Проблемът "Роберто Фирмино" и трите начина, с които Юрген Клоп може да го разреши


Проблемът "Роберто Фирмино" и трите начина, с които Юрген Клоп може да го разреши
Снимка: Getty Images/Guliver

15839 0

Ливърпул има проблем с Роберто Фирмино - и то не за първи път. Докато "червените" продължиха да израстват под ръководството на Юрген Клоп, спечелвайки Шампионската лига и Висшата лига, представянето на Фирмино все така поляризираше мненията сред феновете. За някои - той е пренебрегван гений. За други - бразилецът е надценена "деветка", който не вкарва достатъчно голове. А безличното представяне на Фирмино при кошмарното поражение от Астън Вила единствено наля масло в огъня...

Слабият старт на сезона за Фирмино обаче не е непознат за феновете на отбора. Още при привличането си на "Анфийлд" от Брендън Роджърс Фирмино се нуждаеше от време да се аклиматизира но Острова. Контузия в гърба пък го извади от игра за известен период, което допълнително влоши старта на кариерата му в Мърсисайд. Едва с идването на Юрген Клоп Фирмино "оживя" и тръгна в посоката, която всички се надяваха да го видят. 

През последните сезони Клоп използваше Фирмино по различен начин и на различни позиции, което до известна степен затрудняваше бразилеца в ролята му на терена, и най-вече в покриването на очакванията към него да бележи голове. През тази кампания обаче бразилецът не може да се ползва с това оправдание, защото не му се налага да се адаптира към нова роля. Фирмино просто не е във форма. Въпросът е как Юрген Клоп отново да разреши проблема "Роберто Фирмино"?

1. Да продължи да играе, докато влезе във форма

Най-вероятната опция пред Юрген Клоп е да продължи да залага на Фирмино в стартовия състав, докато бразилецът си върне формата. В крайна сметка Фирмино е нападател, печелил Висшата лига и Шампионската лига. Все още сме в начален етап от сезона, за да отпишем Фирмино от стартовите 11. Макар и да не се намира в добра форма, Фирмино има две асистенции на сметката си, докато неговите партньори Салах и Мане очевидно нямат проблем да вкарват вместо него. 

2. Да седне на резервната скамейка

През последните два трансферни прозореца Юрген Клоп очевидно подготви "план Б" за незаменимото си атакуващо трио, което рано или късно няма как да не издиша, особено откъм физическа умора. С привличането на Такуми Минамино през зимата, който се вписа по-бавно в играта на отбора, както и на Диого Жота през това лято, опциите за заместник на Фирмино са факт. Като добавим и Тиаго Алкантара и оставим малко на въобръжението на Клоп, може да видим един различен Ливърпул на терена.

3. Промяна във формацията

И преди сме виждали Клоп да експериментира със схемата на игра, когато нещата не се получават. Една тактическа промяна може да бъде друг вариант за "възраждането" на Фирмино. Такъв вариант може да бъде схема 4-2-3-1, при която Фирмино да бъде изтеглен в позицията на "десетка" зад нападателя, или пък да остане в челото на атаката, но с още един партньор до себе си.

Най-добрият вариант, разбира се, е Фирмино просто да започне да бележи и да играе по начина, по който само той може. И както феновете на Ливърпул обичат да го окуражават с песните си: "Дайте топката на Боби и той ще вкара!"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички