Байерн яхна върха след обрат в зрелищно "Дер Класикер"


Байерн яхна върха след обрат в зрелищно "Дер Класикер"
Снимка: Gulliver/GettyImages

4935 0

Байерн Мюнхен победи Борусия (Дортмунд) в "Дер Класикер" на празния "Сигнал Идуна Парк". "Баварците" стигнаха до обрат, след като "жълто-черните" поведоха, и се наложиха над тима на Люсиен Фавр с 3:2. За шампионите се разписаха Алаба, Левандовски и Сане, а за Дортмунд точни бяха Ройс и Холанд. В двубоя заради засада и след намеса на ВАР бяха отменени 2 гола на голмайстора на гостите Роберт Левандовски - по 1 през двете полувремена.

С успеха навън Байерн застана начело в класирането в Първа Бундеслига с 18 точки, 2 повече от втория РБ Лайпциг. Борусия (Д) остана трети с 15 точки. Това е пета поредна победа за "баварците" в първенството, а загубата е първа за Дортмунд след 4 поредни победи. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна динамично, в 5' се откри добра възможност пред домакините, но изстрелът на Витсел мина встрани от вратата. Преди изтичането на първия четвърт час Борусия стигна до първи корнер в двубоя, но не успя да застраши вратата на Нойер. Малко след това и Байерн изпълни първия си ъглов удар и успя да изработи възможност за попадение, след като Леон Горецка отправи изстрел с глава, но Бюрки успя да спаси с една ръка. 

Преди изтичането на първия четвърт час Борусия стигна до първи корнер в двубоя, но не успя да застраши вратата на Нойер. Малко след това и Байерн изпълни първия си ъглов удар и успя да изработи възможност за попадение, след като Леон Горецка отправи изстрел с глава, но Бюрки успя да спаси с една ръка. 

В 23' Томас Дилейни получи страхотен диагонален пас и отправи удар към вратата на Нойер, но топката мина покрай дясната греда. Две минути след това Байерн успя да открие резултата, след като Левандовски оползотвори бърза атака на гостите. Той получи отличен пас от Гнабри. Впоследсвие голът не бе зачетен, тъй като намесата на ВАР показа, че коляното на полският голаджия е било в засада. 

В 31' Тома Мюние пропиля добра възможност за своя тим, след като получи къс пас дълбоко в наказателното поле, но се поколеба и бе блокиран от защитник в червено. Неприятности за "баварците" - в 37' изглежда Джошуа Кимих получи сериозна контузия и бе изведен с чужда помощ от терена. Мястото му на терена зае Корентен Толисо. Въпреки че имаше поне 5-6 ситуации и често атакуваше, Борусия не бе стигнал до точен удар във вратата на Байерн почти за цяло полувреме. В 43' обаче с първия такъв те успяха да поведат в резултата - след триходова комбинация Герейро намери по чудесен начин Марко Ройс и той наказа Нойер с удар в

Няколко минути по-късно обаче "баварците" успяха да изравнят от статично положение. Тимът на Ханзи Флик изпълни пряк свободен удар в края на редовното време, топката рикошира в тялото на Мюние и влетя във вратата на Роман Бюрки след изстрела на Давид Алаба - 1:1. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Гостите от Мюнхен започнаха по мечтан начин второто полувреме - само 3 минути след съдийския сигнал те поведоха в резултата чрез своята голова машина Роберт Левандовски. В 48' той отигра с глава центриране отляво, пребори се с Хумелс и прати топката под плонжа на вратаря - 1:2. Малко след това Коман нацели гредата, след като получи достатъчно свободно пространство от съперника. 

В 63' се забеляза порив в играта на "жълто-черните". Джовани Рейна си освободи пространство в наказателното поле и стреля към долния ляв ъгъл, но прати топката в ръцете на Нойер, пропускайки страхотна възможност. В 69' стражът на Байерн улови и след изстрел на Белингам. След това обаче Борусия пак се укроти и Байерн се възползва от това.

В 80' "баварците" проведоха страхотна контраатака, като преди наказателното поле Левандовски увлече Хумелс и подаде към Сане, който мушна топката под тялото на Бюрки за 3:1. Три минути по-късно Холанд бе изведен от Герейро очи в очи с Нойер, той преодоля вратаря и шутира. Топката не успя да спре и притеклият се на помощ на вратаря защитник в червено - 2:3. В добавеното време гостите стигнаха до четвърти гол в мрежата на Бюрки, дело на Роберт Левандовски. Намесата на ВАР обаче отчете нова засада на поляка и попадението не бе зачетено. 

СЪСТАВИ

Борусия (Дортмунд): Бюрки, Гереро, Хумелс, Аканджи, Мюние, Витсел, Дилейни, Санчо, Ройс, Рейна, Холанд

Байерн Мюнхен: Нойер, Ернандес, Алаба, Боатенг, Сар, Горецка, Кимих, Мюлер, Гнабри, Коман, Левандовски

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ДЕРБИТО ОТ БУНДЕСЛИГАТА БОРУСИЯ ДОРТМУНД - БАЙЕРН МЮНХЕН?

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Двата тима са с еднакви показатели, като единствено головата разлика ги разделя. Шампионът е първи с 15 точки от 6 двубоя, а втори са "жълто-черните" - също с 5 победи и 1 загуба. Головата разлика на Байерн обаче е умопомрачителните 24 реализирани попадения (срещу 9 инкасирани), а на Борусия - 13 вкарани срещу едва 2 получени.

Това значи, че и най-доброто нападение се изправя срещу най-добрата защита в германската Бундеслига. Двата тима вече играха наскоро, след като се изправиха един срещу друг в спор за Суперкупата на Германия, където си спретнаха дерби в свой стил. Тогава футболистите на Ханзи Флик поведоха с 2:0, но тези на Люсиен Фавър успяха да се върнат в двубоя и да изравнят, само за да видят как в 82-рата минута отново баварците се разписват чрез Джошуа Кимих, който им донесе успеха и поредния трофей за Байерн. Грандът от Мюнхен просто смаза всякаква конкуренция през миналия сезон - както на домашната сцена, така и на европейската.

Двубоят ще се играе на "Сигнал Идуна Парк", а най-големият удар по Борусия е фактът, че верните и славни фенове на тима няма да окажат своята безценна подкрепа. Грандът от Дортмунд посреща у дома шампионите от Байерн Мюнхен в опит да излезе пред тях в класирането и да направи крачка към спиране на хегемонията.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички