От изпадащ до топ 3: Тимът, който тихомълком се прокрадна към върха във Висшата лига


От изпадащ до топ 3: Тимът, който тихомълком се прокрадна към върха във Висшата лига
Снимка: Getty Images

15872 0

Измина 1/3 от новия сезон във Висшата лига, а два отбора вече се заформиха като фаворити за трофея - действащият шампион Манчестър Сити и Арсенал. "Топчиите" изненадаха мнозина със силния си старт на сезона и амбициите за трофей, но тимът винаги е бил в полезрението на топ 4 и не е чак такава сензация, че отново са намесени в битката за титлата.

Нюкасъл - голямата сензация във Висшата лига

Докато хората на Микел Артета привличаха вниманието на феновете на английския футбол към себе си, един друг отбор тихомълком също си прокарваше път към върха - и това е Нюкасъл. "Свраките" затвърдиха амбициите си да се борят за топ 4 с нова фантастична победа над Челси, която ги постави плътно на третото място в подреждането.

След 15 изиграни мача Нюкасъл е трети във Висшата лига с 30 пункта и е на четири точки зад лидера Арсенал, който е с два мача по-малко, а в събота вечер се изправя срещу Уулвърхямптън. По-впечатляващото е, че "свраките" са с цели седем точки пред първия тим извън топ 4 Манчестър Юнайтед, макар и "дяволите" да са с два мача по-малко. 

Победата над Челси - заявка за топ 4

С победата си над Челси отборът на Еди Хау даде заявка за битка за топ 4, което е наистина изненадващо предвид това, че тимът завърши 11-и през миналия сезон. Силните изяви на отбора през настоящата кампания обаче са продължение на стабилното представяне в края на миналия сезон.

На какво се дължи възходът на Нюкасъл?

Повърхностният прочит на събитията в Нюкасъл гласи, че пробивът на "свраките" се дължи на смяната на собствеността и идването на един от най-богатите хора в света Мохамед бин Салман. Фактите обаче сочат друго: Нюкасъл далеч не е похарчил толкова много средства за нови играчи през лятото, или поне не колкото отборите, борещи се за топ 4.

Парите...?

През миналия трансферен прозорец Нюкасъл привлече Александър Исак, който се оказа рекордна придобивка - 70 млн. евро. Свен Ботман бе другият по-сериозен трансфер на отбора, струващ 37 млн. евро. Мат Таргет и Ник Поуп бяха другите два трансфера на Нюкасъл, които общо струваха на ръководството малко над 30 млн.

Нюкасъл е похарчил два пъти по-малко от Челси

Като се дръпне чертата, Нюкасъл е похарчил 137 млн. евро за летни трансфери. За сравнение, ето какви суми са похарчили част от отборите във Висшата лига с амбиции за топ 4: Манчестър Юнайтед - 240 млн.; Челси 282 млн.; Тотнъм - 170 млн.; Уест Хям - 182 млн. Тези цифри идват да покажат, че не парите са в основата на доброто представяне на Нюкасъл...

Еди Хау и чудесата, които сътвори в Нюкасъл

Причината за невероятния поход на Нюкасъл е техният наставник Еди Хау, който прави чудеса с отбора. Той се доказа като специалист, способен да усъвършенства играчите, с които разполага. Играчи като Бруно Гимараеш, Жоелинтон, Мигел Алмирон, Киърън Трипиър, Калъм Уилсън бяха преобразени под ръководството на Хау, за да се превърнат в истински диаманти за отбора.

Нюкасъл вече открито мисли за топ 4, тайно - за Висшата лига

Друг основен фактор за успехите на Нюкасъл е изключително дисциплинираната игра в отбрана - "свраките" са просто непробиваеми и съвсем не е случайно, че са с най-малко допуснати попадения в първенството - само 11. Тимът се намира и в най-добра форма от всички отбори в първенството - пет поредни победи. 

Нюкасъл ще прекара коледните празници на третото място във Висшата лига - какъв по-добър подарък за всеки, свързан по някакъв начин с клуба. Това не се е случвало на "джордитата" от сезон 2001/02. Само преди година тимът бе 19-и в подреждането, борейки се за оцеляването си. Сега Нюкасъл е трети и не просто гледа към класиране за Шампионска лига, но и сред много фенове на тима се прокрадва мисълта за нещо повече...

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички