Грозно и долно или какъв е личният мотив на УЕФА да накаже Сити


Грозно и долно или какъв е личният мотив на УЕФА да накаже Сити
Снимка: Getty Images/Guliver

4337 0

Манчестър Сити бяха сполетяни от сериозни проблеми - заради нарушение правилата на УЕФА за финансов феърплей евроцентралата ги наказа с изхвърляне от Шампионска лига за следващите два сезона. И въпреки че влизането в сила на наказанието е още далеч, спокойните времена на "Етихад" свършиха и скоро няма да се върнат. Но неслучайно гневът на УЕФА се стовари върху английския шампион.

Може да се окаже, че вината Сити да попадне в радара на специалното звено в евроцентралата за разследване, а след това да отнесе и тежкото наказание може да е на първия генерален съветник на клуба и шеф на юридическия отдел на компанията майка Саймън Клиф.

През 2008 година Клиф е помогнал на кралското семейство на Абу Даби да купи Манчестър Сити (все още има съмнения кой от братята е истинският собственик на клуба), а след това често името му се появяваше в разследванията на "Football Leaks" и "Der Spiegel" за нарушенията на ФФП от клуба и съмнителни отношения с Джани Инфантино. Същият Клиф във вътрешната коренспонденция, получена от "Football Leaks", цитира шефа си, заявявайки, че клубът "вероятно ще похарчи 30 милиона за 50-те най-добри адвокати и ще се съди с УЕФА 10 години".

Друго писмо на Клиф получи по-малко внимание, а то, изглежда, е по-важно за разбирането на ситуацията: "Един е готов, шестима са на ред". Това пише щатният юрист на Манчестър Сити за смъртта на Жан-Люк Дехан, ръководител на комисията за разследване на УЕФА за финансов контрол на клубовете.
Възможно е това да е само неудачна шега, въпреки че е трудно да си представим удачна шега на подобна тема. Във всеки случай, това добре охарактеризира отношението на Манчестър Сити към УЕФА и нейното разследване.
И още един цитат на Клиф, този път от интервю за "The Law Society Gazette" през 2014 година: "Ние в Сити винаги помним, че всичко, което правим е публично и трябва да балансираме нашите постъпки с интересите на собствениците, за които честността и коректността стоят в основата на всичко".

Друго писмо на Клиф получи по-малко внимание, а то, изглежда, е по-важно за разбирането на ситуацията: "Един е готов, шестима са на ред". Това пише щатният юрист на Манчестър Сити за смъртта на Жан-Люк Дехан, ръководител на комисията за разследване на УЕФА за финансов контрол на клубовете.

Възможно е това да е само неудачна шега, въпреки че е трудно да си представим удачна шега на подобна тема. Във всеки случай, това добре охарактеризира отношението на Манчестър Сити към УЕФА и нейното разследване. И още един цитат на Клиф, този път от интервю за "The Law Society Gazette" през 2014 година: "Ние в Сити винаги помним, че всичко, което правим е публично и трябва да балансираме нашите постъпки с интересите на собствениците, за които честността и коректността стоят в основата на всичко".

*Дехан е вторият на снимката от ляво надясно, Летерм е последният вдясно

Тази грозна история има няколко последствия. На първо място, новото разследване на УЕФА, което вече доведе до наказанието, беше частично основано на изтекли в пресата данни, а сериозността на публикуваните писма не бе отречена от никого. При тези обстоятелства може да ни е много тъжно, че симпатичният отбор на Гуардиола няма да играе в най-големия европейски клубен турнир, но едва ли може да ни е тъжно за самия клуб, чийто важен ръководител пише такива писма.

Второто последствие е много по-конкретно. Дехан, който към момента на своята смърт беше на 73 години, е бивш премиер на Белгия. Новото разследване беше водено от Ив Летерм - друг бивш белгийски премиер. С Дехан той се познаваше добре, заедно работиха и бяха част от една и съща партия - Християндемократи и фламандци.  Летерм добре видя как в Сити реагираха на смъртта на приятеля му - напълно възможно е точно това да обяснява защо той беше толкова пасивен и приветлив в разследването срещу ПСЖ, а така яростно се зае със Сити.

Винаги има много фактори, подводни камъни и дипломация в разследванията на УЕФА, но, изглежда в случая със Сити, сред многото законови и бюрократични тънкости, има и силен и много разбираем личен мотив. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички