Ударно! Арсенал се върна в Шампионска лига с голяма заявка - разби ПСВ


Ударно! Арсенал се върна в Шампионска лига с голяма заявка - разби ПСВ
Снимка: Getty Images

2508 0

Английският гранд Арсенал се завърна ударно в Шампионска лига. "Артилеристите" надделяха у дома с разгромното 4:0 над ПСВ Айндховен, като изиграха един от най-силните си мачове през сезона (освен това до момента не бяха отбелязали толкова попадения в една среща).

Четирима различни голмайстори бяха точни, за да донесат успеха за лондончани - последователно вкараха Букайо Сака (7'), Леандро Тросар (20'), Габриел Жезус (38') и Мартин Йодегор (70'). Арсенал можеше да направи успеха си още по-изразителен, а ПСВ определено разочарова.

За първи път пък двама от "топчиите" се разписват при дебютите си в един и същ двубой от Шампионска лига. Това бяха Сака и Тросар.

Жезус пък затвърди тенденцията да е много успешен в надпреварата. Той е вкарвал в 50% от мачовете, в които започва като титуляр в Шампионска лига. По този показател е на 8-о място в историята на турнира (в статистиката попадат играчи с поне 20 мача като титуляри).

За Арсенал предстои дерби на Северен Лондон срещу Тотнъм във Висшата лига (24.09), като следващото изпитание в Шампионска лига е Ланс (03.10). ПСВ пък има нова визита - на Алмере Сити в първенството (23.09), а в следващия кръг в Европа приема у дома Севиля (03.10).

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

9' - 1:0! Букайо Сака бе на правилното място да засече топката след изстрел от средна дистанция. Бенитес спаси, но прати топката на пътя му, след което англичанинът я прати по земя в мрежата от неособено голям ъгъл. Ударът, затруднил Банитес, бе на Йодегор, като повторенията показаха, че сякаш излизаше с малко в аут.

Три минути след това гостите поискаха дузпа, но основания за такава нямаше. Топката в действителност се отби в ръката на Зинченко в наказателното поле на Арсенал, но това се случи след първоначален рикошет в неговия крак.

Домакините бяха близо до ново попадение, след като Йодегор бе намерен в наказателното поле и стреля с едно докосване, но Бенитес спаси. Той отново не успя да улови топката веднага и Жезус се затича към нея, но все пак стражът се хвърли и я хвана преди бразилецът да я достигне.

20' - 2:0! На бърза контраатака Жезус напредна през центъра отлично с топка в крака. Впоследствие комбинира вдясно от себе си със Сака. Той задържа за кратко, след което комбинира с Тросар, а вторият с едно докосване от границата на наказателното поле прати топката право в долния ляв ъгъл зад Бенитес, който остана безпомощен.

В 24-тата минута Габриел Жезус показа техника в наказателното поле и последва кинжален изстрел, който обаче бе спасен от вратаря с крак. Секунди след това Бенитес отново се намеси много добре и отново срещу изстрел на Жезус, който обаче този път бе по въздуха.

38' - 3:0! Тросар бе изведен отляво, центрира в наказателното поле и намери Жезус. Бразилският нападател имаше достатъчно време, за да овладее и да отправи неспасяем удар от наказателното поле. Груба грешка, тъй като никой не покри Жезус.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

ПСВ опита да бъде по-активен на старта на второто полувреме, което изостри допълнително срещата. Атаките валяха към двете врати, а пресата стана още по-дълбока и от двата тима. Все пак в първите 10-ина минути имаше само един по-интересен изстрел на Бакайоко, който обаче попадна право в ръцете на Рая.

В 62-рата минута Хаверц получи в наказателното поле и умело комбинира с Жезус, който опита от много трудна позиция да вкара, но ударът му мина с малко покрай страничния стълб.

70' - 4:0! Арсенал направи преднината си още по-изразителна. Йодегор получи на около 20 метра, нагласи се за изстрел и от дъгата пред наказателното поле пласира удар в долния ъгъл и матира Бенитес.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

СЪСТАВИ

Арсенал: Рая, Уайт, Салиба, Габриел, Зинченко, Райс, Йодегор, Хаверц, Тросар, Сака, Жезус

ПСВ Айндховен: Бенитес, Дест, Боскагли, Бела-Кочат, Тезе, Схаутен, Веерман, Сайбари, Ланг, Бакайоко, Де Йонг

Микел Артета няма да може да използва Мохамед Елнени, Габриел Мартинели, Томас Партей и новото попълнение Юриен Тимбер. Гостите от Айндховен пък ще бъдат без Мауро Джуниор, Армандо Обиспо и Фредрик Опегорд.

Любопитен факт е, че двата отбора отново бяха в една и съща група в Европа през миналия сезон, но във втория по сила европейски клубен турнир - Лига Европа. Тогава "артилеристите" завършиха първи с 15 точки, а ПСВ остана втори с 13.

Въпреки това може да се каже, че Арсенал играе трудно срещу този опонент, като в последните пет мача има само една победа. В групите през миналата кампания записа загуба с 0:1 и победа с 2:0. През сезон 2006/07 пък отпадна на 1/8-финалите в Шампионска лига след поражение с 0:1 в Нидерландия и равенство 1:1 в Лондон. Другият мач, допълващ серията, е от сезон 2004/05, когато в групите във втората среща завършват отново 1:1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички