Редом до Петер Шмайхел, Карлос Тевес и Анди Коул - катарският талант, който можеше да пробие навсякъде


Редом до Петер Шмайхел, Карлос Тевес и Анди Коул - катарският талант, който можеше да пробие навсякъде
Снимка: Getty Images

1356 0

Не са много футболисти, които могат да се похвалят, че са подписвали с двата Манчестърски гранда. Петер Шмайхел, Анди Коул и Карлос Тевес са тримата, които в последните десетилетия се преместиха от „Олд Трафорд“ на „Етихад“, но към тях трябва да добавим и името на катарския футболист Хюсеин Ясер.

Откриването на таланта

Полузащитникът първо е забелязан от треньора в академията на Манчестър Юнайтед Рене Мьоленстийн, който го вижда как се изявява за катарския Ал Раян. Холандецът остава доволен от видяното и го взима "под крилото си". Специалистът е вярвал, че всеки млад, високоинтелигентен футболист, какъвто е бил и Ясер, може да се развие до такава степен, че да заиграе където си поиска след време.

Пристигането му на Острова

„Червените дяволи“ привличат футболиста през 2002 година и веднага го изпращат под наем в Роял Антверп в Белгия, с надеждата, че ще си изкара белгийски паспорт и скоро ще успеят да го върнат обратно на Острова. В крайна сметка, катарецът успява да получи европейски паспорт, но плановете на Юнайтед се променят. За негово съжаление не успява да запише участие в отбора, воден от сър Алекс Фъргюсън по оново време.

Манчестър Сити и приятелството с Пеп Гуардиола

След 2 години и престой в АЕК Лимасол и Ал Сад, агентът на Ясер получава обаждане от Стюърт Пиърс, който е мениджър на Манчестър Сити в периода 2005-2007 година. Ясер е извикан на проби, където се среща не с кого да е, а с 34-годишния Пеп Гуардиола, който също тренира с отбора. Двамата се сприятеляват и дори контактуват до ден-днешен. В интервю испанският треньор заяви, че катарецът не е притежавал нужните качества за английския футбол. До сделка все пак се стига и Ясер подписва с „гражданите“. Там не се радва на много игрово време и изиграва само 1 мач срещу Донкастър Роувърс за Купата на Лигата. По-късно през 2006 година той бива освободен и все още се разкайва, че не е дал всичко от себе си тогава.

„Уменията и качествата, които той притежаваше, бяха повече от страхотни. Според мен щеше да се впише в стила на Барселона, ако му бе дадена тази възможност, въпреки че беше доста слабичък и дребен, но там не ги интересува височината и силата. Неговата креативност ме накара да го взема в Юнайтед“, заяви пред SportBible менторът на катареца – Мьоленстийн.

Днес Ясер навярно не е име, което се помни във Висшата лига. Той обаче успява да сбъдне мечтата си и да подпише с два гранда, както и да играе на редица европейски терени. Статистиката му за националния отбор на Катар също не е лоша, като има записани 69 участия и 20 вкарани гола. А ето какво признаха наскоро домакините на Мондиал 2022.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички