Виляреал се доближи до чудото, но Ливърпул възкръсна с обрат за 12 минути и е на финал в Шампионска лига


Виляреал се доближи до чудото, но Ливърпул възкръсна с обрат за 12 минути и е на финал в Шампионска лига
Снимка: Getty Images

6982 0

Ливърпул осъществи феноменален обрат, побеждавайки с 3:2 Виляреал в реванша от полуфиналите на Шампионската лига, проведен на "Естадио де ла Серамика". Така „мърсисайдци“ ще играят своя десети финал в най-престижния турнир в Европа и общо пети през последните пет години. Хората на Юрген Клоп сложиха край на приказката за „жълтата подводница“, отстранявайки испанците с общ резултат 5:2.

Домакините поведоха с 2:0 през първото полувреме след попадения на Булайе Диа и Франсис Коклен и чудото изглеждаше близо, след като заличиха пасива си от първата среща на „Анфийлд“. Ливърпул обаче се събуди след кошмарната първа част и възкръсна в рамките на 12 минути между 62-ата и 74-ата, през които осъществи пълен обрат. Последователно се разписаха Фабиньо, Луис Диас и Садио Мане, който се възползва от брутален гаф на вратаря Херонимо Рули.

Домакините завършиха мача и в намален състав, след като Етиен Капу получи втори жълт картон в 85-ата минута. Голяма роля за обрата за Ливърпул изигра Луис Диас, който се появи на терена на почивката. Стражът на "жълтата подводница" Херонимо Рули пък не се намеси по най-добрия начин и при останалите голове, особено при този на бразилския халф.

Така „мърсисайдци“ ще чакат своя съперник на финала, който ще бъде победителят от двойката Реал Мадрид-Манчестър Сити. Ливърпул ще се бори за своя седми трофей в най-престижния европейски клубен турнир на 28 май в Париж. Хората на Юрген Клоп ще продължат да преследват и мечтата си за безпрецедентен куадрупъл.

Интересен факт е, че "мърсисайдци" стигат до последния сблъсък в надпреварата след изключителна серия и при гостуванията през тазгодишното издание. Те записаха пет поредни победи далеч от "Анфийлд".

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Възпитаниците на Унай Емери пробваха първоначален домакински натиск на своя "Естадио де ла Серамика". Така мачът започна повече от перфектно за Виляреал. Още в 3-ата минута домакините откриха резултата. Сенегалецът Булайе Диа прати топката в мрежата на Алисон, след като получи кълбото от Етиен Капу на метри от голлинията.

В следващите минути продължи лекото териториално превъзходство на домакините. И двата тима налагаха страхотна преса.

Постепенно Ливърпул започна да изравнява играта и на свой ред тръгна по-мощно в атака. В 12-ата минута обаче „жълтата подводница“ имаше нов шанс за гол. Дани Парехо шутира опасно, но топката мина на сантиметри от лявата греда.

В 17-ата минута Наби Кейта стреля от около 20 метра покрай десния дирек на вратата на Херонимо Руи.

Диого Жота нахлу в пеналта на домакините в 22-ата минута, но защитник го притисна и той изгуби топката, след което Рули пробва да я улови, но Мохамед Салах я отне и би към вратата. В крайна сметка обаче съдията Дани Макеле отсъди фаул.

В 36-ата минута се стигна до най-спорната ситуация от началото на мача. Жерар Морено изведе зад защитата Джовани Ло Селсо. Аржентинецът стигна първи до топката, след Алисон го събори на тревата. Нидерландският съдия Дани Макели обаче не даде дузпа за домакините. Най-вероятно той прецени, че Ло Селсо си е повел твърде късо топката и тя е отишла в обятията на бразилския страж, преди контакта между двамата.

Това спорно отсъждане обаче не намали ентусиазма на Виляреал и хората на Унай Емери нанесоха втория си решителен удар. В 41-ата минута Франсис Коклен вкара за 2:0 и заличи напълно преднината на англичаните след първата среща на „Анфийлд“. Той вкара с глава след нова асистенция на Етиен Капу, който го намери перфектно с центриране отдясно.

Няма и минута по-късно Жота пробва шут, който бе блокиран. До почивката не паднаха нови попадения, като домакините не спряха да доминират.

През първото полувреме Ливърпул така и не успя да отправи нито един точен удар към вратата на Руи.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката Юрген Клоп извърши промяна. Той извади Жота, а на негово място се появи Луис Диас.

Гостите от Англия сякаш се посъбудиха и пробваха нещо като натиск в първите минути след антракта. В 55-ата минута домакините изкараха голям късмет. Трент Александър-Арнолд шутира от около 25 метра и след рикошет топката кацна върху напречната греда под погледа на матирания Херонимо Рули.

Ливърпул продължи да натиска, а вероятно и Виляреал също реши да не рискува и да дебне на контраатаки, макар че донякъде се виждаше, че испанският тим започва да изнемогва и физически.

По-добрата игра на „мърсисайдци“ се увенча с успех в 62-ата минута, когато Фабиньо вкара за 2:1 с на практика първия точен удар към вратата на „червените“. Салах намери бразилеца пеналта, а той промуши топката между краката на Руи.

В 65-ата минута Луис Диас напредна отляво и шутира от дъгата на наказателното поле, но след рикошет топката облиза лявата греда и излезе в аут.

Само 120 секунди по-късно обаче Ливърпул изравни. В прегръдките на своите се озова именно колумбиецът. Александър-Арнолд центрира отдясно, домакините опитаха да направят несполучлива изкуствена засада и колумбиецът засече с глава за 2:2.

В 74-ата минута обратът стана пълен Садио Мане се възползва от неразчетено излизане на Рули, отме му топката и я прати в празната врата 2:3.

Стражът на домакините все пак измъкна своите в 81-ата минута, когато резервата Къртис Джоунс отправи свиреп шут, но той се справи.

Явно хората на Унай Емери се изнервиха тотално от развоя на мача и в 85-ата минута направилият две асистенции Етиен Капу си изкара глупав втори жълт картон и остави своите в намален състав до края.

В последните минути всичко вече беше ясно и не паднаха нови голове, а Ливърпул чака съперника си на финала.

СЪСТАВИ:

ВИЛЯРЕАЛ: Рули – Фойт, Албиол, Пау Торес, Еступинян – Ло Селсо, Парехо, Капу, Коклен – Жерар Морено

ЛИВЪРПУЛ: Алисон – Александър-Арнолд, Конате, Ван Дайк, Робъртсън – Тиаго Алкантара, Фабиньо, Кейта – Диого Жота, Мане, Салах

Виляреал - Ливърпул по ТВ: Къде да гледаме мача-реванш от 1/2-финалите в Шампионска лига?

ТОП КОЕФИЦИЕНТИ за Виляреал - Ливърпул

ПРЕДИ РЕВАНША

Виляреал няма да се даде без битка, след като тимът вече отстрани грандовете Ювентус и Байерн Мюнхен в предишните два кръга на елиминациите. Преди това "жълтата подводница" излезе от тежка група с отборите на Манчестър Юнайтед, Аталанта и Йънг Бойс. Испанският тим се представя много силно в Европа под ръководството на треньора Унай Емери в последните два сезона, като преди година триумфира в Лига Европа след победа над Манчестър Юнайтед във финала.

Ливърпул обаче се намира в изключителна форма, особено от началото на 2022 година, като вече спечели Купата на лигата, класира се за финал на ФА Къп и спечели 13 от последните си 14 двубоя във Висшата лига, за да се доближи на точка от лидера Манчестър Сити.

"Те бяха по-добри в първия мач, но утре ние няма да играем просто за честта си, а за да спечелим. През този сезон Ливърпул не е губил мач с повече от два гола разлика, така че ще трябва да направим съвършения мач, ще трябва да сме на изключителна висота във всеки един аспект. Ще трябва да намерим повече слабости в тяхната игра", коментира Емери преди срещата.

"Знаем, че е минало само едното полувреме. Трябва да игнорираме резултата от първия мач и да играем за победа. Знаем, че те ще дадат всичко от себе си, това ни е пределно ясно. Като се има предвид какво каза Унай след първия мач, ще ни бъде тежко, но това не ни притеснява. Полуфиналите в Шампионската лига би трябвало да бъдат тежки", каза Клоп на своята пресконференция.

*Победителят от мача-реванш между Виляреал и Ливърпул ще се изправи срещу Манчестър Сити или Реал Мадрид във финала на турнира, който ще се проведе на 28 май в Париж.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички