Великолепната осморка - кои са имената, печелили Шампионска лига като футболисти и треньори?


Великолепната осморка - кои са имената, печелили Шампионска лига като футболисти и треньори?
Снимка: Getty Images

5605 0

Малцина са футболистите, които са вдигали най-ценното футболно клубно отличие над главите си, а именно - трофеят от Шампионска лига. Още по-малко са и хората, които след края на кариерата си го правят и като мениджъри. В настоящия материал ще ви представим осемте бивши състезатели, печелили ШЛ както като играчи, така и като наставници.

Соня Бомпастор

Както винаги - първо дамите. 41-годишната французойка печели дамската Шампионска лига през 2011 и 2012 година, носейки екипа на Олимпик Лион, десет години по-късно тя вдига трофея, но вече като наставник на Барселона. Така тя успява не само да запише името си в историята, но и да върне женския състав на каталунците обратно на върха. 

Джовани Трапатони

Италианецът прекарва по-голямата част от своята кариера като състезател, играейки за тима на Милан, с който става шампион на Европа през 1963 и 1968 година. По-късно, вече като мениджър, той се превръща в един от най-успешните италиански специалисти. През 1985 година, водения от него Ювентус надвива Ливърпул с 1:0, печелейки отличието.

Мигел Муньос

Като футболист за Реал Мадрид, полузащитникът печели най-ценният европейски турнир цели 3 пъти. Той е и първият, който печели надпреварата като играч и мениджър. Бившият наставник на испанския гигант триумфира с "лос бланкос" през 1960 и 1966 година.

Йохан Кройф

Нидерландецът е смятан за един от най-великите футболисти, които играта е виждала. Освен трите си награди "Златна топка" към витрината си той прибавя и три медала от най-комерсиалния европейски турнир през 1971, 1972, 1973 година, играейки за Аякс. Като старши треньор той успява да донесе първия трофей на Барселона през 1992-а.

Франк Рийкард

Рийкад започна и завърши своята кариера като футболист в тима на Аякс, но по време на краткия си престой в Милан печели КЕШ два пъти през 1989 и 1990 година. След завръщането си при нидерландския гранд печели отличието още веднъж през 1995 година. Нидерландецът се поздравява с успеха и като треньор, след като извежда Барселона до триумфа в Париж през 2006 година.

Карло Анчелоти

Карлето, печели КЕШ заедно с Франк Рийкард през 89-а и 90-а, защитавайки цветовете на Милан. След като турнирът бе прекръстен на Шампионска лига, Анчелоти спечели трофея цели 3 пъти като наставник на Милан (2003, 2007) и Реал Мадрид (2014).

Зинедин Зидан

Зидан отбеляза онзи фамозен гол от воле на финала през 2002 година, за да донесе успеха на Реал Мадрид над Байер Леверкузен. По-късно той вдигна трофея като мениджър на Кралския клуб три поредни години от 2016-а до 2018-а.

Пеп Гуардиола

Под ръководството на Йохан Кройф в Барселона Гуардиола печели турнира през 1992 година като футболист. Останалото е история. Испанецът поема "блаугранас" през 2008 година, печелейки надпреварата в последствие през 2009-а и 2011-а.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Какво интересно изказване направи Пеп Гуардиола.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички