Клубове, групи и награден фонд: Разкриха проекта за Суперлигата до последния детайл


Клубове, групи и награден фонд: Разкриха проекта за Суперлигата до последния детайл
Снимка: Guliver/GettyImages

1569 0

На бял свят излезе проект от 18 страници, който съдържа информация за структурата на спорната затворена Европейска Суперлига, която е обсъждана сериозно във футболните среди. Шест клуба от Висшата лига са сред 15-те основатели и постоянни членове, като Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Милан - всички те ще имат определено място и играят важна роля в създаването на новия турнир.

The Times публикува документа, който не разкрива имената на шестте английски клуба, въпреки че по презумпция те ще бъдат така наречените Големи шест: Ливърпул, Манчестър Сити, Арсенал, Челси, Тотнъм и Манчестър Юнайтед. Към тях ще се присъединят три отбора на Ла Лига, още три италиански клуба, два отбора от Германия и един френски клуб.

За участие в състезанието 15-те клуба-основатели ще получат около 350 милиона евро. Инвестиционната банка JPMorgan Chase ще стои зад финансирането на състезанието и гореспоменатите 15 клуба ще споделят първоначална безвъзмездна помощ от 3,5 милиарда евро, които да похарчат за футболни игрища, тренировъчни съоръжения или да балансират своите бюджети след кризата с COVID-19.

Телевизионните права и доходите от спонсорство ще бъдат разделени: 32,5 процента от пула ще бъдат разпределени между 15-те основатели и още 32,5 процента, които ще бъдат разпределени между всички 20 клуба от Суперлигата.

Парите ще бъдат разпределени по същия начин, както системата на Висшата лига, базирана на заслугите, в зависимост от това къде клубовете завършват в състезанието или групата, в случай, че не достигнат фазата на елиминациите. Освен това останалите 15% от приходите ще бъдат търговски дял на отборите.

Междувременно The Times разкрива още, че Суперлигата ще се състои от две групи от по 10 клуба, които ще играят както у дома, така и в гостуване. Първите 4 на всяка група ще продължат до четвъртфиналите, които заедно с полуфиналите ще бъдат по два двубой с реванш.

Мачовете ще се играят в средата на седмицата, за да дадат шанс на клубовете да продължат да се състезават в националните си лиги. Всички клубове ще получат възможност да спечелят повече печалби от телевизионни права, тъй като те ще имат право да излъчват по четири мача на сезон на собствените си дигитални платформи.

Междувременно ще бъде наложено финансово правило за феърплей на 20-те участници, които ще могат да харчат до 55% от доходите си за заплати и трансфери.

Този проект и неотдавнашната среща между президента на Реал Мадрид Флорентино Перес и шефа на Европейската клубна асоциация Андреа Анели разтревожиха ФИФА, която публикува изявление, предупреждаващо клубовете, които планират да участват в Суперлигата, за тежки последици.

Очаква се Реал Мадрид да бъде в челните редици на създаването на тази нова лига, както Перес вече обяви в неотдавнашното събрание на членовете на клуба. „Човек трябва да прави нововъведения и да търси формули, така че футболът да продължава да бъде привлекателен“, каза Перес. „Реал Мадрид беше в основата на ФИФА и в тази на Европейската купа. Футболната реформа не трябва да чака. Трябва да се променим. Европейските величия имат милиони фенове и не трябва да им загърбваме".

А как Джани Ифантино коментира наскоро идеята за Суперлигата - вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички