Дори и да завърши в топ 4 на Висшата лига: Ливърпул може да не играе в Шампионска лига


Дори и да завърши в топ 4 на Висшата лига: Ливърпул може да не играе в Шампионска лига
Снимка: Getty Images

5349 0

Английският гранд Ливърпул може да пропусне участие в Шампионска лига през следващия сезон, дори ако завърши в челната четворка на Висшата лига през настоящата кампания.

Какво трябва да се случи, за да не играе Ливърпул в Шампионска лига?

В по-голямата част от случаите завършването в челната четворка гарантира футбол в Шампионска лига за следващия сезон. Има обаче няколко изключения. През сезон 2011/12 Хари Реднап изведе Тотнъм на четвърто място. Но Челси, който беше извън първите четири позиции, спечели Шампионска лига през този сезон, побеждавайки Байерн Мюнхен на финала и като резултат зае мястото на Тотнъм в надпреварата през следващия сезон.

Подобен, но още по-необичаен сценарий може да засегне Ливърпул този път. От 2012 насам УЕФА промени правилата си, което означава, че до пет отбора от една страна могат да се класират за Шампионска лига.

Това означава, че ако Ливърпул завърши на четвърто място, но Манчестър Юнайтед завърши на пета или по-ниска позиция и спечели Лига Европа, и двата отбора ще играят в най-голямата клубна надпревара в Европа през следващия сезон.

Челси обаче е на четвъртфинал в турнира на богатите. Позиция в топ 4 за "сините" изглежда почти невъзможна, така че спечелването на Шампионска лига е реалистично единствената им възможност да запазят мястото си там за следващата кампания. Ако Челси триумфира с купата с големите уши и Юнайтед спечели Лига Европа, то това значи, че и двата клуба ще получат приоритет пред Ливърпул.

Ако всичко това се случи, то отборът на Юрген Клоп ще бъде принуден да играе в Лига Европа за пръв път от 2016 година насам.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Барселона набеляза 2 големи звезди от Острова, 2 от които - собственост на Ливърпул.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички