Мачът на сезона: 8 гола - драма, зрелище и обрати, "хлапакът" от Манчестър Сити вече радва Челси (ВИДЕО)


Мачът на сезона: 8 гола - драма, зрелище и обрати, "хлапакът" от Манчестър Сити вече радва Челси (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

7791 0

Шампионът Манчестър Сити участва в мача на сезона до момента през кампанията. В големия сблъсък от кръга във Висшата лига "гражданите" завършиха при зрелищно равенство 4:4 срещу показващия все по-добра игра отбор на Челси.

В мача имаше два пълни обрата, след като първо Сити поведе, след това Челси, а след това отново "гражданите" на два пъти. И в двата случая обаче футболистите на Маурисио Почетино затвърдиха отличната си форма и изравняваха.

Ерлинг Холанд се отчете с две попадения (25' - дузпа, 47'), а Аканджи и Родри също вкараха за тима на Пеп Гуардиола (45+1' и 86').

За Челси пък голмайсторите бяха четирима различни: Тиаго Силва (29'), Рахим Стърлинг (37'), Николас Джаксън (67') и Коул Палмър (90+5'). Именно 21-годишният играч от школата на "гражданите", преминал през това лято от Сити в Челси, за да получава повече игрово време, бе сред най-добрите на терена.

След този резултат "гражданите" остават на първото място с 28 точки - една повече от втория Ливърпул. Челси пък запазва десетата позиция с 16 пункта. Вижте по-долу в материала всичко от спиращия дъха мач.

Предстои пауза за мачовете на националните отбори, след което за Пеп Гуардиола и компания предстои нов тежък мач - домакинство срещу Ливърпул (25.11). Челси също продъжава с трудни препятствия, като следващото е Нюкасъл (25.11).

Интересни факти около Челси - Манчестър Сити

За 20-и път през сезона "сините" от Лондон изостават с 0:1 във Висшата лига. Няма отбор, на който да му се е случвало по-често, като Борнемут и Кристъл Палас са наравно с Челси по този показател.

Тиаго Силва е едва четвъртият различен футболист, който вкарва гол във Висшата лига на 39 или повече години, заедно с Теди Шерингам, Райън Гигс и Дийн Уиндас.

Мануел Аканджи вкара във всеки от последните си три мача за Манчестър Сити. Преди това имаше едва едно попадение в първите му 60 двубоя за отбора.

Ерлинг Холанд е вкарал два или повече гола в 36 шампионатни мача, откакто дебютира за Борусия Дортмунд през 2020 година. Повече от всеки друг играч в топ 5 първенствата на Европа.

Това бе първият мач от елита на Англия между Челси и Манчестър Сити от ноември 1960 година насам, в който и двата отбора вкарват поне по три попадения. В онзи дуел лондончани надделяват с 6:3.

Това бе мач номер 882 в кариерата на Гуардиола като треньор. За първи път той вижда и неговият, и противниковият отбор да вкарат по четири гола.

Равенството между двата тима е първият мач във Висшата лига, който вижда четири изравняващи попадения след онова 4:4 между Ливърпул и Арсенал през април 2009 година.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Изненадващо или не, но в първите минути от двубоя "сините" от Лондон бях по-опасният отбор, макар и това да не доведе до чисто голово положение.

Въпреки вдъхновената игра на футболистите на Маурисио Почетино се стигна до дузпа, която Антъни Тейлър даде за Манчестър Сити. Тя бе отсъдена за нарушение на Кукурея срещу Ерлинг Холанд, след като нападателят бе задържан при центрирана топка в наказателното поле.

Останаха съмнения около решенията, тъй като секунди преди това Доку избута съперник във въздух в наказателното поле, което остави двама играчи на Челси на земята. Все пак Тейлър не бе викнат да преразгледа решението си.

25' - 0:1! Холанд се нае с изпълнението и прати Санчес в обратния ъгъл, за да открие резултата с първото по-добро положение за гол в срещата.

В 28-ата минута Рийс Джеймс изпълни страхотен пряк свободен удар, но Едерсон се намеси бляскаво, въпреки че видя топката в последния момент.

29' - 1:1! Веднага след последвалия корнер обаче се стигна до изравнителния гол. Центриране от ъглов удар и на първа греда Тиаго Силва се измъкна от опеката си и намери топката с глава.

Пет минути след това Фодън бе изключително близо до нов гол за Сити. Той влезе в наказателното поле и си отвори пространство за техничен изстрел в далечния ъгъл, но топката мина на милиметри от страничния стълб.

37' - 2:1! Обрат в мача: Стърлинг, който е бивш играч на Сити, изведе Челси напред. Грешка на Диаш в центъра на терена, Джеймс получи отдясно, където Гвардиол не се ориентира, а Рийс центрира остро в наказателното поле, където Рахим Стърлинг с едно докосване прати топката в полуопразнената врата.

В 42-рата минута Санчес спаси преднината на Челси. Холанд бе изведен сам срещу него и от перфектна позиция в наказателното поле стреля силно по земя, но в обсега на стража, който блесна с изключителна намеса.

45+1' - 2:2! Заучено изпълнение на ъглов удар, при което Бернардо Силва бе оставен непокрит. Португалецът получи и центрира чудесно в наказателното поле, където намери непокрития Аканджи, който с глава нямаше проблем да се разпише.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

47' - 2:3! Още на старта на втората част се стигна до нов обрат в мача. Алварес заходи зад гърба на Фодън по фланга и получи на скорост, след което подаде остро в наказателното поле, където намери Холанд, който падайки на земята, някак бутна топката в мрежата.

Палмър проби впечатляващо след час игра и се справи с няколко противникови футболисти. Накрая излезе сам срещу Едерсон, но стражът се спаси след неособено добър удар.

67' - 3:3! Галахър стреля мощно отдалеч, а Едерсон не се намеси добре и след спасяването топката остана около пеналтерията. Там Джаксън стигна до нея и я пусна покрай него, за да изравни.

Около четвърт час преди края Мало Густо имаше страхотен шанс за нов обрат за Челси. От отлична позиция в наказателното поле обаче изстрелът му мина над напречната греда.

86' - 3:4! Сити отново излезе напред в резултата. Родри стигна до отбита топка и с по-слабия си ляв крак нанесен изстрел извън наказателното поле. След рикошет топката заблуди Санчес и влезе в мрежата му.

В третата минута от добавеното време Армандо Броя получи в наказателното поле и задържа добре топката. Там Диаш се хвърли непремерено на шпагат и повали нападателя. Антъни Тейлър веднага показа бялата точка, като нямаше как да последва различно решение.

Бившият играч на "гражданите" - юношата на отбора, Коул Палмър се нае с изпълнението.

90+5' - 4:4! Едерсон хвана ъгъла, но изпълнението бе класно, топката повдигната - голът бе факт.

В последните секунди от мача Уокър се нае да изпълни пряк свободен удар от перфектна позиция. Неговият удар обаче не бе точен.

СЪСТАВИ

Челси: Санчес, Джеймс, Дисаси, Силва, Кукурея, Фернандес, Галахър, Кайседо, Палмър, Стърлинг, Джаксън

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Аканджи, Диаш, Гвардиол, Родри, Силва, Фодън, Доку, Алварес, Холанд

ПРЕДИ ДВУБОЯ

След двете поредни поражения "гражданите" навлязоха в серия от три победи, в които вкараха общо 11 попадения. Тимът е първи с 27 точки, колкото има и вторият Арсенал, който обаче е с мач повече. Челси пък е на десета позиция с 15 пункта.

Със сигурност мача пропускат Чалоба, Чилуел, Чуквуемека и Фофана за "сините" от Лондон, докато Бетинели, Лавия и Нкунку са под въпрос. Де Бройне, Гомес и Джон Стоунс пък са извън сметките на Пеп Гуардиола.

В срещата ще видим Ковачич, който ще се изправи срещу бившите си съотборници, като и Палмър, за когото важи същото, но в обратна посока.

Манчестър Сити е в серия от шест поредни победи във всички турнири срещу този опонент, като в тези мачове Челси не е отбелязал нито едно попадение. Последният триумф за столичани бе във финала на Шампионска лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички