния крак я прати в опразнената врата от Лопес. Секунди по-късно вратарят на римляните отрази удар на Антони.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Домакините стартираха далеч по-активно от съперника втората част и в 52-ата получиха дузпа след нарушение срещу Душан Тадич. Сърбинът се прекръсти преди да стреля в средата на вратата, където остана Лопес и той с две ръце изби встрани.

И вместо Аякс да води с 2:0, то пет по-късно гостите изравниха. Лоренцо Пелегрини стреля от свободен удар точно във вратаря Шел Схерпен, като третият страж в селекцията на Аякс се намеси много слабо и вместо да улови остави топката да влезе в мрежата му - 1:1.

Двайсетина минути преди края резервата за Аякс Браян Броби намери начин да отправи изстрел в наказателното поле на италианците, но Пау Лопес се намеси добре и блокира топката в ъглов удар.

Офанзивният футболист на Аякс Антони можеше да вкара втори гол за амстердамци, след като получи центриране в наказателното поле на Рома и стреля от въздуха, но Лопес стори зрелищно спасяване и отегчи младия играч на Аякс. Три минути преди края на срещата гостите от Италия ликуваха. Рома изпълни корнер, а топката бе центрирана на близката греда, където голмайсторът за Аякс Клаасен я продължи с глава. Тя отиде при защитника Ибаньес, който я гърдира и с топовен изстрел матира Схерпен за 1:2.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Аякс: 
Схерпен – Ренш, Тимбер, Мартинес, Талиафико – Алварес, Клаасен, Гравенберх – Антони, Тадич /к/, Нерес

Рома: Лопес – Ибаньес, Кристанте, Мансини – Спинацола, Верету, Диавара, Бруно Перес – Педро Родригес, Лоренцо Пелегрини /к/ - Джеко

ПРЕДИ МАЧА

Аякс има само 4 победи от 19 домакинства на италиански отбори, но са спечелили всяко от последните си 9 домакиства в Лига Европа. Рома няма успех в последните си 3 мача в Серия А, но успехът с общ резултат 5:1 над Шахтьор Донецк на 1/8-финалите дава увереност в турнира.

Рома има изиграни 6 мача срещу нидерландски тимове, като има 2 победи, 2 равенства и 2 загуби. Борха Майорал пък води в голмайсторската битка в Лига Европа със 7 гола. Пауло Фонсека има доста кадрови проблеми - аут поради контузии са Ел Шаарауи, Мхитарян, Смолин, Заиоло и Кумбула. Карсдорп е наказан за срещата.

Проблемите пред Ерик тен Хааг обаче са не по-малко - след като титулярният страж Андре Онана беше наказан за допинг, неговият заместник Мартен Стекеленбург се контузи и е под въпрос. Контузени са Дейли Блинд и Нусер Мазраоуи. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички