УЕФА готви големи промени, иска да създаде Супер Шампионска лига от 2024 г.


УЕФА готви големи промени, иска да създаде Супер Шампионска лига от 2024 г.
Снимка: Gulliver/GettyImages

1309 0

Изглежда, че от УЕФА са взели сериозно намеренията на европейските грандове, които планират да създадат своя Суперлига, която ще се яви като заместител на Шампионска лига.

В продължение на няколко седмици президентът на УЕФА Александър Чеферин оформя преработена версия на Шампионска лига, създавайки не само комисия от експерти, работеща по структурните и логистични аспекти на новото състезание, но и работна група от футболни администратори, натоварени с окончателни решения по предложението.

Последната група включва двама от вицепрезидентите на УЕФА, испанецът Луис Рубиалес и португалецът Фернандо Гомеш, както и англичанинът Дейвид Гил, касиерът на УЕФА. Органът, който ще реши как ще изглежда новата Шампионска лига, е попълнен от Теодор Теодоридис, генерален секретар на УЕФА, пише AS. 

Шефът на УЕФА провежда разговори с клубовете за "Супер шампионска лига", включително и с Реал Мадрид. Именно босът на "белите" Флорентино Перес се счита за един от двигателите за създаването на Европейската Суперлига. Твърди се, че Чеферин преговаря с петима представители на Европейската клубна асоциация (ECA): Реал Мадрид, Ювентус, Манчестър Юнайтед, Фенербахче и Пари Сен Жермен.

Преработената Шампионска лига е планирана за началото на 2024 година. Преговорите се насочват към първоначален деветгодишен проект, който ще започне през 2024 г., макар че ако всички страни са съгласни, началото на Супер Шампионска лига може да бъде пренесено към 2022 или 2023 г. Предложеният нов турнир има подкрепата на ФИФА, чийто президент Джани Инфантино информира Чеферин за неговата подкрепа преди няколко седмици.

Как ще се управлява, структурира и планира турнирът, и как ще се разпределя доходът, който генерира, са ключовите моменти, които се обсъждат по време на срещите между Чеферин и клубовете. 

Супер Шампионска лига ще има голямо влияние върху националните състезания. Един от елементите на плановете не подлежи на обсъждане: националните състезания ще бъдат принудени да започнат да отстъпват място във футболния календар на новия турнир. Вътрешните купи трябва да бъдат ограничени до само четири или пет мача, а първенствата трябва да включват не повече от 18 отбора, за предпочитане 16.

А как Джани Ифантино коментира наскоро идеята за Суперлигата - вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички