Закъсалият Евертън съвсем я втаса: След раздялата с руския собственик - отнемат и точки на отбора?


Закъсалият Евертън съвсем я втаса: След раздялата с руския собственик - отнемат и точки на отбора?
Снимка: Getty Images

2891 0

Евертън е изправен пред отнемане на точки от актива, ако бъде намерен за виновен в нарушаването на новия правилник за печалба и устойчивост на Висшата лига, съобщи "The Daily Mail".

Според британското издание, "карамелите" регистрирали комбинирани загуби от над 260 млн. паунда между 2017-2020, което ще наруши правилника на Висшата лига, който гласи, че даден клуб може да загуби максимум 105 млн. паунда в продължение на три години. Счита се, че отчетите за 2020/21 ще покажат, че клубът е загубил над 100 млн. паунда!

*Тимът на Франк Лампард е на дъното на класирането през настоящата кампания - 17-о място с 22 точки и е застрашен от изпадане от Елита.

Според информациите от Евертън е трябвало да публикуват своите отчети за сезон 2020/21 през декември, но това е било отложено със седмица в опит на търсене на яснота от Висшата лига относно това колко от загубите им могат да бъдат компенсирани поради пандемията от коронавирус. Финансовата ситуация на Евертън е допълнително влошена от факта, че главният спонсор Алишер Усманов, който е руснак, бе принуден да прекрати взаимоотношенията си с клуба поради руската инвазия на Украйна. Неговото санкциониране може да струва на "карамелите" общо 300 млн. паунда в рамките на следващите 20 години.

КОНЛФЛИКТЪТ РУСИЯ - УКРАЙНА В СПОРТА

Висшата лига постави краен срок до по-късно този месец за всички клубове да предадат отчетите си до днешна дата, както и прогнозите си за остатъка от сезона. Всеки клуб в нарушение на правилника ще бъде санкциониран в края на кампанията. Това може да означава или глоба, или отнемане на точков актив. Правилата за харчене във Висшата лига бяха изменени в резултат от коронавирусната пандемия, като тригодишният период бе удължен на четири. Двата сезона, засегнати от вируса, когато феновете не можеха да посещават мачове, ще бъдат събрани, за да образуват средно, но Евертън все още рискува да наруши правилата и вероятно ще се наложи да преговаря с ръководните фактори за решение.

Клубът от Мърсисайд похарчи 450 млн. паунда за играчи в последните шест сезона, но харчовете им намаляха за миналата година. Евертън закупи четирима футболисти със свободни трансфери миналото лято и подписа с Демарай Грей от Байер Леверкузен за 1.7 млн. паунда. През януарския трансферен прозорец "карамелите" похарчиха 34 млн. паунда за петима играчи, включително 21 млн. паунда за Витали Миколенко от Динамо Киев и 13 млн. паунда за Нейтан Патерсън от Рейнджърс.

Вижте още: Как старши треньорът Франк Лампард коментира разгромната загуба на Евертън от Тотнъм?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички