Пророкът Моуриньо: 7 пъти, в които се оказа прав за Манчестър Юнайтед


Пророкът Моуриньо: 7 пъти, в които се оказа прав за Манчестър Юнайтед
Снимка: Getty Images

2997 0

В понеделник Уейн Рууни стана поредният от редица известни личности, които разкритикуваха сегашната форма на нападателя на Манчестър Юнайтед Маркъс Рашфорд. Със само пет гола в 26 мача през този сезон 24-годишният футболист се оказа неефективен при воденето на нападението на "червените дяволи" - проблем, който бившият му мениджър Жозе Моуриньо изтъкна още през 2019 г.

Португалецът, който беше начело на "Олд Трафорд" две години и половина, преди да бъде уволнен през декември 2018 г., никога не се е притеснявал да изразява мнението си по всякакви въпроси и със сигурност имаше какво да каже за състоянието на клуба както по време на управлението си, така и след него. 

"Да запишеш рекорд и да станеш най-резултатният голмайстор на Манчестър Юнайтед е изключително важно", заяви Рууни пред вестник The Sun, когато говори за дългосрочния потенциал на Рашфорд. "Надявам се, че Маркъс ще си извади главата от задника и ще счупи този рекорд. Той е момче от Манчестър", каза бившият английски национал. Десет попадения  на сезон няма да доближат 24-годишния играч до собствения рекорд на Рууни от 253 гола за Юнайтед, който в момента изостава на 160.

Докато легендарният нападател вярва, че Рашфорд има всички необходими качества, за да се превърне в най-плодотворния играч в историята на клуба, Моуриньо изглежда никога не е бил убеден в способностите на играча като чист нападател. Медиите в Англия припомниха седем случая, в които "специалният" е бил акуратен в коментарите си.

Моуриньо беше прав за Рашфорд

1. Моуриньо упорито твърдеше, че Маркъс Рашфорд не е подходящ за ролята на централен нападател

"Няма да кажа, че той никога не може да носи номер девет, Маркъс може да бъде опасен, особено ако съперникът не е прагматичен, не е затворен и дава пространства за атака. Той може да бъде застрашителен в преходите", обясни Моуриньо по време на участие в Sky Sports през 2019 г.

"Когато Манчестър Юнайтед е клуб, който обикновено играе срещу отбори, които отиват на "Олд Трафорд", затварят се в собствената си половина, той не е нападател, който да играе с гръб към вратата. Той не е тарторът, не вкарва толкова много голове, колкото трябва да вкарва един нападател" - каза Моуриньо. Десет попадения на сезон няма да доближат Рашфорд до собствения рекорд на Рууни от 253 гола за Юнайтед". При настоящата форма е трудно да се спори с оценката на Моуриньо.

Юнайтед и нуждата от защитник

2. Необходимостта от централен защитник от световна класа

През летния трансферен прозорец на 2018 г. - само няколко месеца преди да бъде освободен от поста си - Моуриньо открито се разгневи от факта, че не му е било позволено да привлече класен централен бранител, който да подсили отбраната на гранда от Манчестър.

Медиите на Острова тогава съобщиха, че ръководството на клуба е отхвърлило многобройни желания на португалския наставник и накрая можеше да разчита само на Ерик Бейли, Крис Смолинг, Фил Джоунс, Виктор Линделоф и Маркос Рохо като опции в защитата на тима за началото на сезона. След напускането на Моуриньо Юнайтед инвестира значителни средства в привличането на Хари Магуайър и Рафаел Варан.

Тези придобивки обаче не подобриха особено състоянието на защитата на "червените дяволи" и много от привърженците продължават да са на мнение, че състава все още се нуждае от попълнения на тази позиция.

Историята на Марсиал с Юнайтед

3. За ангажимента на Антони Марсиал към клуба през 2019 г

През януарския трансферен прозорец френският нападател Антони Марсиал напусна "Олд Трафорд" и премина под наем в Севиля до края на сезона. Преминаването последва месеци на спекулации относно бъдещето на играча, чиято кулминация беше новината, че той отказва да заеме мястото си на пейката, когато Юнайтед гостува на Астън Вила малко след началото на годината.

През 2019 г. в предаване на "Sky Sports" Моуриньо посочи, че Марсиал не е толкова отдаден на каузата на клуба, колкото други футболисти, и дори намекна, че предпочита да играе на върха на атаката, а не на крилото, тъй като това изисква по-малко работа.

"Знам, че Марсиал обича да играе като №9 понякога, мисля, че по правилни причини, понякога мисля, че по погрешни, но знам, че обича да играе като №9", сподели Моуриньо. Като се има предвид как се разви кариерата на французина в Юнайтед в крайна сметка се срина, изглежда португалският треньор за пореден път се оказа прав. 

Мактоминей ключов играч за Юнайтед

4. Жозе Моуриньо вярваше, че Скот Мактоминей ще се превърне в ключов играч за отбора, ако му бъде даден шанс. 

По време на престоя си в тима, Жозе Моуриньо имаше много положителни оценки за Скот МакТоминей от академията на Юнайтед. "Той е човекът, който направи всичко", каза Моуриньо за 25-годишния състезател, като обяви шотландеца за свой играч на годината през 2018 г.

"Той започна сезона в академията и го завърши с участие в големи мачове, в дербитата на Висшата лига и в двубоите от Шампионска лига, като се превърна във важна фигура за отбора. Затова си помислих, че това дете не може да се прибере у дома без награда, така че ще получи моята награда", завърши настоящият старши треньор на Рома. Сега шотландският национал е ключов играч в средата на терена за състава и страната си, което доказва, че доверието на Моуриньо в него не било напразно.

Влиянието на Погба в Юнайтед

5. Сложният казус с влиянието на Пол Погба върху съблекалнята на "Олд Трафорд"

Само няколко седмици преди да бъде уволнен, Моуриньо се е нахвърлил гневно към Пол Погба след равенството 2:2 срещу Саутхемптън в съблекалнята на отбора.

Според медиите на Острова, 59-годишният наставник е казал на французина: "Не играеш, не уважаваш играчите и привържениците и убиваш манталитета на добрите, честни хора около теб". Формата на Погба на "Олд Трафорд" никога не е била на нивото, което убеди Юнайтед да си го върне от Ювентус, а отказът му да подпише нов договор с клуба едва ли ще допринесе за хармонията и стабилността в редиците.

Критиките към Люк Шоу в Юнайтед

6. Непрестанните критики към Люк Шоу

По време на периода си в гранда от Манчестър, той често критикуваше левия бек на отбора Люк Шоу, като често публично поставяше под въпрос претенциите му за възможности в първия състав.

Сравнявайки Шоу с останалите в състава си през 2017 г., Моуриньо разкри: "Трудно му е да бъде на пейката. Не мога да го сравнявам с Ашли Йънг, с Матео Дармиан, с Дейли Блинд. Не мога да го наредя сред другите, по начина по който тренира, начина, по който се ангажира, фокуса, амбицията, много изостава".

Заместникът на Моуриньо - Оле Гунар Солскяер, не сподели това мнение и Шоу отново получи редовно стартово място при норвежеца. Под ръководството на настоящия временен шеф на Юнайтед Ралф Рангник обаче Шоу отново се бори за игрово време, като Алекс Телес често е предпочитан пред английския национал.

Второто място с Юнайтед - голям успех за Моуриньо

7. Жозе Моуриньо каза, че завършването на второ място с Манчестър Юнайтед през 2017/18 г. е едно от най-добрите постижения в кариерата му.

Жозе Моуриньо е постигнал невероятни успехи през годините. Спечелил титлите в Португалия, Англия, Испания и Италия, Специалния има немалко златни отличия.

Ето защо мнозина бяха изненадани, когато той определи финиширането на Юнайтед на второ място във Висшата лига през 2017/18 г. като един от най-големите триумфи и поиска повече похвали за постигнатото.

По онова време му се подиграваха, но изглежда, че Моуриньо е бил прав с това изявление. Само четири години по-късно всеки фен на Юнайтед със сигурност щеше да се зарадва на второ място в най-скоро време. През миналата седмица звезда на Манчестър Юнайтед говори подробно за времето на Моуриньо в тима.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички