Манчестър Юнайтед и най-грешно похарчените 145 милиона паунда във футбола


Манчестър Юнайтед и най-грешно похарчените 145 милиона паунда във футбола
Снимка: Getty Images

8511 0

След ерата на сър Алекс Фъргюсън рекордьорът по титли на Англия Манчестър Юнайтед е в задълбочена криза, на която, поне на този етап, не ѝ се вижда краят. След последната титла през сезон 2012/13 "червените дяволи" четири пъти завършиха извън топ 4 на Висшата лига - нещо немислимо по времето на Фъргюсън, под чието ръководство Юнайтед не е падал под трето място.

Дейвид Мойс, Райън Гигс, Луис ван Гаал, Жозе Моуриньо и Оле Гунар Солскяер последователно се провалиха в опитите да изведат Юнайтед до върха - там, където е мястото на отбор с такава история. Не е много по-различна ситуацията и при Ралф Рангник, който със сигурност няма да води отбора през следващия сезон. 

Лошата трансферна политика на Манчестър Юнайтед

Една от причините за кризата в Юнайтед бе и твърде лошата трансферна политика, която през годините доведе куп играчи без нужните качества на "Олд Трафорд", а в същото време бяха похарчени стотици милиони. Безспорно най-лошият трансферен прозорец на Юнайтед бе през лятото на 2019-а, когато "червените" похарчиха близо 150 милиона паунда за трима играчи.

Тогава Оле Гунар Солскяер привлече в отбора си Хари Магуайър за 80 милиона паунда, Арън Уан-Бисака за 50 милиона и Дан Джеймс за 15 милиона. Разбира се, следва да отчетем, че през същото лято бе взет и Бруно Фернандеш, който вероятно е най-успешният трансфер на "червените" след раздялата с Алекс Фъргюсън.

Магуайър, Уан-Бисака и Джеймс - "провалът" на Манчестър Юнайтед?

Трансферите на Магуайър, Уан-Бисака и Джеймс обаче меко казано се оказаха провал и затова не бива да съдим само Солскяер, но и човек като Ед Уудуърд, който пряко отговаряше за трансферната политика на клуба. Нито един от тримата не успя да разгърне потенциала, за когото всички говореха, че имат.

Даниел Джеймс се задържа два сезона на "Олд Трафорд" и бе продаден през миналото лято на Лийдс. През тези два сезона той изигра 74 мача, в които вкара девет гола и записа девет асистенции. Джеймс блесна в няколко мача, но след това игра посредствено, а проблемът бе, че Юнайтед почти нямаше алтернатива, с която да го замени и дълго време разчиташе на него, макар и да нямаше нужните качества.

Магуайър не показва игра за 80 милиона паунда

Що се отнася до Магуайър и Уан-Бисака, двамата продължават да са първи избор за отбраната на Юнайтед, но далеч не впечатляват с изявите си. Хари Магуайър дори получи капитанската лента - решение, което много привърженици на "дяволите" не одобряват. Централният защитник обаче не показва нужните качества - не и за цената от 80 милиона паунда, която бе платена за него.

Уан-Бисака също не донесе тази промяна, която се очакваше от него. Дясната зона не стана нито по-стабилна в отбрана, нито пък по-опасна в предни позиции. Арън Уан-Бисака не е играч, от който можеш да очакваш непрестанни пробиви и асистенции, както например прави Трент Александър-Арнолд за Ливърпул.

В социалните мрежи се дискутира дали трансферното лято на Манчестър Юнайтед от 2019-а не е най-лошото въобще във футбола. Факт е, че "дяволите" похарчиха твърде много средства за трима играчи, като нито един от тримата не отговаря на очакванията към него.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: МАГУАЙЪР "ИЗМИСЛИ НОВА ЗАЩИТА" И ГО СПУКАХА ОТ ПОДИГРАВКИ (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички