28 години от трагедията в Хилзбъро

15 април 1989 беляза английския спорт с трагедията на "Хилзбъро". И досега кончината на 96 души на стадиона в Шефийлд остава една от най-големите трагедии в историята на футболната игра.

По молба на семействата на загиналите тази година мемориалните служби в памет на жертвите няма да бъдат на "Анфийлд", а в Англиканската катедрала в Ливърпул.

Ливърпул с драстични мерки срещу "Сън" заради трагедията Хилзбъро

Трагедията на Хилзбъро е един от най-черните дни в историята на английския, а и на футбола като цяло. 96-ма души загинаха на стадиона през 1989-а...

Церемонията ще бъде кратка, и ще включва минута мълчание в 15:06 часа - точно когато бе прекъснат мачът преди 28 години.

На тази дата в 15:00 ч. на стадион "Хилзбъро" в Шефилд, Англия започва футболната среща между Ливърпул и Нотингам Форест. По онова време стотици фенове все още са пред вратите на стадиона.

Официално: Справедливостта възтържествува за жертвите от "Хилзбъро"

Една от най-големите несправедливости в света на спорта днес беше поправена. Решение на съда от 26.04.2016г. призна, че 96-те жертви на една от н...

Полицията решава да отвори изход "С". Когато това става, огромна тълпа нахлува в стадиона и се насочва към централно разположените сектори 3 и 4. Феновете най-отпред са притиснати към 4-метровата ограда, но освен тях никой друг не забелязва какво се случва. 

В 15:06 съдията спира мача, след като хората панически започват да прескачат оградите и да нахлуват на игрището. Единственият изход е към игрището. Малка част от оградата рухва и през пролуката се излива поток от задъхващи се хора, ранени и мъртви, докато други продължават да прескачат оградите.

На 26 април 2016 г. след двугодишен процес съдебно жури отсъди, че феновете на "червените" са били убити по непредпазливост. Съдебните заседатели решиха, че цялата вина е на официалните лица и полицията, които не само че причиняват трагедията, но и впоследствие не реагират адекватно.

Голям брой бивши и настоящи футболисти на мърсисайдци оказаха почит към 96-те жертви на Хилзбъро.

 

 

Още по темата

Please select answer!