Впечатляващо: Сезонът в Шампионска лига в цифри за Сити и Интер преди финала


Впечатляващо: Сезонът в Шампионска лига в цифри за Сити и Интер преди финала
Снимка: Getty Images, колаж: Sportlive.bg

1714 0

Тази вечер Манчестър Сити и Интер ще решат кой ще е новият шампион на Европа. Финалът в Шампионска лига в Истанбул започва в 22:00 часа и обещава да е паметен.

Тези дни сайтът на УЕФА публикува цифрите, които се получиха през сезона в турнира, а той беше безкрайно интересен. Споделяме с Вас тези числа и постиженията зад тях, които касаят английския шампион и носителя на Купата на Италия:

3 Манчестър Сити стана третият английски клуб, който успява да се класира в полуфиналите на Шампионска лига за трети пореден сезон. Това по-рано бе постигнато от Челси и Манчестър Юнайтед - от сезон 2006/07 до 2008/09.

5 Милан и Интер за първи път се срещнаха 5 пъти в рамките на един сезон. Миланските грандове спечелиха по един мач в Серия А, но "нерадзурите" победиха в Суперкупата на Италия и в двата полуфинала в Шампионска лига.

11 Интер е четвъртият тим, вкарал 2 безответни гола до 11-ата минута в полуфинал на Шампионска лига. Преди тях това сториха Ювентус (срещу Юнайтед през 1999 г.), Манчестър Юнайтед (срещу Арсенал през 2009 г.)и Манчестър Сити срещу Реал Мадрид през 2022 г.).

26 Манчестър Сити не губи у дома в Шампионска лига вече в 26 срещи, което е рекорд за английски клуб. За последно "гражданите" загубиха на "Етихад" на старта на груповата фаза през сезон 2018/19, когато отстъпиха с 1:2 на Лион.

25 В реванша от четвъртфиналите срещу Байерн Мюнхен нападателят на англичаните Ерлинг Холанд стана най-младият играч, вкарал 35 гола в турнира. Той го постигна на възраст 22 г. и 272 дни, а за този рекорд му бяха нужни само 27 мача. По този показател норвежецът задмина Рууд ван Нистелрой, вкарал 35 пъти в Турнира на богатите за 42 мача.

36 Манчестър Сити е отбелязвал гол във всичките си 36 домакинства в Шампионска лига.

100 Мениджърът на Сити Хосеп Гуардиола стана третият треньор, който постига 100 победи в тази надпревара. Преди него това постигнаха Карло Анчелоти (107) и сър Алекс Фъргюсън (102). А ето всичко важно, което трябва да знаете за финала. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички