Ливърпул загря за Реал Мадрид с победа срещу Нюкасъл, "свраките" дадоха свидна жертва (ВИДЕО)


Ливърпул загря за Реал Мадрид с победа срещу Нюкасъл, "свраките" дадоха свидна жертва (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3677 0

Ливърпул нанесе първа домакинска загуба на Нюкасъл, побеждавайки го с 2:0 в мач от 24-ия кръг на английската Висша лига!

По този начин "мърсисайдци" събраха актив от 35 точки във временното класиране и вече са на осма позиция, а в същото време направиха добра загрявка за предстоящия първи 1/8-финал в Шампионска лига срещу Реал Мадрид (21 февруари, "Анфийлд). "Свраките" пък остават четвърти, но вече на 5 точки от третия Манчестър Юнайтед.

Нюкасъл влезе по-добре в днешния мач, но след 17 минути вече губеше с 0:2, след като Дарвин Нунес и Коди Гакпо изковаха ранен аванс за Ливърпул. В 22-ата минута вратарят Ник Поуп пък бе изгонен с директен червен картон и това означава, че ще пропусне финала за Купата на Лигата срещу Манчестър Юнайтед (26 февруари).

След това съставът на Еди Хау се опита да се върне в мача и създаде няколко добри ситуации, включително нацелвайки греда в края на първото полувреме, но Алисон не позволи обрат с фантастични намеси и неговият тим си тръгна с трите точки от Сейнт Джеймсис Парк! Важно е да се отбележи и че днес Върджил ван Дайк се завърна в игра, след като лекуваше контузия в последните 2 седмици.

Развой на двубоя Нюкасъл - Ливърпул

Битката стартира с минута мълчание заради смъртта на Кристиан Атсу по време на земетресенията в Турция. Преди това феновете организираха невероятна хореография в чест на сър Боби Робсън. 

Първо полувреме 

Стартът на домакините бе по-добър, като се стигна до няколко много скоростни нахлувания в половината на Ливърпул от страна на Исак и Сен-Максимен. И на двамата обаче им изневери финалното подаване, като Ван Дайк и Гомес се справиха с опасностите пред Алисон. 

В 10-ата минута Трент Александър-Арнолд видя страхотна възможност за дълго подаване и веднага се възползва, извеждайки Дарвин Нунес сам срещу вратаря. Уругваецът овладя отлично и пласира точен удар покрай Ник Поуп. VAR провери ситуацията за засада и игра с ръка, но такива нямаше - 0:1 за "червените". 

Video edited on Kapwing

В 18' Ливърпул нанесе втори категоричен удар в срещата. Постепенно нападение беше бързо изострено от Мохамед Салах. Той получи топката пред дъгата на наказателното поле и с едно докосване прехвърли отбраната на "свраките", за да изведе Гакпо сам срещу вратаря - удар и втори гол за "червените", както и втори пореден мач с гол за нидерландския национал. 

Video edited on Kapwing

В 21' ситуацията за Нюкасъл удари дъното - при далечен пас на Алисон към Салах Поуп не успя да разчете добре ситуацията, опита се да играе с глава, но хвана топката с ръце далеч от своето наказателно поле - директен червен картон и край на мача за най-добрия страж до момента във Висшата лига (ВИДЕО).

Интересното е, че след червения картон "свраките" заиграха по-добре и дори имаха ситуации, при които да върнат един от головете. Алисон отново прояви брилянтен рефлекс при удар на Сен-Максимен, докато в 41' Свен Ботман стреля с глава след центриране от корнер и разтресе напречната греда - 0:2 до почивката. 

Второ полувреме

Втората част започна без промени в двата състава. В 52-ата минута Александър Исак получи подаване от десния фланг, завъртя се добре с топка в крака, финтирайки Джо Гомес, и така си освободи място за шут с левия крак, който премина на по-малко от метър над горния десен ъгъл на Алисон. 

Ливърпул отговори с добра атака, при която Дарвин Нунес нахлу в наказателното поле от лявото крило и стреля по диагонал, но Мартин Дубравка се отчете с отлично спасяване с една ръка. 

В 59-ата минута Юрген Клоп пък извърши четири смени наведнъж - терена напуснаха Коди Гакпо, Дарвин Нунес, Стефан Байчетич и Джордан Хендерсън, а вместо тях се появиха Джеймс Милнър, Диого Жота, Харви Елиът и Роберто Фирмино. Еди Хау също извърши корекции в 64-ата - Александър Исак, Мигел Алмирон и Киърън Трипиър напуснаха терена и бяха заменени от Калъм Уилсън, Антъни Гордън и Джейкъб Мърфи.

В 76-ата минута Робъртсън остана очи в очи с вратаря на Нюкасъл, но реши да не завършва сам, а да подава настрани към Салах и това бе грешното решение, защото пасът му бе пресечен. Малко след това в подобна ситуация попадна и египтянинът, но и неговият последен пас бе разгадан. 

В 82-ата трима играчи на Нюкасъл тръгнаха на контраатака срещу двама от Ливърпул. Антъни Гордън стигна чак до границата на наказателното поле с топка в крака, а накрая подаде вляво към Калъм Уилсън, който шутира без забавяне, но Алисон се отчете с много важно спасяване. В 88-ата минута Анди Робъртсън центрира остро с левия крак, а Диого Жота се извиси и засече топката с глава, но тя премина на 1-2 метра встрани от левия страничен стълб.

Стартови състави:

Нюкасъл: Ник Поуп, Трипиър, Шер, Ботман, Бърн, Лонгстаф, Жоелинтон, Андерсън, Алмирон, Исак, Сен-Максимен

Ливърпул: Алисон, Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Хендерсън, Фабиньо, Байчетич, Салах, Нунес, Гакпо

Къде да гледаме Нюкасъл - Ливърпул по ТВ?

ПРЕДИ МАЧА

Домакините от Нюкасъл ще влязат в срещата като четвъртия в класирането. Модернизацията на тима под ръководството на новите собственици и мениджъра Еди Хау продължвава. "Свраките" са с актив от 41 победи и са отборът с най-малко загуби в елита (1).

Ливърпул със сигурност се е надявал на по-добър старт този сезон. Възпитаниците на Клоп се намират на деветата позиция в таблицата с 32 пункта. Те могат да се похвалят с факта, че са единствения отбор победил джордитата през кампанията.

Последните 5 мача между тези съперници са завършили с 3 победи за отбора на Клоп и 2 равенства - статистика, която джордитата ще опитат да подобрят днес (18 февруари).

Главен арбитър на сблъсъка ще бъде Антъни Тейлър.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички