Арсенал разказа играта на трагичен Челси и измести Манчестър Сити от върха (ВИДЕО)


Арсенал разказа играта на трагичен Челси и измести Манчестър Сити от върха (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

9558 0

Арсенал победи Челси в едно от класическите столични дербита от Висшата лига в 34-тия кръг на надпреварата. "Топчиите" се наложиха с 3:1 у дома на "Емиратс", като до голяма степен решиха мача още в първата част, когато отбелязаха и трите си попадения.

В 18' резултатът бе открит. Домакините организираха чудесно нападение, което бе завършено по страхотен начин от капитана Мартин Йодегор. В 31' отново Йодегор бе изпуснат от отбраната на "сините" и наниза второ попадение. След само три минути Габриел Жезус пък направи резултата класически - 3:0.

Втората част доминацията на Арсенал продължи до 65-ата минута, когато действията на "сините" се отплатиха с гол на Нони Мадуеке, който отбеляза първото си попадение със синята фланелка. Челси продължи да атакува, но така и не се добра до още един гол до края на мача.

С победата Арсенал се връща на върха и вече е със 78 пункта - 2 повече от втория Манчестър Сити, който обаче има два мача по-малко, а утре (3 май) излиза срещу Уест Хям у дома на "Етихад". Челси пък е на 12-ата позиция с актив от 39 точки.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата започна много динамично и двата лондонски гранда започнаха с атаките още от първите секунди. В 5-ата минута най-близо до гола бе Гранит Джака от Арсенал. Швейцарецът се възползва от голяма грешка на Сесар Аспиликуета във вратарското поле. Халфът не успя да нанесе силен удар и опитът му бе спасен от Кепа.

В 18-ата минута действията на Арсенал се отплатиха с гол. Мартин Йодегор получи хубав пас на границата на наказателното поле и с много прецизен удар матира Кепа Арисабалага за 1:0. Само 7 минути по-късно Бен Чилуел можеше да изравни очи в очи с Арън Рамсдейл, но ударът му бе спасен от британския страж. 

Video edited on Kapwing

Арсенал отново порази вратата на Кепа в 31', а голмайстор отново бе капитанът Мартин Йодегор. Атака отляво на "артилеристите" намери непокрития в средата на наказателното поле норвежец, който с хубав удар преодоля стража на "сините" за втори път днес.

Video edited on Kapwing

Само 3 минути по-късно вратата на Кепа бе поразена за трети път. Центриране отдясно завърши с карамбол в наказателното поле на гостите, а от него се възползва Габриел Жезус и забоде още едно попадение.

Video edited on Kapwing

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Арсенал стартира втората част ударно и създаде редица положения, от които не успяха да се възползват Букайо Сака, Леандро Тросар и Габриел Жезус. 

В 65' "сините" успяха да върнат едно попадение. Негов автор бе Нони Мадуеке, който получи хубав пас от Матео Ковачич и порази Рамсдейл в ситуация един на един, намалявайки резултата до 3:1.

Video edited on Kapwing

До края на мача Челси се оптваше всячески да се добере до още попадения, но така и не успя да пробие добре стоящата защита на момчетата на Микел Артета. От дистанция се пробваха резервите Хаким Зиеш и Михайло Мудрик, но безуспешно.

Стартови състави:

Арсенал: Рамсдейл, Уайт, Кивьор, Габриел, Зинченко, Жоржиньо, Джака, Йодегор, Сака, Тросар, Жезус

Челси: Кепа, Фофана, Аспиликуета, Силва, Чилуел, Канте, Енцо, Ковачич, Мадуеке, Стърлинг, Обамеянг

Преди мача:

Докато кризата при "сините" е през целия настоящ сезон и бе съпътствана през всякакви сътресения, то "топчиите" са напът да се провалят тотално, въпреки че имаха комфортна преднина пред настоящия сезон и водач в класирането - Манчестър Сити. 

Арсенал не е постигал успех от 1-ви април, когато с 4:1 се наложи над Лийдс. Последваха 3 резултатни ремита и поражение от "гражданите" в последния кръг с 1:4, което тотално попари амбициите на Артета и компания. 

Челси влиза в дербито от 12-та позиция с 9 точки аванс пред зоната на изпадащите и пасив от цели 36 пункта от втория Арсенал. Възпитаниците на Лампард не са побеждавали от 11-ти март, когато бе сразен Лестър с 3:1. Настоящата серия на "сините" е от 5 загуби във всички турнири. 

И спортно-техническите проблеми са най-вече за гостите - Бетинели, Броя, Джеймс, Кукурея, Кулибали и Моунт са контузени, докато отсъстващите за домакините се свеждат до трима - Елнени, Салиба и Томиясу.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички