В Катар най-накрая признаха за терор над работниците преди Световното по футбол


В Катар най-накрая признаха за терор над работниците преди Световното по футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

1910 0

Катарските организатори на Мондиал '22 признаха, че работниците са били експлоатирани по време на подготовката на част от турнирите, обхващащи Персийския залив.

Признанието дойде след разследване на Amnesty International, според което охранителите са били накарани да работят в условия, описани като "принудителен труд". Част от шокиращите разкрития са за надвишаване на 60-часовата максимална работна седмица, а почивен ден не са имали в продължение на месеци или дори години.

"Много от охранителите, с които разговаряхме, знаеха, че работодателите им нарушават закона, но са се чувствали безсилни да ги оспорят. Физически и емоционално изтощени, работниците са продължавали да се явяват на работа под заплаха от финансови санкции или по-лошо – прекратяване на договора и депортиране", разкри Стивън Кокбърн от разследващата компания.

Редица медии алармираха, че експлоатацията на работници в Катар продължава, въпреки че организаторите на Световното първенство казаха, че през 2014 г. - четири години след като получиха домакинството на форума – са въвели програма за защита на здравето и безопасността.

"Въпреки напредъка, който Катар постигна през последните години, нашето изследване показва, че злоупотребите в частния сектор за сигурност – който ще бъдат все по-търсен по време на Световното първенство – остават систематични и структурни", уточняват разследващите.

Катар не предостави подробности за злоупотребите, свързани с подизпълнители, работещи по Световното клубно първенство и Арабската купа през 2021 г.

Мондиал 2022 ще се проведе между 21 ноември и 18 декември, а ето каква изненада съпътства жребия!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички