Драма! Нов в Арсенал бе герой в дербито с Манчестър Юнайтед: 4 гола и ВАР засилиха трилъра (ВИДЕО)


Драма! Нов в Арсенал бе герой в дербито с Манчестър Юнайтед: 4 гола и ВАР засилиха трилъра (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3158 0

Арсенал остана непобеден през сезона в английската Висша лига и след дербито с Манчестър Юнайтед. Двата отбора изиграха вълнуващ сблъсък, който завърши при резултат 3:1 на "Емиратс Стейдиъм". Така футболистите на Микел Артета се качиха до 5-ото място с 10 точки, докато тези на Ерик тен Хаг са две места надолу с един пункт пасив.

"Артилеристите" категорично заслужаваха победата. Те създадоха повече на брой и по-чисти положения, докато гостите изчакваха своите шансове на контраатака. Все пак "дяволите" също бяха много близо до успеха, като си мислеха, че са го постигнали, но видяха свой гол отменен секунди преди края на редовното време.

Резултатът, противно на показаното, бе открит от гостите в 27-ата минута. На контраатака Кристиан Ериксен изведе Маркъс Рашфорд отляво. Англичанинът навлезе в наказателното поле, след което продължи навътре. След няколко лъжливи движения залъга Уайт и Габриел и стреля покрай тях в далечния ъгъл. Рамсдейл докосна и отклони, но топката все пак попадна в мрежата.

Секунди след това обаче паритетът бе възстановен. Една от многото красиви комбинации в нападение се овенча с успех. Домакините разиграха технично, а накрая Йодегор бе намерен непокрит в наказателното поле. Той стреля от движение и не остави шансове на Онана.

Можеше да се стигне и до пълен обрат, след като главният съдия отсъди дузпа след близо час игра за нарушение на Уан-Бисака срещу Хаверц (който изпрати слаб мач със сериозен пропуск). След преглед с ВАР обаче се видя, че става въпрос за симулация и решението бе отменено.

В последните секунди от редовното време пък Алехандро Гарначо бе изведен и напредна с топка в крака зад противниковата отбрана. Той съумя и да преодолее Рамсдейл, като прати топката покрай него. Все пак голът бе отменен заради засада. Съдията остави срещата да продължи още заради попадението, а това доведе и до нов гол - на Габриел Жезус, който на контраатака оформи крайния резултат.

Драмата бе пълна в последните секунди от добавеното време. Тогава Райс овладя на гърди центриране от ъглов удар и остана непокрит, като стреля с крак в близкия ъгъл. След рикошет топката стана неспаяема за Онана и донесе успеха за домакините.

Предстои пауза за мачовете на националните отбори. След нея Манчестър Юнайтед посреща у дома Брайтън (16.09), докато Арсенал гостува на закъсалия Евертън (17.09) в петия кръг от английската Висша лига.

Интересни факти около Арсенал - Манчестър Юнайтед

- Маркъс Рашфорд стана вторият играч на Манчестър Юнайтед, който вкарва в три поредни шампионатни мача срещу Арсенал. Това прави и Робин ван Перси през 2012 и 2013 година;

- само петима играчи са вкарали повече голове без дузпи от Мартин Йодегор във Висшата лига от старта на миналия сезон. Това са Холанд (34), Кейн (25), Салах (19), Рашфорд (18) и Уилсън (17). Йодегор е с 16;

- Арсенал е допуснал попадение във вратата си след първия инкасиран удар в мач в цели 7 различни мача от Висшата лига през 2023 година - повече от всеки друг клуб.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Точно след изминаването на една минута от първия съдийски сигнал Габриел Мартинели бе изведен в наказателното поле на чудесна позиция, но подаването му към пеналтерията бе неточно. Топката попадна между двамата му съотборници и в краката на бранител на гостите. Секунди след това Мартинели изпълни по заучен начин ъглов удар и след двойно подаване влезе опасно в наказателното поле по аутлинията, но бе бързо затворен, преди да успее да комбинира.

В 13-ата минута се стигна и до най-чистото положение за гол. Мартинели центрира в наказателното поле, а Марсиал не бе съсредоточен и подари топката на Хаверц. Дошлият от Челси играч обаче не уцели топката от идеална позиция в наказателното поле, отчитайки се с огромен пропуск.

Домакините продължиха да натискат своя опонент и да търсят гола, като играеха с топката много повече. В 19-ата минута Райс не бе далеч от гола, но удар с глава след центриране от корнер излезе над напречната греда.

27' - 0:1! Противно на очакванията спрямо показаното гостите поведоха. Ериксен изведе Рашфорд отляво, англичанинът влезе в наказателното поле, след което през Уайт и Габриел продължи навътре, а след няколко лъжливи движения стреля в далечния ъгъл. Рамсдейл отклони с малко топката, но тя все пак влезе в мрежата.

28' - 1:1! Секунди след това обаче резултатът бе изравнен. След невероятна отборна комбинация Йодегор бе намерен в наказателното поле, като халфът бе непокрит директно стреля от скорост с едно докосване и не остави шансове на Онана.

До края на полувремето футболистите на Микел Артета останаха доста по-активният отбор. Въпреки че притежанието на топката бе поизравнено, очакваните голове за тях бяха над два пъти повече, отколкото за "червените дяволи" (0,66 срещу 0,27). Опитите за гол бяха двойно повече (6 срещу 3), а при ъгловите удари предимството бе още по-осезаемо (8 срещу 1).

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 54-тата минута Юнайтед пропусна страхотен шанс. Марсиал бе изведен срещу Рамсдейл, макар и встрани от вратата. Французинът стреля, но стражът спаси. Все пак топката попадна на пътя на Рашфорд, който моментално отправи нов изстрел, но той бе решаващо блокиран от бранител на Арсенал.

В 59-ата минута главният съдия посочи бялата точка заради нарушение на Уан-Бисака спрямо Хаверц. Германецът влезе в наказателното поле, а крайният бранител закъсня и посегна с крак. На повторенията обаче ясно се видя, че контакт има в края на интервенцията и е предизвикан от Хаверц, като е съвсем лек и недостатъчен. След преглед с ВАР решението правилно бе отменено.

В 68-ата минута домакините бяха изключително близо до пълен обрат. Мартинели бе намерен на границата на наказателното поле след заучено отиграване, но изстрелът му мина със съвсем малко покрай страничния стълб.

Пет минути след това и гостите стигнаха до добро положение. Рашфорд се отличи с добри действия и предостави шанс на появилия се като резерва Хойлунд да вкара, но той бе затворен около вратарското поле от няколко противникови футболисти.

В 81-вата минута нова красива отборна комбинация от Арсенал като по чудо не завърши с попадение. Размяна на подавания около и в наказателното поле, след които Сака бе непокрит и фронтално срещу вратата. Англичанинът среля с едно докосване, но прати топката в обсега на Онана и той умело спаси с крак.

Фернандеш отне топката в средата на терена, като останаха съмнения за нарушение. Последва бърза размяна на подавания и извеждащ пас към Алехандро Гарначо. Аржентинецът напредна с топка в крака и стигна до наказателното поле, където пусна топката покрай Рамсдейл. Той отпразнува бурно гола си, но се оказа, че е имало засада.

90+7' - 2:1! След центриране от ъглов удар Деклан Райс овладя на гърди и бе непокрит, за да нагласи топката удобна за изстрел. Последва шут, а след рикошет топката се запъти неспасяемо за Онана към близкия му ъгъл и влезе в мрежата.

90+11' - 3:1! На контраатака Жезус бе изведен, напредна с топка в крака, в наказателното поле показа техника, а накрая завърши отлично и оформи крайния резултат.

ПРЕДИ МАЧА:

Домакините не започнаха лошо сезона, като в 3-те стартови мача записаха 2 победи и едно реми. Те обаче са шести в подреждането със своите 7 точки. Феновете обаче са със завишени очаквания след силния минал сезон, в който срив в края ги провали за титлата.

През лятото "топчиите" се подсилиха още с Кай Хаверц, Деклан Райс и Юриен Тимбер.

"Червените дяволи" пък не започнаха много добре сезона. Те постигнаха минимални успехи над Уулвърхемптън и Нотингам Форест и загубиха от Тотнъм, но играта им изобщо не бе обнадеждаваща. Тимът се намира на десета позиция в класирането с 6 точки.

Юнайтед ще бъде в дербито без лятното си попълнение Мейсън Маунт, който е с контузия. Като цяло, тимът има проблеми с травмите през настоящия сезон.

В исторически план балансът между тези два гранда е в полза на "червените дяволи". В 238 мача те имат 101 победи, 50 пъти са завършвали без победител, а 87 пъти успехът е бил за лондончани.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички