Кай Хаверц, Мейсън Маунт? Топ 5 най-скъпи изходящи трансфери в историята на Челси


Кай Хаверц, Мейсън Маунт? Топ 5 най-скъпи изходящи трансфери в историята на Челси
Снимка: GettyImages Колаж: Sportlive.bg

4623 0

Раздялата с ключов футболист е изключително тежка както за даден клуб, така и за неговите фенове. Е, привържениците на Челси, особено в последно време, са подложени на сериозен "стрес тест" що се отнася до изходящи трансфери.

Собствеността на английския колос се смени, което от своя страна даде старт на кардинални кадрови промени. Треньорският пост бе бързо овакантен от Томас Тухел, за да бъде поет от Греъм Потър, който впоследствие доведе до един от най-лошите сезони през новия век за отбора.

От знаменития състав на "сините", триумфирал през сезон 2020/21 г. в Шампионска лига, не остана почти никой. Жоржиньо, Тимо Вернер, Ромелу Лукаку, Едуард Менди, Кай Хаверц, Мейсън Маунт, Н'Голо Канте и куп други ключови за въпросния възход играчи се насочиха към изхода на "Стамфорд Бридж" и то в рамките на по-малко от 2 сезона.

Подобна политика при лондончани обаче далеч не е непозната. Историята на клуба помни безброй раздели с големи звезди. Част от тях успяват в новите си приключения, докато други се сгромолясват с гръм и трясък. "Сините" същевременно пълнят касата си и не отдават особено внимание на вече бившите си кадри.

Кои са петте най-скъпи продажби на Челси?

5. Оскар

Петият най-скъп изходящ трансфер на лондончани е и може би най-разочароващият такъв. Считаният за един от най-големите таланти в световния футбол Оскар предприема шокиращ ход. Бидейки на върха, той взима решение да напусне най-силното европейско клубно първенство, за да облече екипа на китайския Шанхай СИПГ.

Той се разделя с тима след 203 мача, 38 гола, 36 асистенции, 2 Висши лиги, 1 Лига Европа, както и с Купата на Англия на сметката си през 2017-а година. Клубът получава 60 млн. евро по сделката, но кариерата на футболиста тръгва стремглаво надолу и към момента той се подвизава в родината си.

4. Диего Коща

Познатият с буйния си нрав, но и с безспорните си качества нападател е играч на "сините" в периода 2014 - 2017 г. През това време той се утвърждава като един от най--агресивните, но същевременно с това успешни централни нападатели във Висшата лига. На "Стамфорд Бридж" той регистрира 59 попадения и 23 голови подавания в 120 срещи във всички турнири.

През януари 2018-а година бива продаден на Атлетико Мадрид също за сумата от 60 милиона евро. В момента той не се състезава и е много възможно скоро да прекрати знаменитата си кариера.

3. Мейсън Маунт

От пресен, по-пресен идва номер 3 в класацията. Той е отреден за доскорошната звезда на лондончани Мейсън Маунт. От мнозина 24-годишният състезател бива определян за един от най-фантастичните полузащитници, излезли от школата на отбора. Той е добре познат със своята креативност и афинитет към атаките, което го прави обект на сериозен интерес от Манчестър Юнайтед.

Макар продукт на "синята" академия, халфът избира да продължи кариерата си в един от преките конкуренти в лицето на Манчестър Юнайтед това лято. За тази си стъпка той отнася сериозна доза критики от феновете. За представителния тим той записа 195 двубои, 33 гола и 37 асистенции, постигайки триумф в Шампионска лига, Световното клубно първенство и Суперкупата на УЕФА. Челси прибира 64.20 милиона евро от сделката.

2. Кай Хаверц

Никак по-малко изненадващ е и вторият голям изходящ трансфер на лондончани по време на настоящия прозорец. Един от най-обещаващите през последните години играчи на отбора Кай Хаверц бе продаден на градския противник Арсенал.

Германският нападател умее да се адаптира добре и бързо, а пъргавината, визията и уменията му в завършващ етап от атаката са страхотни. С фланелката на "сините" може да се похвали с 32 попадения и 15 голови подавания в 139 срещи.

Ужасната кампания 2022/23 г., в която Челси финишира на незавидното 12-то място, обаче изигра ключова роля за решението на състезателя да потърси нов път. Такъв той видя към "Емирейтс", а "артилеристите" платиха 70 милиона евро за правата му.

1. Еден Азар

Най-скъпата продажба в историята на Челси бе тази на суперзвездата на тима Еден Азар в Реал Мадрид през юли 2019-а година. Също толкова впечатляващ, колкото цената му, обаче бе и провалът с бялата фланелка, която белгиецът съблече в края на изминалия сезон.

Считаният за един от най-талантливите нападатели в света и често сравняван с Лео Меси и Кристиано Роналдо от мнозина бе считан и за най-добрия футболист в историята на гранда от Лондон. Със своите скорост, умения както на дрибъл, така и пред гола, крилото представляваше кошмар за всеки защитник.

Ситуацията претърпява грандиозен обрат през лятото на 2019 г. Азар акостира на "Сантяго Бернабеу" за рекордните 115 милиона евро. Гръмката сделка пречупва нещо у футболиста, което го води до неузнаваемо ниво.

Той почти не получава игрово време с екипа на испанския колос, а същевременно качва много килограми, които само доутежняват положението му. В Челси той изиграва 352 мача, в които записва впечатляващите 110 гола и 92 асистенции. За сравнение - с Реал Мадрид цифрите сочат едва 76 двубои, 7 попадения и 12 голови подавания преди играчът да напусне и в момента да бъде без клуб.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички