Гол от засада и колеблив вратар класираха Манчестър Сити и изхвърлиха Арсенал от Купата на Лигата


Гол от засада и колеблив вратар класираха Манчестър Сити и изхвърлиха Арсенал от Купата на Лигата
Снимка: Getty Images/Guliver

4153 0

Манчестър Сити не остави шансове на Арсенал и го победи с категоричното 4:1 в четвъртфинален двубой от Купата на Лигата. Така "гражданите" се класират за полуфиналите и продължават защитата на трофея, който завоюваха през миналия сезон.

На терена не останаха съмнения относно това кой е по-класният отбор, като рано-рано футболистите на Пеп Гуардиола излязоха напред в резултата чрез Габриел Жезус, който изпревари неубедителния в случая вратар на "топчиите" Рунарсон и засече с глава. Резултатът бе изравнен от Александър Лаказет в 31-ата минута.

През втората част обаче Сити вкара още 3 безответни гола. Марез реализира в 55', а Рунарсон носи главна вина за гола, след като изби топката, изстреляна от пряк свободен удар, в собствената си мрежа. 5 минути по-късно Фодън вкара, а повторенията показаха, че е имало засада. Липсата на ВАР обаче остави гола зачетен. В 73-ата минута пък Лапорт вкара с глава след прецизно центриране на Фодън, за да оформи крайния резултат.

Манчестър Сити се изправя срещу Нюкасъл (26.12) и Евертън (28.12) до края на 2020 година в мачове от Висшата лига, докато Арсенал играе с Челси (26.12) и Брайтън (29.12) в шампионата.

СЪСТАВИ

Арсенал: Рунарсон, Мустафи, Габриел, Колашинац, Мейтлън-Найлс, Елнени, Себайос, Седрик, Уилок, Лаказет, Мартинели

Манчестър Сити: Щефен, Кансело, Диаш, Лапорт, Зинченко, Родри, Фернандиньо, Силва, Марез, Фодън, Жезус

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

55' - 1:2! 10 минути след началото на втората част футболистите на Пеп Гуардиола отново излязоха напред в резултата. Те получиха правото да изпълнят пряк свободен удар, а изстрелът нанесе Рияд Марез. Топката попадна право във вратаря на Арсена Рунарсон, като той тръгна да боксира, но го стори в собствената си врата.

60' - 1:3! 5 минути по-късно Фил Фодън бе изведен сам срещу Рунарсон и с едно докосване брилянтно чукна топката над стража. Повторенията показаха, че е имало засада, но в този двубой няма ВАР, който да се намеси и да отмени гола.

73' - 1:4! Манчестър Сити сякаш си гарантира напълно успеха 20-ина минути преди края, след като Лапорт също се разписа. Той бе намерен в наказателното поле на Арсенал с прекрасно центриране от Фодън. Френският бранител нямаше проблем да вкара с глава от непосредствена дистанция.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

3' - 0:1! Още в третата минута резултатът бе открит. Зинченко центрира от самата голлиния, а в наказателното поле Жезус изпревари Рунарсон, който закъсня, за да насочи топката в опразнената врата.

31' - 1:1! Въпреки че Манчестър Сити контролираше повече топката и създаде повече положения, "артилеристите" успяха да изравнят резултата чрез Александър Лаказет, който майсторски с глава засече в далечния ъгъл центриране от Мартинели.

Минути преди края на частта "гражданите" осъществиха вълшебна атака с много комбинации пред противниковото наказателно поле. В крайна сметка Жезус се озова от непосредствена дистанция сам срещу Рунарсон и имаше възможност да отбележи втория си гол в срещата, но този път стражът спаси изстрелът на бразилеца с една ръка.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Домакините в този мач правят много слаб сезон и вече се говори, че тимът на Микел Артета може да изпадне в Чемпиъншип в края на кампанията. Изключение е представянето им в Лига Европа, където спечелиха всичките си 6 мача в груповата фаза на турнира. Но в Англия нещата са зле - за 14 кръга "топчиите" спечелиха само 4 мача и с 14 точки в актива си заемат 15-о място в класирането.

Мачът е интересен и от гледна точка на това, че един срещу друг край тъчлинията ще се изправят Хосеп Гуардиола и неговият ученик в лицето на Артета. "Гражданите" са и действащ шампион в този турнир. Но и при тях в шампионата нещата не вървят гладко - в 13 кръга тимът на Гуардиола спечели 23 точки и заема седмото място. Грандът от Манчестър изостава с 8 точки от лидера и актуален шампион на Англия Ливърпул.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички