"Отвличания, грабежи и корупция: Откъде са парите на Роман Абрамович - разследване"


"Отвличания, грабежи и корупция: Откъде са парите на Роман Абрамович - разследване"
Снимка: Getty Images

22038 0

Руският олигарх Роман Абрамович продължава да бъде едно от най-обсъжданите имена във Великобритания. Собственикът на Челси стана сериозен обект на внимание след ескалирането на конфликта Русия - Украйна поради предполагаемите му връзки с руския президент Владимир Путин.

Мащабно разследване срещу незаконната дейност на Роман Абрамович

Престижното британско издание BBC излезе със собствено разследване и критичен анализ на Абрамович, в който се разглежда по какъв начин е забогатял. Испанското издание Marca пък разказва за това в свой материал, озаглавен по следния крещящ начин: "Отвличания, грабежи и корупция: Произходът на богатството на Роман Абрамович - разследване".

Първи сблъсъци на Абрамович със закона

Чрез разследването бе намерен документ от пет страници, който е останал в архивите на руските полицейски агенции. Посочва се, че Абрамович е имал официално за първи път проблем със закона през 1992-ра година, когато е ограбил влак, пълен с горива, за да го продаде по-късно.

Адвокатите на Абрамович споделили пред BBC, че този инцидент е бил просто недоразумение, но се оказва, че началникът на полицията в Москва е издал заповед за арест на Роман, който обаче изчезнал безследно.

Британското издание публикува и обвинения за корупция при закупуването на Sibneft от Абрамович, заради което е имал нужда от политическо влияние, с каквото не е разполагал преди това. Според Борис Березовски, друг руски олигарх, босът на Челси му дал над 10 милиона паунда, които да заплатя на Александър Коржаков - тогава човек с влияние в кабинета на Борис Елцин.

Планът на Абрамович проработил и той си купил новосформираната компания като част от нагласен търг. Тази сделка е била разследвана от руските власти през 1997 година, а те искали да го обвинят в кражба. "Разследващите от Департамента за икономически престъпления заключи, че "ако Абрамович е бил доведен до съд, то той е щял да бъде осъден с обвинения за кражба, като част от организирана криминална група".

Според документите на BBC обаче, Абрамович е имал подкрепата на руския президент, който спрял разследването на бившия главен прокурор Юри Скуратов. "Скуратов приготвяше започването на криминално дело за закупуването на Sibneft при приватизация. Разследването бе спряно от президент Елцин, а Скуратов бил премахнат от длъжността си. През 2005 година Абрамович продава Sibneft на руското правителство за 13 милиарда долара.

Абрамович и ролята му в отвличането на китайски гражданин

Документът разкрива още за друг нагласен търг, с който Абрамович искал да закупи петролната компания Slavneft. Роман сформирал партньорство с друга фирма и искал да закупи компанията, но китайска компания предложила почти двойно над парите, които Абрамович предложил.

Документът информира, че човек от китайската делегация бил отвлечен след пристигането си в Москва за търга. "Китайската компания CNPC, много силен конкурент, трябваше да се оттегли от търга, след като един от представителите бе отвлечен след пристигането си на летището. Похитителите освободили човека, чак след като компанията обявила оттеглянето си.

Адвокатите на Абрамович казали на BBC, че той не е бил наясно с този търг и уверяват, че тези обвинения нямат основания.

Последните седмици обаче не са никак лесни за руския олигарх. Топящото се богатство на Абрамович - колко загуби босът на Челси за месец?

Още за Роман Абрамович:

Абрамович разказва: Кога е виждал Путин и по какъв повод

Любовницата на руснака Абрамович - млада украинка

Дъщерята на Абрамович се подигра на Путин заради войната Русия - Украйна

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички