Родри от Манчестър Сити - футболистът, който "върза ръцете" на Реал Мадрид


Родри от Манчестър Сити - футболистът, който "върза ръцете" на Реал Мадрид
Снимка: Getty Images

24014 0

Футболът е игра, в която масовият фен обръща внимание главно на това кой играч е вкарал гол, кой е раздал асистенция, кой е направил най-готиният и най-зрелищен финт...

Факт е и обаче, че това е спорт, в който нападението изковава преднината в резултата, но защитата е тази, която удържа аванса!

В този ред на мисли би било кощунство да не обърнем специално внимание на представянето на Родри в срещата-реванш на Манчестър Сити срещу Реал Мадрид от 1/2-финалите в Шампионска лига.

Във вечерта на 17 май дефанзивният халф на "гражданите" изигра един от най-добрите мачове не само в своята лична кариера, но и за футболист на неговата позиция. 26-годишният испанец, който е роден в Мадрид, показа и доказа защо е толкова важно в модерния футбол да имаш човек в средата на терена, който да играе ролята на "прахосмукачка".

Главно Родри бе този, който не позволи на "белия балет" на Карло Анчелоти да разгърне своя стил и да демонстрира за пореден път защо го наричат "Краля на Европа". Родри бе този, който обираше почти всяка първа и втора топка в центъра и който, още в зародиш, предотвратяваше опасностите за "небесносините". 

Да, целият отбор на Хосеп Гуардиола бе на висота в сряда вечер - особено Бернардо Силва, Илкай Гюндоган, Кевин де Бройне и Джак Грийлиш, които държаха "на нокти" Реал Мадрид непрекъснато, но онзи, който не им разреши дори да си помислят, че могат да обърнат развоя на събитията на "Етихад", бе именно Родри

Статистиката е красноречива - той бе този, който спечели най-много единоборства (11), който докосна топката най-много пъти (124) и който раздаде най-много пасове (113).

Към всичко това можем да добавим и някои други 'скрити' детайли, например - това, че Родри "четеше" намеренията на съперника и се представи перфектно в позиционно отношение; това, че в десетки ситуации той успокояваше темпото с премислено и целенасочено задържане на топката; това, че в огромна част от процеса по изнасянето на топката се предлагаше на своите съотборници и създаваше коридори за по-изострено развитие на атаките!

Сега предстои финал срещу Интер - отбор, който обезличи Милан на Стефано Пиоли, благодарение най-вече на това, че завзе централната част на игрището и не разреши на "росонерите" да играят техния си футбол. Определено и в битката за трофея овладяването на центъра ще бъде от ключово значение.

Можем да заключим - ако Родри запази формата си, а Пеп Гуардиола не премисли 100 пъти състава и тактиката си, както вече неуспешно го е правил, то носителят на Шампионска лига за сезон 2022/23 е ясен.

Но, нека видим какво ще се случи на 10 юни - все пак футболът си остава непредсказуема игра!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички