Войните на Ван Гаал - 10 хейтъри на треньора на Юнайтед


Войните на Ван Гаал - 10 хейтъри на треньора на Юнайтед

3810 0

Златан Ибрахимович

Шведският бог не крие негодуванието в джоба си. Златан поставя картите си на масата, когато пред себе си има човек, който не му харесва. А Ван Гаал произведе у него точно такова впечатление. През 2004 холандецът работеше като технически директор в Аякс, но често поемаше ролята на треньор, въпреки недоволството на Куман, наставникът на отбора.

Веднъж двамата повикали Ибрахимович, за да му поставят оценка за началото на сезона. В хода на срещата Ван Гаал започна да му обяснява как да играе в защита. Златан изслушал Луис, погледна Куман с лице, червено от гняв, и заяви, че по съвет на Ван Бастен не възнамерява да работи в отбранителен план. Заявил: "Аз трябва да си тръгна" и изхвръкнал от кабинета.

Конфликтът се разви в обвинение към Златан в опит да нанесе умишлено травма на полузащитника на Аякс Рафаел ван дер Ваарт в мач между националните отбори. В оформилата се препирня Ван Гаал извикал "Аз съм диктаторът тук!" С това Ибра не могъл да се примири и поискал от Мино Райола да му намери друг клуб.

Йохан Кройф

Враждата между Ван Гаал и Кройф започна в края на 1980 г. Луис дълго време кандидатствал за стаж в Барселона и през 1989 г. получил покана от Йохан за коледна вечеря. В средата на вечерята телефонът иззвънял: семейството на Ван Гаал му съобщило за смъртта на сестра му. Холандецът много бързо си тръгнал, а след това обвинил Кройф в безсърдечие. По думите на Луис, Йохан се обидил, че Ван Гаал не му благодарил за вечерята.

След като Луис стана треньор, холандците преминаха в етап на словесна война. А през 2011 г. Кройф се обърна към съда, за да не позволи на Ван Гаал да поеме поста генерален директор на Аякс.

Лука Тони

Италианският нападател има зъб на Ван Гаал от времето, в което игра за Байерн. На него особено много не му хареса, че Луис се отнасял към играчите като към детайл от механизъм, който лесно може да бъде заменен, независимо от статута му.
Ривалдо
Барселона под ръководството на Ван Гаал спечели две титли на Испания подред. Ривалдо действаше на левия фланг на атаката. Бразилецът намекнал на треньора, че му е приятно да играе жв центъра, което не се хареса изобщо на Луис. Ван Гаал заложи Ривалдо на пейката и даже разреши на футболиста на Европа за 1999 г. да напусне отбора. Според слуховете на играча му било поставено условие: Барселона ще приеме всяко предложение от клуб, който е извън Испания. Всичко приключи така, че барса сдаде титлата, а Луис напусна Каталуня по-рано от бразилеца. 

Италианският нападател има зъб на Ван Гаал от времето, в което игра за Байерн. На него особено много не му хареса, че Луис се отнасял към играчите като към детайл от механизъм, който лесно може да бъде заменен, независимо от статута му.

Ривалдо

Барселона под ръководството на Ван Гаал спечели две титли на Испания подред. Ривалдо действаше на левия фланг на атаката. Бразилецът намекнал на треньора, че му е приятно да играе жв центъра, което не се хареса изобщо на Луис. Ван Гаал заложи Ривалдо на пейката и даже разреши на футболиста на Европа за 1999 г. да напусне отбора. Според слуховете на играча му било поставено условие: Барселона ще приеме всяко предложение от клуб, който е извън Испания. Всичко приключи така, че Барса сдаде титлата, а Луис напусна Каталуня по-рано от бразилеца. 

Джовани

Нещата за Ван Гаал с бразилците все вървяха зле. Свободолюбие, пропуски в дисциплината, фокус върху атаката -н всичко това не давало покой на Луис. Под ръководството на холандеца Джовани игра в Барса три сезона. При това повечето мачове той гледа от скамейката. Веднъж Ван Гаал накара бразилеца да лети за мача с Тенерифе, но чак на острова каза на Джовани, че няма място за него в състава.

Христо Стоичков

Българинът обеща никога да не подава ръка на Ван Гаал. Стоичков обвинява Луис за това, че напусна Барселона и въобще не го смята за треньор. През лятото на 2015 г. Христо убеждава Педро да не ходи в Манчестър Юнайтед, заявявайки, че Ван Гаал просто ще унищожи кариерата на испанеца.

Франк Рибери

Френското крило се засече с Ван Гаал в Байерн. Отношенията им охладняха заради позицията на Луис: за него звезди не съществуват. Рибери едва не премина в Реал през 2009-а - Румениге и Хьонес го уговориха да остане. Франк и Луис заедно оформиха дубъл през сезон 2009/10, но така и не станаха приятели.

Журналистите

Репортерите ужасно дразнят Луис. особено тези, които по негово мнение правят или говорят глупави неща. Към пресата в Барселона Ван Гаал винаги излизаше с открито лице. След оставката му каталунските журналисти въздъхнаха с облекчение. 

Своите холандецът също не толерира. Веднъж някакъв беден човечец на пресконференция предположи, че Луис е загубил връзка с играчите и е нарушил споразумението с Ривалдо. От това на Ван Гаал му излезе дим от ушите. 

Виктор Валдес

Конфликтът Валдес - Ван Гаал в Ман Юнайтед, е втора серия на драмата. Първият епизод се излъчи в Каталуня, когато Луис пусна неизвестното хлапе в основния състав, а след два месеца го прати обратно при резервите. Това много разстрои Виктор, след като Ван Гаал му обеща позицията на титулярен вратар.

Войната завърши с уволнението на Луис. Ръководството на клуба съвсем не го устройваха резултатите на отбора за сезон 2002/03. Смени го Радомир Антич, който върна в състава Валдес.

13 години след конфликта между Виктор и Луис възникна нов. Този път Луис ван Гаал призова вратаря, за да го изгони от Манчестър Юнайтед. Луис твърди, че вратарят не отговаря на философията на "червените дяволи" и отказва да играе за отбора на резервите. Валдес засега страда и пуска снимки в Туитър. Но липсата на игрова практика скоро трябва да изиграе решаваща роля. 

Роналд Куман

Двамата силни холандски специалисти се ругаха дълго и плодотворно. Всеки скандал е отделен документален филм за взаимоотношенията между Роналд и Луис. В Барселона Куман бе един от асистентите на Ван Гаал. В Аякс вече Роналд стана старши, а Луис зае директорския пост. Ван Гаал трябваше да се занимава с административната работа и с подбора на играчите, но всичко бързо му омръзна и той си пъхна носа в работите на Куман. Съветите на Луис, застъпник на тоталния футбол, подлудиха старши треньора. Възможността да заровят томахавките окончателно рухна, когато Ван Гаал продаде Златан. Това се случи в последния ден на трансферния прозорец, когато Куман дори нямаше шанс да намери заместник на шведа.

След като Ван Гаал заяви, че отборът вече не играе в стила на Аякс, на Куман окончателно му писна и се обърна към ръководството. Съветът на директорите се вслуша в аргументите на треньора и уволни Ван Гаал. А през февруари 2005-а своята оставка хвърли и самият Роналд.

Години по-късно те се срещнаха в Англия. И тук не мина без мълнии и гръм. Ван Гаал избяга от традиционната чаша вино на "Сейнт Мери". Куман не отговори на това. Но когато Луис го накара да чака четвърт час, Роналд се отправи към клубния автобус. Сънародникът му го настигна и го запита: "Какво ще кажеш за виното?". Куман направи пауза и отговори: "Не, аз трябва да си тръгна. Както ти на "Сейнт Мери, Луис". 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички