Отборите от Острова губят над 180 милиона паунда от контузии


Отборите от Острова губят над 180 милиона паунда от контузии
Снимка: Getty Images

717 0

През последните години Висшата лига се наложи като най-богатото и привлекателно първенство в света. Динамиката на играта и качеството е на много високо ниво, но това има своите последствия. Според проучване на компанията Хаудън контузиите в топ 5 първенствата на Европа бележат значителен ръст през последната година. Англия е лидер в това отношение с 1231 травми за изминалия сезон 2021-22. За сравнение, в предишната кампания случаите са били 938.

От клубовете Челси страда най-много с 97 контузии за посочения период, следват Манчестър Юнайтед (81) и Ливърпул (80). Тъкмо мърсисайдци изпитват сериозни проблеми в това отношение през последно време. Техният мениджър Юрген Клоп е голям радетел на въведените от този сезон в английския елит до 5 възможни смени за отбор на мач. Германецът често критикува календара на своя тим и призовава ФИФА и УЕФА да пазят повече здравето на играчите.

Не е изненадващо, че Висшата лига страда най-много финансово от контузиите. Загубите възлизат на над 180 милиона паунда. Испанската Ла лига се нарежда на второ място с малко над 109 милиона. Общо топ 5 първенствата отчитат загуби от над половин милиард заради контузиите на своите звезди. Това е ръст с близо 30% спрямо миналия сезон.

От английските отбори Манчестър Юнайтед е най-сериозно разклатен икономически от контузиите. Средно една травма при "червените дяволи" им струва около 330 000 паунда. Ако вземем всичките 80 контузии на клуба, ще получим сума над 26 милиона паунда. Иначе Пари Сен Жермен е първенец в тази негативна класация със загуби от малко над 34 милиона паунда. Това не е изненадващо заради честите отсъствия на Неймар и другите скъпоплатени играчи.

Организации като FIFPRO от години настояват за намаляване на мачовете през сезона, но призивите й остават нечути. Вместо това от сезон 2024-25 в европейските турнири ще има повече двубои, които няма да е от полза за футболистите.

Вижте още: Холанд избухна: Луда работа, Гуардиола ни казва предварително развоя на мача

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички