Де Бройне, Райс? Не! Кои са Топ 5 най-скъпи полузащитници това лято?


Де Бройне, Райс? Не! Кои са Топ 5 най-скъпи полузащитници това лято?
Снимка: GettyImages Колаж: Sportlive.bg

5596 0

В модерния футбол полузащитникът играе ключова роля за всеки един отбор. Той изгражда облика на играта на съответния тим, разпределяйки топката по цялото игрище.

Именно поради тази причина модерните халфове са едни от най-скъпите и скъпоплатените не само в света на футбола, но и в този на спорта като цяло. 

За правата на качествен такъв играч често се водят ожесточени спорове. "Старите кучета" в центъра на терена като Лука Модрич, Тони Кроос, Серхио Бускетс, Де Бройне, Каземиро, Томас Мюлер и други все още са изключително ценни за своите отбори. Постепенно обаче те отстъпват местата си на следващото поколение, което обнадеждава сериозно.

Сред младите полузащитници се открояват няколко имена, чиито безспорни умения ги нареждат то най-високо оценяваните футболисти в света.

Кои са петте най-скъпи халфове това лято?

5. Гави - €90 млн. 

Стартираме с една от най-големите надежди Барселона и испанския футбол - Гави. Едва 18-годишен, а вече попаднал в подобна класация - перспективният халф стартира пътя си от юношеските формации на каталунците. Официалния си дебют за мъжете с фланелката на любимия тим прави през 2021-ва година. Също тогава изиграва и първия си мач с националния отбор на родината си.

Към момента с екипа на "блаугранас" той има изумителните 96 мача във всички турнири, в които записва 5 попадения и 13 асистенции. За "червената фурия" пък към момента може да се похвали с 21 срещи и 3 гола. Блести с изключителна упоритост, непримиримост, себераздаване и страхотна издръжливост. Тези му качества му носят цена от 90 млн. евро според авторитетното издание "Transfermarkt". 

4. Феде Валверде - €100 млн.

Четвърти в подреждането се нарежда полузащитникът на Реал Мадрид Федерико Валверде. Уругвайският ас на "кралете" се утвърди като титуляр в състава на Карло Анчелоти, отличавайки се със своята сила, енергичност и страхотно въображение в последната третина от игрището.

През 2016-а година "лос бланкос" плащат скромните 5 милиона евро на тогавашния му клуб Панарол, за да умножи днес цената му 20 пъти - до 100 млн. евро.

През настоящия сезон той регистрира 12 гола и 7 асистенции в 56 мача във всички турнири, а в цялостен план до момента може да се похвали с 204 срещи, 18 попадения, 15 голови подавания, Шампионска лига 2 Ла Лиги и общо 9 трофеи на сметката си за "белите".

3. Педри €100 млн.

В таблицата попада и още един футболист на Барселона - Педри. Редом с Гави и компания младокът оформя солидна връзка в центъра както за каталунците, така и за Испания. Той е остър в нападение, а същевременно с това, въпреки крехката си физика, умее перфектно да стабилизира играта в средата.

В последните 2 години под ръководството на Шави Педри се утвърждава като ключова фигура в тима от Каталуня. "Лос кулес" го привличат от Лас Палмас през 2021-ва година за сумата от 5 млн. евро. Сега той бива оценяван на 100 млн., докато до преди месеци бе все още тийнейджър.

На "Камп Ноу" до момента той има 109 мача, 16 гола и 8 асистенции с Ла Лига, Купата и Суперкупата на Испания зад гърба си.

2. Джамал Мусиала - €110 млн.

Вторият най-скъп полузащитник в света е една от големите надежди на Байерн Мюнхен Джамал Мусиала. С невероятните си умения за дрибъл, скорост и ефективност едва 20-годишният състезател напомня за магьосници на терена като Роналдиньо, Гаринча и други, с които често бива сравняван.

В последните 2 сезона той е неизменна част от състава на баварците и националния тим на Германия. С екипа на гранда от Бундеслигата има записани 125 срещи, 31 попадения и 23 асистенции, триумфирайки 4 пъти в елита, 1 път в Шампионска лига, 3 пъти със Суперкупата на страната и по веднъж със Световното клубно първенство и Суперкупата на УЕФА. 

Баварците правят изумителен трансферен удар, привличайки футболиста от Челси за сумата от едва 200 000 евро през 2019 г. В момента той бива оценяван на 110 млн. и е мечта за всеки от европейските колоси.

1. Джуд Белингам - €120 млн.

Номер 1 в класацията за най-скъпи халфове в света се нарежда новата суперзвезда на Реал Мадрид - Джуд Белингам. Универсалният полузащитник се доказа като един от най-добрите във футбола с фланелката на Борусия Дортмунд.

Прогресът, който той бележи в рамките на по-малко от 3 години, е забележителен. През лятото на 2020-а година качествата му биват забелязани от германския гранд, който плаща 25 млн. евро на Бирмингам Сити, за да си го осигури. 

Впечатляващите му умения на дрибъл, скорост, прецизни подавания и целеустременост привличат вниманието на "кралете", които се разделят със 103 млн. евро, за да го осигурят на Карло Анчелоти. Това само завишава допълнително цената му, която според изданието възлиза на 120 млн. евро. 

Белингам се раздели с Борусия при изиграни 132 двубои и записани 24 гола и 25 асистенции. Англичанинът не успя да ознаменува престоя си на "Сигнал Идуна Парк" с така мечтаната титла, която се изплъзна в последния момент на "жълто-черните", но това не попречи на "белия балет" да го направи най-скъпия полузащитник в света.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички