Радост в Англия заради новите правила в Шампионска лига! 7 отбора имат шанс да се класират


Радост в Англия заради новите правила в Шампионска лига! 7 отбора имат шанс да се класират
Снимка: Getty Images/Guliver

12191 0

Дълго време имаше четири отбора от Висшата лига, участващи в Шампионска лига всяка година. Почти винаги отборите, които завършват на челните четири места в лигата, се класират. А тези челни четири места се търсят от всички най-големи клубове в страната.

Единственото отклонение дойде през сезон 2005/06, когато Ливърпул, който спечели Шампионска лига в края на предходния сезон, завърши пети във Висшата лига, така че те се присъединиха към първите четири отбора през тази година, осигурявайки на Англия пет отбора в състезанието. А с новите правила, които скоро ще бъдат въведени в първокласното европейско състезание, може да видим повече от четири отбора от Висшата лига, които се класират редовно за него, като има потенциал да стигнат до 7.

Има специфичен набор от обстоятелства, които може да накарат СЕДЕМ различни отбора от Висшата лига да се класират за Шампионска лига, което би било далеч най-много класиране от една държава в историята на турнира.

Как могат новите правила да доведат до класиране на повече отбори от Висшата лига?

Футболът винаги се развива, като съответните ръководни органи винаги търсят начини да подобрят красивата игра, а Шампионска лига не беше забравена, с наскоро обявено обновяване, с чисто нови правила, които трябва да влязат в сила този сезон.

С увеличаването на броя на участниците в състезанието от 32 на 36 във формат "Швейцарска лига", турнирът ще раздаде допълнително място за квалификация на две различни държави, които колективно се представят най-добре в състезанията на УЕФА предходния сезон.

Това означава, че ако Висшата лига има едно от двете най-добри колективни представяния в Шампионска лига, Лига Европа и Лига на конференциите на Европа, ще ѝ бъде дадено допълнително място сред най-великия турнир в клубния футбол.

Изглежда доста вероятно Англия да получи допълнително място, след като правилото също влезе в сила, след като Висшата лига има едно от двете най-добри колективни представяния в състезанията на УЕФА в пет от последните шест сезона.

Пример за това е само миналата година, когато Манчестър Сити спечели Шампионска лига, докато Уест Хям победи Фиорентина и във финала на Лига на конференциите Европа, гарантирайки, че Англия има едно от най-добрите колективни представяния.

Ако правилото вече беше въведено, щяхме да видим Сити, Арсенал, Манчестър Юнайтед и Нюкасъл Юнайтед да се класират, които бяха в топ 4. Също така сред класиралите се щяха да е и Ливърпул.

Как биха могли тогава седем отбора да се класират за Шампионската лига?


С влизането в сила на новите правила, създаващи възможност за пети отбор от Висшата лига да се класира за Шампионска лига, ако всичко е както трябва, този брой може да нарасне до умопомрачителните седем отбора.

Както винаги се е случвало, спечелването на турнира автоматично ще гарантира, че даден отбор ще се класира за следващия сезон. Ливърпул и Челси са чудесни примери за няколко клуба във Висшата лига, които завършиха извън първите четири места, но въпреки това успяха да се класират за надпреварата, в резултат на победата през предходния сезон.

По същия начин спечелването на Лига Европа гарантира, че даден клуб ще участва в Шампионска лига през следващия сезон. Това означава, че има реален шанс отборите на Англия да спечелят и Шампионската лига, и Лига Европа в една и съща година. И при положение, че завършат извън първите четири и пропуснат квалификационните места, те ще бъдат добавени сред другите четири отбора, което означава, че има шест английски клуба, представляващи страната през тази година.

Включвайки това с новото правило, което ще възнагради страна с допълнително място в Шампионска лига, ако е имала едно от най-добрите колективни представяния, то броят на класиралите се отбори може да нарасне до 7. Наскоро защитникът на Манчестър Юнайтед Рафаел Варан пък се оплака от новите правила в Англия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички