Купата е черно-бяла! Ювентус надделя над Аталанта в здрав сблъсък


Купата е черно-бяла! Ювентус надделя над Аталанта в здрав сблъсък
Снимка: Marco Rosi/Getty Images for Lega Serie A

4405 0

Отборът на Ювентус е новият носител на Купата на Италия! Възпитаниците на Андреа Пирло спечелиха финалния мач срещу Аталанта с 2:1 и така вдигнаха трофея за 14-ти път в исторяита си. Точни за Юве бяха Деян Кулушевски и Федерико Киеза, а почетното попадение за Аталанта беше дело на Руслан Малиновски.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ:

Кристиано Роналдо опита да създаде опасна ситуация още в първата минута, но пасът му към Куадрадо беше пресечен от бранителите. Две минути по-късно Паломино беше близо до гол за Аталанта. Буфон обаче се намеси надеждно. Куадрадо в 7-ата минута опита центриране и не се стигна до нищо опасно.

В 12-ата минута Матео Песина падна в наказателното поле, но реферът не посочи дузпа въпреки исканията на бергамаските. Пет минути по-късно Роналдо стреля от фал, топката рикошира в стената и Киелини опита да удар при добавката.

Фройлер в 24-ата минута отправи опрасен удар от неудобна позиция и топката мина на сантиметри от гредата. В 27-ата минута Киелини получи жълт картон за фал срещу Песина. Малиновски стреля в аут.

31' - 0:1 - Деян Кулушевски получи топката при контраатака, подаде на Роналдо, топката беше блокирана и се върна при шведския национал, който прати топката в далечния ъгъл.

В 36-ата минута Малиновски центрира към Паломино. Защитникът обаче не успя да стигне до топката.

41' - 1:1! - Топовен удар на Руслан Малиновски възстановява равенството в срещата! Така украинецът има резултатно действие в 11-ти пореден мач за Аталанта!

До края на полувремето Аталанта продължи натиска си като добри възможности имаха Хатебур и Песина.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ:

В 49-ата минута Деян Кулушевски получи контузия и лекарите влязоха, за да му окажат медицинска помощ. Песина опита изстрел, но без резултат. В 52-ата минута Кристиан Ромеро стреля опасно от фал, като топката беше изчистена от Де Лихт.

В 58-ата минута Кулушевски беше близо до втори гол, но Голини направи великолепно спасяване. В 60-ата Федерико Киеза излезе сам срещу вратаря и нацели гредата. Роналдо в 66-ата стреля право в ръцете на Голини.

Пашалич и Муриел се появиха на терена в 68-ата минута на местата на Песина и Малиновски.

73 - 1:2! След многоходова акция Федерико Киеза се измъкна през защитниците на Аталанта и изведе Ювентус напред.

Веднага след гола Киеза беше заменен от Пауло Дибала. Роналдо отново опита удар в 75-ата минута, след което се стигна до корнер. Матайс де Лихт стреля с глава в аут. В 77-ата минута Муриел отправи изстрел, който беше над вратата.

В 82-ата минута Пирло пусна в игра Леонардо Бонучи вместо Деян Кулушевски, а Алексей Миранчук влезе за Аталанта вместо Робин Госенс.

СЪСТАВИ:

«Аталанта»: Голини, Толой, Ромеро, Паломино, Хатебур, Де Роон, Фройлер, Госенс, Песина, Малиновский, Сапата.

«Ювентус»: Буфон, Куадрадо, Де Лихт, Киелини, Данило, МакКени, Бентанкур, Рабьо, Киеза, Кулушевски, Роналдо.

ПРЕДИ МАЧА

Аталанта вече си осигури участие в Шампионска лига през следващия сезон, като пред бергамаските остава само двубой срещу Милан. Ювентус ще трябва да трепери до последно и да разчита на грешки на Наполи и Милан, а един успех в Купата би дал нужната увереност на "бианконерите".

По пътя до финала Ювентус достигна след победи срещу Дженоа (3:2 след продължения), СПАЛ (4:0) и Интер (2:1 и 0:0 в двете срещи). Аталанта също започна пътя си от 1/16-финалния етап и отстрани последователно Каляри (3:1), Лацио (3:2) и Наполи (0:0 и 3:1), за да спори за трофея.

За Джан Пиеро Гасперини единственият отсъстващ е контузеният Виктор Коваленко. Юве няма да може да разчита на Алекс Сандро, който изтърпява наказание, а под въпрос е лекуващият травма Леонардо Бонучи. Задачата за торинци изглежда сложна, като за последно Юве спечели срещу Аталанта с 3:1 на 23 ноември 2019 г.

Аталанта има 5 изиграни финала в турнира, но е печелил трофея само веднъж - през далечната 1963 г. Ювентус ще спори за трофея за 20-ти път, като 13 от финалите са спечелени. Това е и шести финал за "бианконерите" в последните 7 години, като в този период Юве загуби трофея единствено от Наполи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички