5 причини, заради които Арсенал ще е шампион


5 причини, заради които Арсенал ще е шампион

3427 0

На Арсен Венгер му трябваха 12 години, за да направи отново Арсенал основен претендент за победа в английската Висша лига.

Петър Чех

Лошият вкус към вратарите бе проблем, който пречеше на Арсен Венгер почти 10 години. Треньорът искаше пластичен вратар с идеална осанка, способен да лети по линията и да играе с крака не по-лошо от Месут Йозил. Като се има предвид, че най-добрият период на Венгер бе свързан с Йенс Леман, който бе тромав и несигурен и не бе най-техничният вратар. Алмуния, Фабиански, Шчезни и другите изглеждаха стилно и ефектно, но бе по-добре да ги сложиш на гланцирана обложка, а не на вратата на гранд от Висшата лига.

"В историята не е имало побеждаващи отбори без силни вратари. Аз съм вечче 30 години във футбола и мога да кажа, че позицията на вратаря е най-неоценената на терена и една от най-важните за победа" - на Арсен Венгер му отне някакви 8 години (Леман си тръгна през 2008 г.), за да го прозре. Сега, вместо стегнатите красавци, на вратата на Арсенал е войник с шлем, а по време на корнери и позиционна отбрана цари абсолютно спокойствие. 
"С Петър Чех Арсенал може да се защитава по-дълбоко от обикновено. Това усложнява задачата на противника", отбеляза треньорът на Саутхемптън Роналд Куман. 
Статистиката също е в полза на Чех. Войчех Шчесни, в когото Венгер вярва толкова дълго, през миналия сезон изигра 17 мача и средно прави по 1,4 спасявания за мач. Чех за същото време направи 2,41. За първите 17 мача Петър нито веднъж не писна гол от корнер, Шчесни - 4 пъти. 9 сухи мрежи в 20 мача срещу в 17: Чех побеждава и напомня на Арсенал как това се прави. 

"В историята не е имало побеждаващи отбори без силни вратари. Аз съм вечче 30 години във футбола и мога да кажа, че позицията на вратаря е най-неоценената на терена и една от най-важните за победа" - на Арсен Венгер му отне някакви 8 години (Леман си тръгна през 2008 г.), за да го прозре. Сега, вместо стегнатите красавци, на вратата на Арсенал е войник с шлем, а по време на корнери и позиционна отбрана цари абсолютно спокойствие. 

"С Петър Чех Арсенал може да се защитава по-дълбоко от обикновено. Това усложнява задачата на противника", отбеляза треньорът на Саутхемптън Роналд Куман. 

Статистиката също е в полза на Чех. Войчех Шчесни, в когото Венгер вярва толкова дълго, през миналия сезон изигра 17 мача и средно прави по 1,4 спасявания за мач. Чех за същото време направи 2,41. За първите 17 мача Петър нито веднъж не писна гол от корнер, Шчесни - 4 пъти. 9 сухи мрежи в 20 мача срещу в 17: Чех е свикнал да побеждава и напомня на Арсенал как се прави. 

Конкурентите

Петър Чех се появи в отбора, когато Висшата лига изведнъж напомни на НБА: в предишните два сезона лондончани не биха изпреварили лидерите с никой вратар, нито дори даже с двама. Но сега мързеливият Яя Туре ходи по терена в очакване на Гуардиола, Манчестър Юнайтед не е вкарвал гол в десет домакинства поред през първото полувреме, Моуриньо изпусна Челси на дъното и нарича всички "предатели", а Клоп безуспешно тренира неподходящите за него футболисти.

Когато победата на Стоук над Челси е обичайно явление, сегашният Арсенал изглежда като отбор, който има достатъчно смелост и стабилност да стане основен претендент за титлата. Манчестър Сити от октомври не е записвал две поредни победи, приказката на Лестър в към края си (2 точки в последните 3 срещи), а Тотнъм  е твърде млад и има твърде къса скамейка, за да се бори за титлата. 

Въпреки това Тиери Анри е предпазлив: "Обърнете внимание на Тотнъм. Трудно ми е да го кажа, но те са в добро състояние. Това притеснява, ако сте фен на Арсенал". Но ако Тотнъм - най-младият отбор във Висшата лига, е единственото, което вълнува легендата, няма за какво толкова да се тревожи.

Месут Йозил

По-добре Анри да се безпокои за друго: принадлежащият му рекорд на лигата по асистенции за един сезон (20) скоро ще бъде бит. Месут Йозил вече направи невероятните 16 асистенции в 19 мача и стана герой на мема "Hello! This is Mesut, how may I assist you?", където в кол център предлагат услуги за асистенти. 

Мащабът на подвига на немския полузащитник: за първите 17 кръга той е дал повече голови пасове, отколкото играчите на Челси и Манчестър Юнайтед заедно. А когато фен попита Йозил в Туитър коя е първата дума на английски, която е научил, последва отговор: "Асистенция, разбира се. А, не. Просто се шегувам".

"Играта на Йозил на пас постепенно изтощава съперника, което дава преимущество на нашия отбор", каза миналата година Арсен Венгер. Тогава бяха недоволни от Йозил, защото за сезона той направи 9 асистенции - само четирима футболисти записаха по-висок резултат. Общо той създаваше 3 голови възможности на мач - повече се получаваше само на Давид Силва. Сега немецът наистина няма равен, а да упреква полузащитника престана даже таблоидът "Daily Mail", който винаги е бил скептичен към Месут. Йозил прави най-добрия сезон в кариерата си и прави Арсенал най-играещия отбор в лигата.

Дързост

"През този сезон нашият отбор стана по-уверен в себе си. Чувствам го, когато се намирам на терена. Ние потискаме съперниците", зловещо заяви Йозил преди мача с Манчестър Сити. След това той излезе на "Емирейтс" и направи две асистенции, които позволиха лесно да се разправят със съперника. 

Още по-зрял Арсенал изглеждаше, когато унищожи Манчестър Юнайтед за 19 минути - във вратата на Де Хеа влетяха три безответни гола, а "артилеристите" не напуснаха чуждото наказателно поле. 

Момчетата на Арсен Венгер са израснали, вече не се страхуват от лидерите и са се научили да играят в защита. Те пропуснаха най-малко голове от всички във Висшата лига, а статистическият ресурс "Whoscored" поставя лондончани на първо място в общата класация по действия в защита. 

Даже и букмейкърите се убедиха - те определят два фаворита за титлата: Манчестър Сити и Арсенал. "Гражданите" са с минимално преимущество само заради стабилността в предишните години. 

Вариативност

Въпреки че в такъв сезон от Арсенал можеха да се очакват много контузии, нищо подобно не се случи. През лятото Джак Уилшър счупи крак, а през ноември Арсен Венгер остана без Франсис Кокелен, Санти Касорла и Алексис Санчес за дълго. Феновете видяха сред титулярите Матийо Фламини, хванаха се за главата и запалиха свещички за упокой на шампионството. Треньорът контролираше всичко: Арсенал леко се забави, а след това постигна пет победи в шест мача и се превърна в лидер.

Изглежда, че в годината на маймуната Арсен Венгер отново иска да бъде първи. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички