Ливърпул спести сили за реванша с Манчестър Сити и си тръгна с точка от градското дерби


Ливърпул спести сили за реванша с Манчестър Сити и си тръгна с точка от градското дерби
Снимка: Getty Images/Guliver

3734 0

231-ото издание на дербито между Евертън и Ливърпул завърши без победител. Двата тима не успяха да си вкарат гол и завършиха 0:0 на "Гудисън Парк" в едно от големите дербита на 33-я кръг на Висшата лига. За първи път от сезон 2014/2015 година двата отбора не успяват да се победят и в двете срещи, като както тогава, така и сега - първата среща на "Анфийлд" завърши 1:1, а мачът на "Гудисън Парк" остана без реализиран гол.

По този начин и двата тима запазват позициите си, като "карамелите" са 9-и, а градският им опонент е на 3-ата позиция.

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп, който все още не губил градско дерби от както пристигна в тима, очаквано заложи на експериментален състав, с който да даде почивка на част от основните си футболисти. За мърсисайдци през седмицата предстои мач-реванш от 1/4-финалите на Шампионска лига с Манчестър Сити. Роберто Фирмино, Алекс Окслейд-Чембърлейн и Трент Александър-Арнолд останаха на пейката, но се появиха като резерви, а Мохамед Салах изобщо не беше в групата за срещата.

От другата страна играчите на Сам Алърдайс могат да съжаляват, че не стигнаха до победата в срещата, след като през втората част от мача доминираха изцяло върху вече изморения си съперник.

Първите 10' преминаха под контрола на Евертън. Играчите на Сам Алърдайс наложиха преса в началото, която бе укротена от момчетата в червено. Първото голово положение обаче бе за Ливърпул, след като Джеймс Милнър центрира от ляво, а Доминик Соланке бе над всички, но ударът му с глава премина в страни от целта.

В 15' дойде и първият точен удар. Защитниците на "карамелите" не се организираха добре при центриране на Натаниел Клайн и кълбото попадна на крака на Соланке, който обаче стреля право в тялото на Джордан Пикфорд. Секунди по-късно и Джеймс Милнър реши да пробва реакциите на стража, но без успех.

В 23' и "карамелите" отговориха на предизвикателството. Яник Боласие получи топка в ляво, като елегантно се освободи от двама играчи на съперника и от дъгата на наказателното поле отправи впечатляващ удар с вътрешен фалц. Лорис Кариус обаче показа страхотен рефлекс и с пръстите отклони топката, която излезе в корнер.

30' след началото на срещата и английският национал на вратата на Евертън показа класата си. Джеймс Милнър отправи коварен удар по диагонал, но младият страж на домакините изби в корнер със страхотен плонж.

Върджил ван Дайк се прочу с доброто си изпълнение на свободни удари по време на престоя си в Селтик и 10' преди края на срещата холандецът реши да го докаже и в този мач. Той застана зад топката при фаул отсъден срещу Садио Мане и добре прехвърли стената на Евертън, но топката падна прекалено рано и отиде право в ръцете на Пикфорд.

Началото на второто полувреме обаче не бе толкова обещаващо, както през първата част. Шеймъс Колман и Дани Ингс се сдърпаха край тъчлинията в 60', след като нападателят на Ливърпул извърши нарушение. Минути по-рано Уейн Рууни бе заменен, а реакцията му показа несъгласие.

След 70' мачът на "Гудисън Парк" отново се оживи и домакините тръгнаха в търсене на първи гол в срещата. Преди това Юрген Клоп направи две смени, като в игра се появиха Алекс Окслейд-Чембърлейн и Роберто Фирмино.

В последните 10' от срещата играчите на Сам Алърдайс наложиха сериозен натиск над съперника, а 2' преди края на срещата Тосун бе оставен очи в очи с Кариус, но ударът му не намери очертанията. Секунди по-късно Калвърт-Люин можеше да стреля от движение, но не нанесе най-добрият удар и топката премина в стрни от целта.

Преди мача

Преди старта на този сезон ръководството на Евертън инвестира сериозна сума пари за трансфери, като очакванията към тима бяха големи. Легендата на английския футбол Уейн Рууни се върна в юношеския си отбор, а през зимата и Тио Уолкът облече синия екип. Въпреки това "карамелите" не задоволяват с играта си, а в хода на сезона дори попаднаха в зоната на изпадащите. За момента те се намират 9-а позиция с 40 точки.

Ливърпул продължава битката на два фронта. В средата на седмицата мърсисайдци победиха с 3:0 Манчестър Сити в първа 1/4-финална среща от Шампионска лига. Играчите на Юрген Клоп се борят и за мястото си в Топ 4 на Премиършип, за да си гарантират участие в най-комерсиалния турнир и за следващата кампания. За момента "червените" са трети с 66 точки.

По-рано през сезона двата отбора завършиха 1:1 на "Анфийлд", а в началото на януари месец Ливърпул спечели с 2:1 на "Анфийлд" в мач от ФА Къп, като победния гол вкара Върджил ван Дайк, който дебютира за отбора.

Състави:

Евертън: Пикфорд, Бейнс, Кийн, Джагиелка, Колман, Шнайдерлин, Рууни, Дейвис, Боласие, Уолкът, Тосун

Ливърпул: Кариус, Клайн, Ловрен, Ван Дайк, Клаван, Милнър, Хендерсън, Вайналдум, Мане, Ингс, Соланке

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички