Манчестър Сити и Интер за историята: "Решеният" финал в Шампионска лига, поставящ старт на цяло едно съперничество


Манчестър Сити и Интер за историята: "Решеният" финал в Шампионска лига, поставящ старт на цяло едно съперничество
Снимка: Колаж: SportLive.bg, снимки: Getty Images

5812 0

След реванши в полуфиналите от тазгодишното издание на Шампионска лига, които не предложиха особено голяма интрига или драма, най-сетне е ясно и кои два тима ще спорят във финала за трофея от най-престижния европейски клубен турнир. Този път там няма да застане рекордьорът по трофеи Реал Мадрид, чиято мечта за 15-и триумф бе прекършена.

Кога и къде ще се състои финалът от Шампионска лига?

Машината на Пеп Гуардиола Манчестър Сити изглежда по-близко от всякога до мечтаната историческа първа титла в надпреварата. Преди него обаче ще погледнат към довършване на започнатото във Висшата лига (трети пореден трофей там), както и към финала за ФА Къп срещу Манчестър Юнайтед. При идеалния вариант тима ще се бори за требъл именно във финала в Европа.

Интер няма шанс за требъл, но също ще играе финал преди това - за Купата на Италия. В Серия А задачата също не е изпълнена, като мястото в топ 4 все още не е подсигурено, като на хартия може да бъде изместен от градския съперник Милан.

И двата отбора имат по една среща около седмица преди финала в Шампионска лига. "Нерадзурите" приключват Серия А срещу Торино (04.06), докато Сити играе финала срещу Юнайтед във ФА Къп (03.06).

Големият мач в Шампионска лига пък ще се състои на 10-и юни от 22:00 часа българско време. Арена на сблъсъка ще бъде южната ни съседка Турция - на Олимпийския стадион "Ататюрк".

Пътят на Интер към финала в Шампионска лига

Мнозина отписаха "нерадзурите" в момента, в който бе изтеглен жребият за груповата фаза. Той им отреди сблъсъци с Байерн Мюнхен, Барселона и Виктория Пилзен. В ключовите срещи с каталунците обаче бяха постигнати победа и равенство и пораженията от баварците не се оказаха проблем.

Няма как да отречем, че в елиминационната фаза до голяма степен Интер имаше късмет, разминавайки се с най-големите колоси в най-добра форма. Играчите на Индзаги се справиха последователно с Порто (общ резултат 1:0), Бенфика (общ резултат 5:3) и Милан (общ резултат 3:0).

Пътят на Манчестър Сити към финала в Шампионска лига

"Гражданите" попаднаха в далеч по-преодолима група и я спечелиха без особено напрежение. Те се справиха с Борусия Дортмунд, Севиля и Копенхаген, въпреки че и германците, и датчаните успяха да вземат по точка от тях.

В елиминационната фаза обаче, с изключение на осминафинала с РБ Лайпциг (общ резултат 8:1), играчите на Пеп Гуардиола премериха сили с далеч по-сериозни съперници в сравнение с Интер. Те сломиха първо Байерн Мюнхен (общ резултат 4:1), а след това и Реал Мадрид (общ резултат 5:1).

Финалът в Шампионска лига ражда ново съперничество в историята

Любопитното е, че с финала в Истанбул ще се постави началото на едно ново съперничество. Никога преди в историята Манчестър Сити и Интер не са се изправяли в европейските клубни турнири. Сити ще търси първи трофей от Шампионска лига, докато Интер - своя 4-ти, след тези пред 1964, 1965 и 2010 година. Именно при триумфа през 21-ви век "нерадзурите" отново бяха в ролята на аутсайдер през почти целия си път до Ушатата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички