Ливърпул с първа победа във Висшата лига през 2023 г. – тя бе повече от сладка (ВИДЕО)


Ливърпул с първа победа във Висшата лига през 2023 г. – тя бе повече от сладка (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

5102 0

Ливърпул записа първия си успех през 2023 година във Висшата лига, след като се наложи над Евертън с 2:0. Попаденията бяха дело на Мохамед Салах и Коди Гакпо, който до този момент не бе реализирал за настоящия си тим. До този момент през годината „червените“ бяха записали 4 срещи в надпревара, като записаха три загуби и равенство.

По този начин възпитаниците на Юрген Клоп се изкачиха до девета позиция във временното класиране и минаха десетия Челси с точка, но и изигран мач по-малко. Евертън пък остава в зоната на изпадащите с 18 точки след 21 двубоя (18-о място).

Домакините от "Анфийлд" безспорно заслужаваха повече крайния успех, но конкретно до първото попадение се стигна след голям късмет, тъй като 15 секунди по-рано Евертън можеше да открие, но гредата спаси Ливърпул. 

Тогава дойде и контраатаката, поведена от Дарвин Нунес и последвалата комбинация за 1:0 с Мохамед Салах в 36-ата минута. През втората част дебютното попадение на Гакпо тотално отказа гостите в 49-ата минута, които до края на срещата имаха едно чисто положение.

В крайна сметка Ливърпул създаде с девет голови ситуации повече - 9, докато контролираше топката през 59% от времето.

Първо полувреме:

Двубоят започна с атаки и в двете посоки, но те не дадоха резултат при първите 10 минути игра. Тогава и домакините получиха нарушение на границата на наказателното поле, но последвалият опит срещна "стената" на "карамелите".

След 25 минути игра домакините контролираха топката през 59% от времето, а създадените голови положение бяха 3 към 1 в полза на мърсисайдци.

Гол! В 36-ата минута домакините удариха вечния си съперник с мълниеносна контраатака, която бе завършена от Мохамед Салах по най-добрия начин! Всичко започна с корнер пред вратата на Ливърпул, при който Тарковски нацели гредата. 

Последва бързо изнасяне на кълбото и рейд по левия фланг на Нунес, който в правилния момент прати ниско центриране посока наказателното поле. Там пък на скорост навлизаше Салах, който с едно докосване наказа Пикфорд.

Video edited on Kapwing

Второ полувреме:

Втората част започна по възможно най-добрия начин за домакините, които съумяха да удвоят преднината си още в 49-ата минута! 

Гол! Коди Гакпо прати в екстаз привържениците на мърсисайдци, след като най-накрая откри головата си сметка с червения екип. Попадението като първото дойде след добра контраатака, която премина през голяма част от терена.

В крайна сметка Александър-Арнолд с ниско центриране прати към втора греда, където нидерландецът нахлуваше и в крайна сметка наказа Пикфорд.

Video edited on Kapwing

В 58-ата минута Нунес можеше да оформи и класическа разлика на "Анфийлд", след като бе намерен в пеналтерията от Салах. Уругваецът обаче попадна под ъгъл и последвалият удар бе отразен от Пикфорд.
След удвояването на разликата двубоят се успокои и липсваха опасните положения пред двете врати до 80-ата минута. Тогава двата тима се отвориха и първо Евертън бяха близо до попадение, а след това и Салах опита да утрои на два пъти.
Междувременно се стигна и до напрежение между двата тима в 86-ата минута, когато първоначално се сдърпаха Пикфорд и Робъртсън, а към тях се присъединиха и останалите играчи.

Стартови състави:

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Гомес, Робъртсън, Хендерсън, Фабиньо, Байчетич, Салах, Нунес, Гакпо

Евертън: Пикфорд, Коулман, Коуди, Тарковски, Миколенко, Дукур, Гей, Онана, МакНийл, Иуоби, Симс

Преди мача:

Възпитаниците на Юрген Клоп се намират на 10-а позиция във временното класиране, тъй като разполагат с 29 точки след 20 изиграни срещи. Градският им съперник пък е на 18-о място с 18 точки след 21 двубоя.

Любопитно е да се отбележи, че Ливърпул търсят своята първа шампионатна победа, след като не са записвали така в 4 поредни срещи от надпреварата. За последно в двубой от Висшата лига победиха Лестър в последния ден на миналата година. 

Двата тима играха за последно през септември, когато срещата не излъчи победител, а в последните им пет двубоя Ливърпул има леко предимство - 2 победи, още толкова равенства и едно поражение. 

Наставниците няма да може да разчитат на сравнително една и съща бройка играчи, но с леко отклонение поради повече отсъстващи сред мърсисайдци. Артур, Диас и Конате са сигурните пропускащи за Ливърпул.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички