Грабежът на века: Церемонията за "Златната топка" през 2003-а, която остави Анри с "пръст в устата"


Грабежът на века: Церемонията за "Златната топка" през 2003-а, която остави Анри с "пръст в устата"
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

2235 0

На 22 декември 2003 година на официална церемония легендата на Ювентус - Павел Недвед, получава най-ценното индивидуално отличие в световния футбол - наградата "Златна топка" на France Footbal.

Тогава феновете на Юве ликуваха - техният капитан и любимец спечели най-желаното отличие от всеки един футболист, но целия свят остана изненадан защо наградата е отишла в ръцете на чешкия футболист.

Сезонът на Недвед

Павел Недвед прави една наистина чудесна кампания, а неговото представяне със сигурност е достойно за "Златната топка". 

Обявяването му за победител може би се дължи на факта, че националния отбор на Чехия тогава направи 2-годишна серия без загуба, а Ювентус спечели Серия А, Купата на Италия и се класира на финал на Шампионска лига, където загуби от Милан след дузпи.

Веднага зад Недвед в класирането се нареждат легендите Тиери Анри и Паоло Малдини, като мнозина до ден-днешен смятат, че наградата е трябвало да бъде спечелена именно от французина.

"Любимецът на народа"

Тиери Анри определено е бил фаворитът на феновете тогава. Френската звезда нижеше попадение след попадение за своя клубен Арсенал и беше основния играч в селекцията на Арсен Венгер. 

Анри завършва кампанията 2002/03 с умопомрачителна статистика. Французинът изиграва 55 мача във всички турнири, като реализира 32 попадения и се отчита с още 28 асистенции.

В наши дни дебатът за това кой е трябвало да си тръгне със "Златната топка" от церемонията продължава. Нито един от двамата "герои" в сагата не е говорил публично за резултатите от награждаването, но със сигурност има какво да се каже.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Когато Анри се върна в Арсенал и накара "Емиратс" да избухне.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички