Отбор от Висшата лига извади документи и претендира, че е най-старият съществуващ футболен клуб (СНИМКА)


Отбор от Висшата лига извади документи и претендира, че е най-старият съществуващ футболен клуб (СНИМКА)
Снимка: Getty Images/Guliver

1752 0

Излезе нов претендент в Англия, който иска да бъде обявен за най-стария съществуващ професионален футболен клуб. Сега, вече десетилетия наред, това звание носи играещият в момента в петото ниво на футбола в страната - Нотс Каунти, който е създаден през 1862 година. А най-старият футболен клуб в света (признат от ФИФА) е аматьорският Шефилд ФК, играещ в Югоизточната дивизия на северната Висша лига. Той е основан през 1857 година.

Намиращият се на 11-ото място в класирането на английската Висша лига Кристъл Палас предяви претенции и призна, че иска да бъде считан за най-стария съществуващ професионален клуб, като дори извади своите доводи в полза на това искане. В момента - според официалните данни, "орлите" са създадени през 1905 година.

Този, който е излязъл с твърдението, че те са най-старият клуб, работи в клуба - Питър Манинг. Той е намерил връзка между южния лондонски тим, който в момента е във Висшата лига, и отбор по крикет и футбол, основан през 1861 година (година преди Нотс Каунти).

"Без Кристъл Палас и Кристъл Палас Къмпъни нямаше да има футболен клуб Кристъл Палас. Винаги е бил един клуб и винаги част от бизнеса на Кристъл Палас. Тъй като основаването на клуба датира от 1861 година, то той може спокойно да твърди, че е най-старият професионален клуб в света" - споделя той.

"Като дългогодишен привърженик на Кристъл Палас, е невероятно, че имаме легитимно твърдение да бъдем считани за най-стария професионален клуб в света, който продължава да съществува, че сме били в първите срещи на ФА, и че нашата история датира чак до викторианските състезатели по крикет от 1861 в Палас, дори включващи великия В. Г. Грейс" - заяви президентът на клуба Стив Париш.

До този момент футболните власти все още не са нито отрекли, нито потвърдили твърдението на Кристъл Палас. Въпреки това, "орлите", чрез своя официален профил в социалната мрежа "Instagram", побързаха да обявят новината:

"Изявяваме претенция да бъдем разпознати като най-стария съществуващ професионален футболен клуб, след като ново проучване намери директна връзка с отбор, основан през 1861 година, който е сред членовете, които основават Футболната асоциация" - пишат от клуба.

Междувременно, очаква се до края на месеца Нюкасъл да има нови собственици.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички