Проблемът за Ливърпул, който "разяжда" ключова тактика на Юрген Клоп


Проблемът за Ливърпул, който "разяжда" ключова тактика на Юрген Клоп
Снимка: Getty Images/Guliver

7094 0

В трети пореден мач английският гранд Ливърпул не успява да постигне победа във Висшата лига. Макар съперниците на "червените" да бяха корави отбори като Тотнъм, Лестър и Челси, всички в Ливърпул са наясно, че три мача без победа е недопустим резултат за клуб с амбиции да се бори за титлата на Острова.

В тези три мача без победа един проблем в играта на Ливърпул започна да излиза на повърхността и да се набива на очи, макар да съществува вероятно още от началото на кампанията. Става въпрос за халфовата линия на отбора, и по-точно начинът, по който тя функционира. Защото като имена в средата на терена няма сериозна промяна.

Бившият бранител на Ливърпул Джейми Карагър, който понастоящем се подвизава като футболен анализатор за Sky Sports, изтъква именно този проблем в средата на терена, а в добавка към това - и слабост в тактическата постройка на бранителите.

Защо играта на халфовете на Ливърпул "куца"?

Според Карагър през този сезон халфовете на Ливърпул се провалят, защото когато са с топката, не са пресирани от противниците както през миналата кампания. Това поставя полузащитниците в непозната ситуация, към която ще трябва да се адаптират час по-скоро.

"Полузащитата през този сезон не получава толкова натиск върху топката и смятам, че това е проблем за Ливърпул. Халфовата линия е същата, но те просто не са пресирани в средата на терена", започна Карагър.

Проблемът в отбраната на Ливърпул

"Ако не си пресиран, от време на време трябва да се върнеш назад", допълни Карагър. И добави още един проблем, засягащ отбраната на мърсисайдци. "Не искам да кажа "Ливърпул не може да играе високо изнесен футбол", но има някои ситуации, в които четиримата отзад трябва да изтеглят малко назад. Случи се срещу Уест Хям и това им коства мача."

"Вижте гола на Пулишич. При такава тактика с високо изнесена отбрана защитниците на Ливърпул винаги трябва да останат на една линия. Не бива да виждаме как един от двамата централни бранители идва отзад, за да покрие другия", заяви Карагър, като смята, че тук индивидуална грешка допуска Върджил ван Дайк.

Грешката, която допуска Върджил ван Дайк

"Причината за това Върджил ван Дайк да не стига навреме е, че първоначално ходи. Той не е на пръсти, той ходи, а след това разликата между него и Ибрахима Конате е твърде голяма и никога няма да успее да стигне до там навреме", смята Карагър.

Преди да се отприщи проблема в халфовата линия и в отбраната, Ливърпул бе в серия от пет поредни победи и това се дължеше на друг проблем, който Юрген Клоп тихомълком разреши.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички