28 години от трагедията в Хилзбъро


28 години от трагедията в Хилзбъро
Снимка: Getty Images/Guliver

1436 0

15 април 1989 беляза английския спорт с трагедията на "Хилзбъро". И досега кончината на 96 души на стадиона в Шефийлд остава една от най-големите трагедии в историята на футболната игра.

По молба на семействата на загиналите тази година мемориалните служби в памет на жертвите няма да бъдат на "Анфийлд", а в Англиканската катедрала в Ливърпул.

Церемонията ще бъде кратка, и ще включва минута мълчание в 15:06 часа - точно когато бе прекъснат мачът преди 28 години.

На тази дата в 15:00 ч. на стадион "Хилзбъро" в Шефилд, Англия започва футболната среща между Ливърпул и Нотингам Форест. По онова време стотици фенове все още са пред вратите на стадиона.

Полицията решава да отвори изход "С". Когато това става, огромна тълпа нахлува в стадиона и се насочва към централно разположените сектори 3 и 4. Феновете най-отпред са притиснати към 4-метровата ограда, но освен тях никой друг не забелязва какво се случва. 

В 15:06 съдията спира мача, след като хората панически започват да прескачат оградите и да нахлуват на игрището. Единственият изход е към игрището. Малка част от оградата рухва и през пролуката се излива поток от задъхващи се хора, ранени и мъртви, докато други продължават да прескачат оградите.

На 26 април 2016 г. след двугодишен процес съдебно жури отсъди, че феновете на "червените" са били убити по непредпазливост. Съдебните заседатели решиха, че цялата вина е на официалните лица и полицията, които не само че причиняват трагедията, но и впоследствие не реагират адекватно.

Голям брой бивши и настоящи футболисти на мърсисайдци оказаха почит към 96-те жертви на Хилзбъро.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички