Челси и Ливърпул си дадоха свиреп сблъсък във Висшата лига, но зарадваха Манчестър Сити


Челси и Ливърпул си дадоха свиреп сблъсък във Висшата лига, но зарадваха Манчестър Сити
Снимка: Getty Images

6254 0

Челси и Ливърпул изиграха зрелищен двубой с 4 гола, но завършиха наравно 2:2 в дербито на кръга от Висшата лига. Мърсисайдци поведоха с 2:0 през първата част, но още преди да се е стигнало до почивката допуснаха 2 попадения от лондончани, първото от които бе изключително красиво воле от Матео Ковачич извън наказателното поле.

След поделените точки най-доволен е лидерът Манчестър Сити, който е с 53 точки от 21 мача. Втори остава Челси с 10 пункта по-малко, докато Ливърпул е трети с 42 точки, но и мач по-малко от двата си съперника за титлата.

Гладиаторският сблъсък се оказа едва вторият мач в историята на Висшата лига между два отбора, които стартират деня в топ 4 и си вкарват над 2 гола за първото полувреме. Предишният случай бе от ноември 1997 година, когато Арсенал побеждава Манчестър Юнайтед с 3:2.

А попаденията на мърсисайдци през първата част бяха специални за техните автори. Мане се превърна с играча с най-много голове като гост на "Стамфорд Бридж" (3) от старта на миналия сезон, както и в първия футболист на "червените", който реализира в поредни двубои от Висшата лига срещу този опонент.

За Салах пък това бе 4-ти гол срещу Челси в шампионата - най-високият показател за играчи, които преди това са записвали мач в първенството с екипа на "сините" от Лондон. Кевин де Бройне от Манчестър Сити също има толкова попадения.

За Ливърпул предстои ново дерби срещу столичен тим - полуфинал срещу Арсенал за Купата на Лигата в четвъртък (06.01), а след това и мач от третия кръг на ФА Къп (09.01). Челси също се класира за полуфиналите на Купата на Лигата и там ще влезе в градско дерби с Тотнъм в сряда (05.01), а три дни след това посреща у дома Честърфийлд от третия кръг за ФА Къп.

СЪСТАВИ

Челси: Менди, Чалоба, Силва, Рюдигер, Аспиликуета, Алонсо, Канте, Ковачич, Хаверц, Маунт, Пулишич

Ливърпул: Келъхър, Александър-Арнолд, Конате, Ван Дайк, Цимикас, Фабиньо, Хендерсън, Милнър, Мане, Салах, Жота

Коя българска ТВ ще излъчи мача - научете ТУК

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Около 5 минути след началото на срещата Ливърпул се възползва от високо изнесената отбрана на Челси и Мане напредна отляво, след което пададе към Салах в центъра на наказателното поле. Там обаче Рюдигер попречи на египтянина и в крайна сметка топката се озова в Менди.

Няколко минути след това Трент Александър-Арнолд се отличи с много груба грешка. Той сбърка подаване и топката се озова в Пулишич, който тръгна да залъгва вратаря, но Келъхър се намеси бързи по страхотен начин.

9' - 0:1! Много груба грешка на Чалоба, след която Мане се озова срещу Менди. Сенегалецът успешно го залъга, след което вкара във вратата, пращайки топката покрай бранителя на "сините", застанал на голлинията - Аспиликуета.

В 22-рата минута Жота изведе Салах, който някак овладя трудната топка и напредна до наказателното поле, след което опита да преодолее Менди с удар в близкия ъгъл, но пък стражът се справи. Освен това бе вдигнат флагът за засада впоследствие.

26' - 0:2! Салах бе намерен в наказателното поле, пое топката с десния си крак, справи се с бранителя срещу него, а накрая от малък ъгъл стреля в близкия ъгъл и изненада Менди, реализирайки красиво попадение, с което удвои аванса за своя тим.

42' - 1:2! Челси получи правото да изпълни пряк свободен удар от удобна за центриране позиция. Ливърпул се справи с подаването, но топката отиде към дъгата на наказателното поле, където Ковачич я намери от въздуха и реализира изумителен гол, като топката се отби и в страничния стълб.

45+1' - 2:2! Канте изведе Пулишич с едно докосване след пас от Рюдигер. Френският халф пусна топката към американеца, който я овладя по перфектен начин и впоследствие стреля от наказателното поле и не остави шансове на Келъхър.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 57-ата минута изчистена топка попадна в центъра в краката на Жота, който продължи към Салах. Египтянинът бе с човек на гърба и опита технично да прехвърли излезлия леко напред Менди. Получи се красиво изпълнение, но и още по-атрактивна намеса от стража на "сините".

Секунди след това пък и Мане имаше неверояен шанс, дори още по-чист на хартия. Той бе с топка в крака в наказателното поле и на отлична позиция за изстрел, но заложи на силата и ударът му попадне в обсега на Менди, който направи ново отлично спасяване.

Домакините отговориха по подобаващ начин. Страхотно центриране в наказателното поле и мигновен мощен изстрел, но там Келъхър изби.

При вече оставащи по-малко от 10 минути до края на редовното време, Мане бе съвсем близо до това да стигне до извеждащо подаване и да се озове срещу Менди, но стражът на Челси предвидливо излезе от наказателното си поле и изчисти.

ПРЕДИ СБЛЪСЪКА

В часовете преди началото на срещата Томас Тухел реши да извади Ромелу Лукаку от своя състав (повече по темата четете тук), но това няма да е единственият отсъстващ за "сините" - Тимо Вернер е болен, Рийс Джеймс и Бен Чилуел са в лазарета за дълго, а Кристенсен също е контузен.

Юрген Клоп също има проблеми - Харви Елиът, Тиаго и Натаниъл Филипс са с травми, а титулярният ляв бек Робъртсън е наказан...

За последно Челси и Ливърпул ще изправиха един срещу друг на 28 август 2021 г. (3 кръг) и завършиха при равен резултат - 1:1!

Лондончани са на второ място във временното класиране с 11 точки по-малко от лидера Манчестър Сити (1 мач по-малко от тях), докато мърсисайдци са трети и изостават на 12 пункта от "гражданите" (2 мача по-малко от тях)!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички