Гуардиола също греши: Как Челси накара "машината" Манчестър Сити да "прегрее" във финала през 2021


Гуардиола също греши: Как Челси накара "машината" Манчестър Сити да "прегрее" във финала през 2021
Снимка: Getty Images

3542 0

Хосеп Гуардиола ще изведе Манчестър Сити на втори финал в Шампионска лига за последните 3 години. "Машината" на Пеп си гарантира мястото в Истанбул срещу Интер на "Кемал Ататюрк", играейки доминантен футбол, както го направи и през 2021 година, но тогава противникът - Челси, обърка по жесток начин плановете на "гражданите" в една вечер в Порто, която те никога няма да забравят.

Ретроспекция на финала през 2021

На хартия двубоят на "Ещадио Додрагао" започна блестящо за "небесносините". Възпитаниците на Пеп наложиха своята доминация над топката още в началните секунди и зададоха тона, че двубоят ще се контролира изцяло от тях, но имаше два големи казуса, за които Гуардиола не беше помислил.

Неуморният Канте

Безспорно това са двете причини, които костваха златните медали на "гражданите" в онази вечер. Сити контролираше топката, но скромния французин превзе тотално халфовата линия, което улесни изцяло работата на защитния вал на Челси. Неслучайно Канте бе избран за играч на мача, а неговата работа в средата на терена се помни до ден-днешен. Той съумя да се превърне в една своеобразна "стена", през която футболистите на Сити така и не успяха да си пробият път.

Уингбековете

Томас Тухел, в чиято футболна философия генетично е заложена употребата на уингбековете, намери разковничето и формулата за това как да накара "машината" на Пеп да "прегрее". Използвайки британските звезди по двата фланга - Бен Чилуел и Рийс Джеймс, германският специалист успя да обезвреди бързите крила на Сити, принуждавайки "гражданите" да използват централната линия и полупространствата за своите атаки, но точно там те се срещаха с Канте и ентусиазмът им приключваше.

Индзаги трябва да си записва

Мастъркласът на Тухел в Порто определено ще остане в историята като една от приказките с марка "Шампионска лига". Любопитното е, че Интер, воден от специалиста Симоне Индзаги, играе подобен футбол, използвайки уингбекове и здрава халфова линия, които са способни да нанесат немалка щета на шампиона на Англия.

Работата, която Федерико Димарко и Дензъл Дъмфрис вършат по двата фланга е незаменима за "нерадзурите", а в центъра на терена Индзаги разполага с изключителна класа в лицето на Николо Барела, Хакан Чалханоглу и Хенрих Мхитарян.

Всеки с нетърпение очаква да разбере дали Интер ще поднесе абсолютната изненада и ще шокира футболистите на Сити. В същото време, като че ли "нерадзурите" са отбора, който само и единствено може да спре Сити, тъй като статистиката на Симоне Индзаги на финали е изключителна.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички