Изненадващо! Топ 5 клубове с най-големи приходи от трансфери това лято


Изненадващо! Топ 5 клубове с най-големи приходи от трансфери това лято
Снимка: GettyImages Колаж: Sportlive.bg

3297 0

Краят на изключително емоционалния сезон 2022/23 г. даде старт на трансферното лято във футбола. В момента пазарът ври и кипи, сделките се осъществяват и провалят, а европейските клубове се готвят да представят най-доброто във вече наближаващата нова кампания.

Част от топ тимовете на Стария континент показаха завиден интензитет що се отнася до нови попълнения. Гръмки трансфери се осъществиха във всички първенства, а слуховете загатват, че ще станем свидетели на дори още по-впечатляващи такива.

Невъзможно е обаче само да се харчи. Отборите трябва да балансират сметките си, за да избегнат проблеми с финансовия феърплей, а именно този фактор се превърна в предпоставка за няколко крайно любопитни сделки.

Ще разгледаме петте европейски клубове, генерирали най-сериозни печалби от продажби по време на настоящия трансферен прозорец. Попадащите в класацията имена е много възможно да ви изненадат.

Топ 5 тимове с най-големи приходи от трансфери 

5. Уулвърхямптън

Петият в таблицата изглежда крайно шокиращ, но и същевременно отговаря напълно на настоящата тенденция. Настоящото пазарно лято определено ще бъде запомнено с гръмките сделки по оста Европа - Саудитска Арабия.

Пример за такава е преминаването на голямата звезда на отбора Рубен Невес в Ал Хилал за сумата от 55 милиона евро. Освен него, продадени бяха централните защитници Конър Коуди и Нейтън Колинс съответно на Лестър и Брентфорд за общо 35,55 милиона евро. Японският халф Хаяо Кавабе пък отиде в Стандарт Лиеж за 1,50 млн. 

Така общата стойност на продажбите на "вълците" възлиза на 92.05 милиона евро, които им отреждат петото място.

4. Спортинг Лисабон

Португалският гранд, от който Кристиано Роналдо поема към най-високото ниво на футбола, също се облагодетелства сериозно от част от своите асове. 108 милиона евро попаднаха в касата на "лъвовете" до момента.

Перспективният полузащитник Мануел Угарте съвсем наскоро се присъедини към редиците на ПСЖ с 5-годишен договор за сумата от 60 милиона евро. Това бе и най-скъпият изходящ трансфер в историята на клуба, след този на Бруно Фернандеш в Манчестър Юнайтед (55 млн. евро).

Нови 40 милиона пристигнаха в Португалия след продажбата на Педро Поро на Тотнъм. Нападателят Тиаго Томас от своя страна подсили Волфсбург за други 8 милиона евро.

3. Борусия Дортмунд 

Макар и под номер 3, Борусия Дортмунд отново показа как се прави. Едва един футболист бе нужен на "жълто-черните", за да попаднат в подобна класация. Става въпрос за новата голяма звезда на Реал Мадрид Джуд Белингам.

Германският гранд е познат с умението си да открива и развива едни от най-големите таланти на световния футбол, превръщайки ги в добре шлифовани диаманти. От началото на новия век, клубът е инкасирал 1.15 милиарда евро от продажбите на свои играчи.

"Бе Фау Бе" защити реномето си, отстъпвайки английския полузащитник на "кралете" на цена от 103 милиона евро. Това е и най-скъпият до момента трансфер това лято, както и вторият такъв в историята на Дортмунд. Пред него остана единствено този на Усман Дембеле в Барселона (140 млн. евро).

Освен него, Борусия се раздели и с друг нападател в лицето на Ансгар Снауф, който отиде в Айнтрахт Франкфурт за 5 млн. евро.

2. РБ Лайпциг 

С подобна на съперника си в Бундеслигата репутация в последно време се ползва и РБ Лайпциг. Германският тим привлече и разви двете си най-големи звезди, които преди броени дни продаде за впечатляващи суми.

Актуалният носител на Купата на Германия осъществи преминаването на Кристофер Нкунку и Доминик Собослай в два от грандовете на Висшата лига. Първият облече цветовете на Челси, а вторият - тези на Ливърпул.

За споразумението си със "сините", "червените бикове" осъществиха печалба от 60 млн. евро, докато за това с мърсисайдци забогатяха с нови 70 милиона. Вратарят Джосеп Мартинес същевременно премина в Дженоа за други 3.5 млн. евро.

1. Челси 

В пълна противоположност на предходните 2 трансферни прозорци - именно Челси заема първото място в класацията. Английският колос, който само в рамките на изминалия сезон похарчи изумителните над 600 милиона паунда за нови попълнения, в момента се отличава със страхотни умен и в ответната посока.

Лондончани трябваше спешно да уравновесят сметките си, за да избегнат санкции да имат възможността да привлекат нови играчи след огромните разходи и към момента се справят много добре.

На този етап клубът прибави към касата си общо 220.8 милиона евро. Продадени бяха Кай Хаверц на Арсенал, Мейсън Маунт на Манчестър Юнайтед и Матео Ковачич на Манчестър Сити за общата сума от 163.3 млн. евро.

Други 57.5 млн. бяха инкасирани след раздялата с Калиду Кулибали, Едуард Менди и Рубен Лофтъс-Чийк. Числото може да стане дори още по-впечатляващо при евентуални изходящи трансфери на Кристиан Пулишич и Хаким Зиеш, които се очаква скоро да се насочат към изхода на "Стамфорд Бридж".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички