Арсенал усеща титлата - мощен гърмеж по големия враг Тотнъм в дербито (ВИДЕО)


Арсенал усеща титлата - мощен гърмеж по големия враг Тотнъм в дербито (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

4573 0

Арсенал спечели дербито на Северен Лондон и победи с 2:0 Тотнъм. Така "артилеристите" направиха нова голяма стъпка към мечтаната титла във Висшата лига (по-долу в материала ще откриете ситуацията в класирането, както и тежката програма за следващия кръг).

Първият гол в мача падна още преди да е изминал и четвърт час от срещата. Партей с хубаво дълго подаване към Сака, който напредна с топка в крака и влезе в наказателното поле. Почти от аутлинията той опита подаване, но след лек рикошет в крака на Сесеньон и много слаба намеса на Лорис - топката попадна в мрежата на "шпорите" (автогол на френския страж).

Второто попадение дойде след много красив далечен изстрел на Мартин Йодегор. Норвежкият халф стреля от около 22 метра и дори не остави шанс за намеса на Лорис. Авансът можеше да стане и класически, но бомбем изстрел от въздуха на Партей се спря в страничния стълб.

С успеха "артилеристите" увеличиха преднината си на върха в класирането пред Манчестър Сити на осем точки. Футболистите на Микел Артета имат 47 срещу 39 за тези на Пеп Гуардиола, които са спечелили само два от последните си пет мача в шампионата.

Тотнъм пък пропусна да се доближи до топ 4 и остава пети с 33 точки - пет по-малко от четвъртия Манчестър Юнайтед, който е и с двубой пасив. В следващия кръг "шпорите" имат тежко гостуване на Манчестър Сити, докато "топчиите" посрещат у дома Манчестър Юнайтед.

Интересни факти около Тотнъм - Арсенал:

- Уго Лорис си вкара автогол за първи път в кариерата му във Висшата лига (общо 354 мача);

- Лорис е футболистът, който е направил най-много грешки, довели директно до гол за тима му;

- Мартин Йодегор вече изпревари показателите си от миналия сезон. Тогава имаше 7 гола и 5 асистенции в 40 мача, а през тази кампания - 8 попадения и 5 асистенции в 23 срещи;

- това бе първа победа за Арсенал на новия стадион на Тотнъм.

СЪСТАВИ

Тотнъм: Лорис, Ромеро, Дайър, Ленгле, Дохърти, Сесеньон, Хойберг, Сар, Кулушевски, Сон, Кейн

Арсенал: Рамсдейл, Зинченко, Габриел, Салиба, Уайт, Джака, Партей, Йодегор, Мартинели, Сака, Нкетия

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В седмата минута от срещата отбраната на Тотнъм допусна грешка, след която Арсенал имаше чудесен шанс за гол. Нкетия се оказа на около 5-6 метра от голлинията, но Лорис скъси разстоянието до него и успя да спаси изстрела на младия нападател.

14' - 0:1! Отлично извеждащо подаване на Партей към Сака отдясно по нападението. Младото крило навлезе навътре и от аутлинията опита да центрира към свой съотборник. Стигна се до рикошет в Сесеньон, който сякаш заблуди Лорис, който някак успя да си вкара топката. Със сигурност и капитанът на "шпорите" можеше да се намеси по-добре.

 

Няколко минути след това домакините отговориха подобаващо, но не успяха да вкарат. Хюн Мин Сон бе изведен по магичен начин в наказателното поле на Арсенал. Южнокореецът успя бързо да се завърти и да стреля, но Рамсдейл също се бе ориентирал добре в ситуацията и излезе напред, за да скъси ъгъла.

В 22-рата минута Йодегор демонстрира страхотния си изстрел. Той шутира много силно от около 25 метра, но Лорис успя да се намеси отлично и да избие в ъглов удар.

В 25-ата минута Томас Партей бе близо до това да вкара един от най-красивите голове за сезона в Англия. Халфът намери топката от въздуха от около 22 метра по много красив начин, но видя как ударът му среща страничния стълб.

36'- 0:2! Йодегор отново опита изстрел отдалеч, но този път Лорис не успя да спаси. Норвежецът шутира от около 23-24 метра и не остави никакви шансове на френския страж, който дори не бе близо до топката. Перфектно пласиран удар.

В последните секунди от двуминутното добавено време Кейн засече с глава подаване и принуди Рамсдейл да спаси. При последвалия корнер пък Хойберг опита да хитрува и да си изпроси дузпа, но неуспешно.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Пет минути след старта на второто полувреме Рамсдейл се отличи с великолепна намеса срещу Хари Кейн. Кулушевски се освободи от Джака след технични действия, след което подаде към английския нападател, който стреля мощно, но не успя да преодолее противниковия страж.

Секунди след това и Сесеньон се оказа на отлична позиция - очи в очи с Рамсдейл, но вратарят на Арсенал отново бе на висота.

На фона на натиска от домакините Арсенал имаше възможност за тети гол - първа такава за частта. Нкетия обаче не успя да преодолее Лорис очи в очи с него.

До края на частта Тотнъм не успя да наложи нов сериозен натиск с по-опасни положения и в крайна сметка загуби безславно.

ПРЕДИ МАЧА

По-рано през сезона Арсенал успя да спечели домакинството си на "шпорите" с 3:1. Сега момчетата на Микел Артета ще се стремят към своеобразен дубъл над своя градски съперник.

В момента "топчиите" са първи във Висшата лига и ще получат възможността да дръпнат още повече пред втория Манчестър Сити, който вчера (14 януари) загуби от Юнайтед в дербито на Манчестър.

От другата страна, Тотнъм ще се опита да се върне в топ 4, но за целта ще трябва да се надява на грешна стъпка на Нюкасъл, който приема Фулъм. Със сигурност момчетата на Антонио Конте, водени от голмайстора на тима - Хари Кейн, ще бъдат мотивирани да си отмъстят за поражението от есента.

Главен арбитър на дербито ще бъде Крейг Поулсен.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички