Требъл за Манчестър Сити или четвърти успех за Интер - кой ще се окичи със слава в Истанбул?


Требъл за Манчестър Сити или четвърти успех за Интер - кой ще се окичи със слава в Истанбул?
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

2143 0

Всички погледи днес (10 юни) ще бъдат приковани към Истанбул и стадион "Кемал Ататюрк" за финала на Шампионска лига между отборите на Манчестър Сити и Интер, които ще опитат да върнат купата с големите уши обратно в добре познатите градове за нея - Манчестър или Милано.

Пътят до Истанбул

Манчестър Сити спечели своята група "G" в най-комерсиалния европейски турнир без особени трудности. "Гражданите" се пребориха с отборите на Борусия Дортмунд, Севиля и Копенхаген по пътя към елиминациите. На осминафинал в жертва на Пеп и компания се превърна РБ Лайпциг, който беше отстранен с общ резултат от 8:1, последва нов германски гранд на четвъртфиналите - Байерн Мюнхен, който бе отстранен с 4:1 от двата мача, а в предпоследния етап Сити взе своето отмъщение срещу Реал Мадрид с общ резултат от 5:1, за да си осигури среща с Интер.

Пътят на Интер до финала обаче бе осеян с препятствия. Момчетата на Симоне Индзаги попаднаха в най-трудната група - "C", заедно с отборите на Байерн Мюнхен, Барселона и Виктория Пилзен. Грандът от Милано завърши втори с 10 точки зад баварците и подпечата  билета си за елиминациите. С минималното 1:0 бе отстранен Порто на осминафиналите, последва още един португалски съперник в следващата фаза, като след общ резултат от 5:3 турнира напусна Бенфика. Дербито срещу градския съперник Милан на полуфиналите нажежи страстите, но към Истанбул продължиха "нерадзурите" след общ резултат от 3:0.

Голямата цел пред двата тима

Манчестър Сити си осигури както титлата във Висшата лига, така и ФА Къп. Безспорно възпитаниците на Пеп Гуардиола ще оставят всичко на терена, за да се поздравят с трофея от най-комерсиалния европейски турнири да достигнат до историческия требъл, превръщайки се в едва втория английски тим, който успява да постигне това след градския съперник Юнайтед през 1999 година. 

Голямата цел пред Интер пък ще бъде завоюването на четвъртия успех в Шампионска лига. "Нерадзурите" са триумфирали на три пъти в най-комерсиалния европейски турнир - през 1964, 1965 и 2010, когато Жозе Моуриньо ги изведе до историческия требъл. 

Съперничеството в исторически план

Към момента двата тима не са се изправяли един срещу друг на европейската сцена, но като цяло имат два мача помежду си. В първия - през 2010, Интер надвива "гражданите" с 3:0 в приятелска среща. Само година по-късно пък Сити взима своя реванш, побеждавайки "нерадзурите" с класическия резултат.

Голмайсторският двубой: Холанд срещу Лукаку

Ерлинг Холанд вкара 12 гола в десет мача през настоящата кампания в ШЛ за Сити и е един от основните виновници момчетата на Пеп да играят в решаващата среща. Междувременно и трите гола на Ромелу Лукаку в турнира за Интер този сезон дойдоха след 80-ата минута, като четири от последните му шест гола са дошли след 70-ата минута, което показва, че белгиецът е силен в заключителните минути. Той пък има пет гола в кариерата си срещу Сити в 18 изяви - 3 победи, 3 равенства и умопомрачителните 12 загуби.

 

Потенциални стартови 11

Манчестър Сити: Едерсон, Уолкър, Диаш, Аканджи, Стоунс, Родри, Силва, Гюндоган, Де Бройне, Грийлиш, Холанд

Интер: Онана, Дармиан, Ачерби, Бастони, Дъмфрис, Барела, Мхитарян, Брозович, Димарко, Мартинес, Джеко

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как Пеп Гуардиола и Манчестър Сити бяха сразени от Челси на финала в Шампионска лига през 2021 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички