Битка на две идеологии: Тактическото надлъгване на финала на Лига Европа между Рома и Севиля


Битка на две идеологии: Тактическото надлъгване на финала на Лига Европа между Рома и Севиля
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

1477 0

Финалът на Лига Европа ще предизвика един срещу друг не само Севиля и Рома, но и двама доказали се тактици в европейския футбол, а именно мениджърите - Хосе Луис Мендилибар и Жозе Моуриньо.

Голямата тактическа битка - Мендилибар vs Моуриньо

62-годишният Мендилибар почти никога не изневерява на стила си. Наставникът на Севиля не спира да залага на 4-2-3-1, като в основата на тактиката му стои хърватинът Иван Ракитич. Именно на Ракитич му се дава свободата да организира нападенията и изнасянето на топката в предни позиции.

Типично за 4-2-3-1 Мендилибар залага на бързи футболисти в предни позиции, които да оказват тежък натиск и да изморяват противниковите защитници. Без топка Севиля се организира бързо и не започва висока преса, което, от своя страна, дава шанс за бърза контраатака при евентуално отнета топка.

Как ще отговори Моу?

Системата 1-3-5-2 с двама атакуващи полузащитници или 1-3-4-1-2 (с един офанзивен халф) предоставя на Рома много по-офанзивен стил на игра от познатия от предишните отбори на Моуриньо. В защита Рома обикновено използва индивидуално маркиране, при което на всеки противник е поставен персонален пазач. 

Пресата на Моу винаги се диктува от движението на противниковите футболисти. Разбира се, дефанзивният гений на португалеца никога не рискува, но щом се наложи - Рома е готов да се втурне в предни позиции и да обърка плановете на всеки един от своите съперници.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Защо Лига Европа става все по-привлекателна за отборите?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички