Промяната: Манчестър Сити бе твърде силен за Реал Мадрид! Ясен е финалът в Шампионска лига (ВИДЕО)


Промяната: Манчестър Сити бе твърде силен за Реал Мадрид! Ясен е финалът в Шампионска лига (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

10470 0

Английският шампион Манчестър Сити стигна до финал в Шампионска лига за втори път в историята си! Този път "гражданите" се справиха с Реал Мадрид и не оставиха шансове на "кралския клуб", като спечелиха с класическото 4:0 на "Етихад Стейдиъм".

Така с общ резултат 5:1 Сити заслужи място на финала в Истанбул, където ще премери сили с Интер. Реал Мадрид бе далеч от най-добрите си моменти, като показа и съвсем различно лице от срещата на "Сантяго Бернабеу". Футболистите на Пеп Гуардиола поеха контрола от началото на мача и със съвсем малки изключения не го изпуснаха до края.

Големият голмайстор на Сити Ерлинг Холанд отново не направи силен двубой срещу "белия балет". Той пропусна три пъти от изключително чисти ситуации, като трябва да отбележим и че Тибо Куртоа блесна с феноменални реакции (вижте ги по-долу в материала). При един от случаите и гредата помогна на белгиеца срещу норвежеца след намеса на стража.

Вместо него блесна Бернардо Силва. Португалецът се отчете с две попадения през първото полувреме, а през втората част се стигна до автогол на Милитао и попадение в последните секунди на Хулиан Алварес. Цялостно повечето футболисти на домакините се представиха отлично. Заслужават да бъдат отличени и Кевин де Бройне, Илкай Гюндоган, Джак Грийлиш.

Развитието все пак можеше да бъде и по-различно, тъй като в 35-ата минута Тони Кроос отправи първи удар към противниковата врата и той се спря в напречната греда. По-малко от две минути след "бомбата" му резултатът бе удвоен.

Така Манчестър Сити на Пеп Гуардиола продължава да мечтае за требъл. Отборът почти със сигурност си е гарантирал титлата във Висшата лига, а за ФА Къп му предстои финал срещу Манчестър Юнайтед. В Шампионска лига на пътя му е Интер.

Статистика и интересни факти около Манчестър Сити - Реал Мадрид

- Карло Анчелоти стана треньорът с най-много мачове в Шампионска лига (191), изпреварвайки сър Алекс Фъргюсън (190);

- Бернардо Силва е третият футболист, вкарал 2+ гола в полуфинален мач срещу Реал Мадрид. Това са правили още Лионел Меси (2011) и Роберт Левандовски (2013);

- Джак Грийлиш е създал 35 шанса за гол през този сезон в Шампионска лига - най-много от английски играч в един сезон от 2003/04 насам;

- Сити стигна финала, след като изравни най-тежката загуба за Реал в историята (0:4 от Ливърпул през март 2009 година);

- Гуардиола е първият треньор в най-престижния европейски клубен турнир, който отстранява Реал Мадрид от надпреварата в три различни случая.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В първите три минути от срещата домакините почти не пуснаха топката, като всичко завърши с първия изстрел в мача. Кайл Уокър стреля отдалеч, но ударът му бе безкрайно неточен. След това изпълнение Реал бързо изгуби топката и Сити отново обгради опонента си.

В седмата минута се стигна и до първа по-напрегната ситуация. Холанд бе изведен в наказателното поле, финтира Куртоа, но след като го премина бе на аутлинията, а в близост нямаше съотборник. В крайна сметка върна топката назад, но там нямаше кой да я засече. Секунди след това последва и опасен удар на Родри от наказателното поле, който мина покрай страничния стълб.

В 13-ата минута Холанд получи центриране непосредствено пред голлинията. Алаба го изпусна и Холанд намери топката след подаването от Грийлиш и стреля от около метър от голлинията, но уцели тялото на Куртоа. След това стражът се ориентира бързо и улови.

 

Ситуацията не се промени и до 20-ата минута, когато процентът на притежание на топката за Сити бе с умопомрачителния показател от 80%. Междувременно и Де Бройне опита да вкара, стреляйки опасно от пряк свободен удар, но ударът му бе неточен.

В 21-вата минута отново Холанд бе намерен в наказателното поле и надскочи Камавинга. Норвежецът стреля в посока, обратна на движението на Куртоа, но белгийският страж блесна с изумителна намеса.

 

23' - 1:0! Де Бройне видя пролука между Кроос и Модрич, а Камавинга не бе близо до Силва и Бернардо получи в наказателното поле. Той задържа и стреля в близкия ъгъл по безпощаден начин.

 

Минути след това отново Холанд опита да вкара, след като се справи с опонент на границата на наказателното поле, моментално се завъртя и стреля мощно с по-слабия си десен крак, но този път неточно.

Чак след половин час игра гостите започнаха да играят повече с топката. Първо Винисиус получи добър пас и опита да надбяга Уокър, но неуспешно. След това последва и неуспешен опит за извеждащо подаване на Родриго към Бензема, при който Едерсон излезе и улови. След тези ситуации обаче Реал контролираше топката неизменно в следващите моменти.

Това доведе до моментална възможност за гол. Тони Кроос стреля отдалеч и придаде голяма сила и въпреки че Едерсон закачи съвсем леко топката, намесата му не бе решаваща. В случая Сити бе спасен от напречната греда (35').

 

37' - 2:0! Веднага след това обаче Сити наказа опонента за втори път. Гюндоган мина през няколко противникови футболисти в наказателното поле, след което стреля, но ударът му бе блокиран. Топката се вдигна нависоко и стана удобна за Силва. Въпреки че играта му с глава далеч не е най-силна, той имаше достатъчно време необезпокояван да намери топката и да я прати над застаналия на голлинията Алаба.

 

В края на първата част домакините отново създадоха напрежение в наказателното поле на Реал, а бранителите на гостите се пропукаха, но въпреки това не допуснаха ново попадение.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Стартът на второто полувреме бе коренно различен. В първите пет минути гостите играеха повече с топката и позволиха само една атака на опонента. В същото време Винисиус бе спрян непозволено от Рубен Диаш (заради което получи картон) и това осигури добра позиция за стрелба от пряк свободен на около 25 метра от вратата. Давид Алаба се нае с изпълнението и отправи хубав удар, който бе отклонен от Едерсон със сетни сили.

След точно час игра Де Бройне опита да изведе Гюндоган, но подаването му бе неточно. Въпреки това топката хвана Карвахал неподготвен и без да иска продължи движението ѝ именно към Гюндоган. Халфът обаче не го очакваше и реагира бавно, като Карвахал възстанови позиция и поправи грешката си.

Постепенно с картони за спиране на опасни атаки бяха декорирани и Дани Карвахал, и Илкай Гюндоган (първият заради задържане на фланелката на Грийлиш, а вторият заради слаб шпагат при бърз пробив на Винисиус малко след централната линия).

В 73-тата минута Гюндоган изведе по чудесен начин Холанд в наказателното поле (с пета между краката на Милитао). Норвежецът се нагласи и имаше време, но ударът му бе спасен от Куртоа с левия крак, след което топката се отклони и в напречната греда и излезе в корнер.

76' - 3:0! Авансът на домакините стана класически около четвърт час преди края. Де Бройне центрира опасно, играчи на Сити се разминаха с топката, а Аканджи я засече съвсем леко, без да промени особено посоката. Милитао не очакваше тя да се озове в тялото му и след рикошет се стигна и до автогол, след като Куртоа нямаше шанс за намеса.

В 83-тата минута Реал създаде хаос в отбраната на Сити. Едерсон трябваше да спасява своите съотборници, като излезе от голлинията си и отказа Бензема, а след това се отличи с нова намеса - срещу Васкес, като в случая домакинските бранители бяха заели място на голлинията.

 

90+1' - 4:0! Темпото бе значително спаднало и Хулиан Алварес бе изведен чудесно от Фил Фодън. Аржентинецът отигра с едно докосване покрай Куртоа и прецизно се разписа, за да оформи крайния резултат.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Блясъкът на звездния сблъсък е завършен от това, че няма ключови липси за двата отбора. В лагера на "кралския клуб" се бяха притеснили за някои от най-големите си звезди, но участието на Винисиус Жуниор бе потвърдено часове преди мача (както и това на Едуардо Камавинга). Гуардиола пък няма да може да използва единствено Нейтън Аке, който обаче със сигурност не е сред най-важните му играчи. Бенжамен Менди също е аут от сметките вече месеци насам, но кариерата му в Сити изглежда приключила, предвид и скандала, в който се замеси преди време.

Двата отбора имат едва общо 9 мача помежду си - всички те в Шампионска лига. Любопитното е, че равенството е пълно - по три победи за двата тима и три равенства. Само едни от тези сблъсъци са били в групите, останалите - елиминации. При тях "кралете" са продължавали в два от случаите, а "гражданите" - веднъж. Головата разлика в това съперничество е 14:13 в полза на Реал.

С най-много попадения в сблъсъците между двата тима е Карим Бензема, който се е разписал шест пъти. Габриел Жезус и Кевин де Бройне са с по три гола, а Винисиус Жуниор и Родриго - с по два.

За да стигне до тази фаза от турнира, Манчестър Сити първо излезе като първи от група с Борусия Дортмунд, Севиля и Копенхаген. Впоследствие в елиминациите пък се справи с нови два германски опонента - с РБ Лайпциг (общ резултат 8:1) и с Байерн Мюнхен (общ резултат 4:1).

Реал Мадрид също спечели своята група, като пребори РБ Лайпциг, Шахтьор Донецк и Селтик. В елиминациите пък се справи с Ливърпул (общ резултат 6:2) и Челси (общ резултат 4:0). Припомняме, че и през миналата кампания Реал премери сили с трите английски тима, като се справи с всеки от тях.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички