РБ Лайпциг - новата звезда на немския футбол


РБ Лайпциг - новата звезда на немския футбол
Снимка: Guliver/Getty Images

2110 0

Немския футбол винаги е имал много привърженици, не само на местно ниво, но и по света. Все пак, Германия разполага с един от най-великите национални отбори, които нямаше да са толкова добри без развитието на местния футбол, където отбори като Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд, Шалке 04, Нюрнберг, Хамбургер, Щутгарт и други тимове, са произвели толкова много играчи. Немската Бундеслига винаги е била доста интересна и макар в нея да има един хегемон, в лицето на Байерн Мюнхен, то класата никога не е липсвала, което задържа големия интерес към първенството. Всички тези тимове, които изброихме имат славна история, но настоящия сезон на Бундеслигата – 2016/2017 – ще се запомни с един нов участник, който за първи път участва в най-високото ниво на немския футбол и вече пише история. Това е отбора на РБ Лайпциг! Тима, който е създаден едва през 2009 г. вече със сигурност си осигури място в Шампионска лига за другия сезон. До края на първенството има още няколко кръга, в които РБ Лайпциг няма да наведе глава, но голямата им цел е изпълнена! Ако обичате залозите, то букмейкърските сайтове, анализирани от сайта на Silentbets.com ви предлагат доста интересни възможности и специални оферти.

Началото

Може би повечето от вас познават РБ Лайпциг, всъщност като Ред Бул Лайпциг, заради основния спонсор на тима, но реално името на клуба не е такова! Съкращението РБ официално е записано като такова на пълното наименование РазенБалшпорт! Буквално преведено това означава „спорт с топка на тревно покритие”. Самото наименование е избрано така, за да може да се използва съкращението РБ. Повечето от вас може би не са наясно, но в немския футбол не се позволява използването на спонсорско име в името на отбора. Все пак обаче, от Ред Бул добре са обмислили нещата. С желанието да навлезе в немския футбол, компанията Ред Бул преговаря с отбори, като Мюнхен 1860, Санкт Паули и Фортуна Дюселдорф, но с никой от тях не се стига до сделка. В крайна сметка, те купуват лиценза на аматьорския Марканщат, който се намира на няколко километра от Лайпциг, където реално са били плановете на ръководството да насочи инвестициите си. И така, само за няколко години, отбора стартира участието си от Оберлига Север или петото ниво на немския футбол, за да достигне за кратко време Първа Бундеслига! Отбора играе мачовете си на „Ред Бул Арена” в Лайпциг, който стадион побира близо 43 000 души. Всички домакински мачове на тима се провеждат на този стадион, който бе една от арените на Световното първенство по футбол в Германия през 2006 г. Сега той е дом на РБ Лайпциг и домакинствата на тима, на които може да правите вашите предположения в топ букмейкърите на пазара, които ще откриете в ревютата на Silentbets.

7 години по-късно

На 19 Май 2017 г. тимът на РБ Лайпциг официално ще стане на 8 години! Историята на тима едва сега започва, а само времето ще покаже дали те ще се превърнат в новия константен фактор в немската Бундеслига. Като за първи сезон, те се справиха повече от добре. След като вече е сигурно, че те ще играят в Шампионска Лига през следващата кампания, можем да заявим, че сезонът за тях е успешен. След 29 кръга в първенството, те имат актив от 61 точки, който е натрупан от 19 победи, 4 равенства и 6 загуби! Ако тима успее да задържи втората позиция до края на сезона, което изглежда напълно възможно, всички в клуба ще бъдат доволни.

Изключително любопитен факт около тима е, че за разлика от много други отбори с огромни парични възможности, то РБ Лайпциг не заложи на гръмки трансфери и големи имена, напротив, в тима беше привлечен опитен треньор, в лицето на Ралф Хазенхютл, който преди да поеме тима от Лайпциг беше водил Инголщат. Целият тим на РБ Лайпциг се нарежда на 7 място по обща стойност на футболистите, спрямо другите отбори в Първа Бундеслига. Е, след този силен сезон цената на много от тях явно ще скочи, но предстои да разберем какъв е следващия ход на тима. Идеята е, че отбора се сдоби с млади и перспективни състезатели, които в сравнение с Байерн Мюнхен струват 5 пъти по-малко, но не са 5 пъти по-слаби! Играчи, като Тимо Вернер, Емил Форсберг, Наби Кейта, Сабитцер, Поулсен, Упамекано, Орбан и Оливър Бърк са само част от имената на звездите в тима на РБ Лайпциг. Тези момчета са под наблюдението на големите имена в европейския футбол и със сигурност те ще се пробват поне за някои от тях в наближаващия летен трансферен прозорец, но как ще действа Лайпциг, дали ще ги продаде или ще задържи? Ще видим, но едно е ясно със сигурност – ако тима иска и има амбициите да се развива, трябва да надгражда върху този млад, но достатъчно качествен състав!

В следващите години ще бъде много интересно да видим по какъв начин и докъде ще се развие РБ Лайпциг. Истината е, че те ще стават още по-популярни, а докато компанията Ред Бул стои зад тях, едва ли ще имат проблеми от финансово естество. Тима от Лайпциг определено е най-големия футболен проект на бранда, понеже те са собственици още на отбори с тяхното име в Залцбург, Бразилия, Ню Йорк и Гана. РБ Лайпциг определено си струва усилията, защото се състезава в едно от най-силните европейски първенства и скоро може да бъде фактор по всички европейски терени! Определено, РБ Лайпциг се превърна в новата звезда на немския футбол!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички